Froekje & Mies Gemeen spel

”Nou, ik wil jullie ook wel helpen, hoor. Daar zijn vriendinnen toch voor? Ik heb een heel goed idee.’ Ze kijkt de meisjes geheimzinnig aan.’
– Froekje & Mies Gemeen spel –

Het verhaal

Froekje & MiesFroekje & Mies zijn al jaren beste vriendinnen. Samen beleven zij allerlei avonturen, want saai zijn deze meiden niet. Froekje zit op schaatsles en heeft last van die vervelende Kasper. Mies moet haar moeder weer eens missen als ze op een werkreis moet. De meiden bedenken een plan: al die tijd samen logeren! En met een beetje geluk mag het nog ook.

Maar dan komt er een nieuw meisje in de klas. En zij moet van de juf ook nog eens op de plek van Froekje naast Mies zitten waardoor Froekje in het groepje met 3 andere meiden moet. Waarom vind Mies die nieuwe Tessa zo leuk? Hoe laten ze pestkop Kasper ophouden? Bij wie gaat Mies uiteindelijk logeren: Froekje of Tessa? Zou de vriendschap tussen Froekje & Mies wel stand houden?

Alvast een stukje lezen? Dat kan hier.

Over de schrijfsters

Sandra Kuipers en Mireille Hovius hebben elkaar als leerkracht en ouder op een basisschool gevonden. Samen hadden zij het idee om een boek te schrijven. Ze vulden elkaar hierbij goed aan dat heeft Froekje & Mies, hun debuut, tot stand gebracht.

Lessenserie

De schrijfsters hebben een uitgebreide lessenserie bij het boek geschreven. In de lessenserie vind je o.a. delen van de mini leeslessen terug en allerlei andere opdrachten om met dit boek aan de slag te gaan. De lessenserie wordt op papier aangeleverd bij het boek.

Je kunt deze lessenserie gratis ontvangen bij de aanschaf van het boek. Daarvoor kun je het boek via deze site bestellen. Als je het boek via deze webshop besteld kun je bij opmerkingen ‘Actie Kinderboekenjuf’ vermelden. Dan krijg je de lessenserie gratis bij het boek toegezonden.

Froekje en Mies gemeen spel!

Recensie

Een verhaal over meiden van 9, 10 en 11 jaar waarbij een nieuw meisje in de klas de vriendschap tussen Froekje & Mies doet wankelen. Helaas is veel van dit soort meidenvenijn herkenbaar. Hopelijk halen lezende meiden hier een lesje uit. De ouders in het verhaal krijgen een adviserende rol, waar de meiden niet altijd naar luisteren. Gelukkig trekken Froekje & Mies na het hele drama zich niks meer aan van de andere meiden en doen ze zelf waar ze zin in hebben omdat zij dat leuk vinden. Het was leuk geweest als Froekje & Mies ook met Tessa vriendschap hadden kunnen sluiten, dan zouden de lezende meiden er nog een lesje uit kunnen halen.

Met dank aan Mireille Hovius voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Froekje & Mies Gemeen spel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Froekje & Mies Gemeen spel zijn:

 • Het duikelrek op de kaft komt regelmatig terug in het verhaal. Froekje & Mies zijn dol op dit rek. Ze kletsen op het rek in het speeltuintje en op het rek op het schoolplein (net als op de kaft). Lees bladzijde 18 ‘Ze slaan de hoek…‘ t/m ‘…op haar kop!‘ voor. Je leest hier over het duikelrek, een rek waar veel momenten zich afspelen. Wat of welke plek komt steeds weer in jouw verhaal terug?
 • Froekje & Mies komen met de fietsen in de knoei. Lees bladzijde 32 ‘Froekje trekt haar…‘ t/m ‘…ze gelanceerd wordt.‘ voor. Als lezer kun je je voorstellen hoeveel pijn dit moet doen. Heeft jouw hoofdpersoon wel eens pijn? Hoe wordt dit omschreven in jouw boek?
 • Als lezer kun je soms al merken dat Mies misschien verkeerde keuzes gaat maken. Lees bladzijde 66 ‘Jeetje, Tessa. Wat…‘ t/m bladzijde 69 ‘…zet voor haar?‘ voor. Ik hoop dat Mies dit goed gaat oplossen. Wanneer zou jij als lezer de keuzes van jouw hoofdpersoon willen veranderen/sturen?
 • Mies gaat niet meer bij haar beste vriendin Froekje logeren, maar bij haar nieuwe vriendin Tessa. Dan hoort Mies dat de andere meiden uit haar klas ook uitgenodigd zijn, hier heeft ze eigenlijk geen zin in. Lees bladzijde 103 ‘Boven krijgt…‘ t/m ‘…Tessa lacht naar hem.‘ voor. Als lezer verbaas je je erg over de actie van Tessa. Wanneer verbaas jij je tijdens het lezen in jouw boek?

Overige lesideeën

 • Iedereen heeft een favoriete leesplek. Je leest over de leesplek van Mies. Lees bladzijde 14 ‘Mies ligt op…‘ t/m ‘…zich zo blij voelen.‘ voor. Wat is jouw favoriete leesplek? Laat de kinderen foto’s van zichzelf op hun favoriete leesplek mee nemen en maak hier een collage van. En laat de kinderen in de klas hun favoriete leesplek vinden door ze zelf te laten bepalen waar zij gaan zitten.

  Froekje & Mies
  In mijn vorige huis was dit mijn favoriete leesplek.
 • Het boek biedt mooie starters voor een kringgesprek. Froekje & Mies zijn al jaren beste vriendinnen. Tessa, een nieuw meisje, komt daar nu tussen. Lees bladzijde 83 ‘Mies voelt zich…‘ t/m ‘…Beloofd is beloofd, toch?‘ voor. Mies moet nu kiezen tussen haar nieuwe vriendin en haar beste vriendin. Hier enkele vragen om in de kring te bespreken:
  • Hoe zou jij kiezen? Waarom maak je deze keuze?
  • Hoe zou dit voor de verschillende personen zijn? Bekijk het vanuit Mies, vanuit Froekje en vanuit Tessa.
 • Lees het lied op bladzijde 110 (zingend) voor. Laat de klas nu zelf een vriend(inn)en lied bedenken.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen