Froekje & Mies Op een eiland

‘Ik wacht op Froekje en haar moeder. Ik vind het zo leuk dat ze nog even langsfietsen voor ze naar Terschelling gaan. Weet jij hoe laat ze komen? Ik zit hier al zes minuten.’ Ondertussen plet ze haar neus weer tegen het raam.
– Froekje & Mies Op een eiland –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Froekje & Mies Op een eiland is een omdraaiboek. Je kunt de twee verhalen apart of door elkaar lezen.

Mies op Rhodos

Froekje & Mies Op een eiland

Mies gaat met haar familie naar Rhodos. Het is grappig, ze vertrekken later dan Froekje maar komen eerder op hun bestemming aan. Al is er aangekomen op de bestemming gelijk een probleem: het hotel is nog niet helemaal af! Hoe moet Mies zichzelf nou gaan vermaken? Er is niks te doen en er zijn bijna geen andere kinderen. Haar enige vakantievriendin vertrekt morgen ook nog naar een ander hotel. Zou het Mies lukken haar ouders zover te krijgen dat zij ook naar een ander hotel gaan? En hoe moet dat dan nu ze die leuke jongen heeft leren kennen?

Froekje op Terschelling

Froekje & Mies Op een eiland

Froekje gaat met haar moeder op de fiets naar Terschelling. Ze gaan weer naar de camping waar ze al jaren komen en Froekje kijkt er erg naar uit om haar vakantievriendinnen weer te zien. Eenmaal op de camping is het gelijk als vanouds, of zelfs nog beter. Froekje vindt ook een zwerfkat, ze noemen haar Zwerver. Zal Froekje de kat mee naar huis mogen nemen? En wat is dat voor een gek gevoel als Froekje bij haar vakantievriendin is?

Froekje & Mies Op een eiland

De beide verhalen zijn met elkaar verbonden. In het eerste hoofdstuk zien de meiden elkaar nog even voor ze op vakantie gaan. Gedurende de vakantie hebben ze contact met elkaar via WhatsApp. De telefoon blijkt zelfs nog heel erg handig als Mies vermist lijkt te zijn. En in het laatste hoofdstuk zien de meiden elkaar weer terug na de vakantie.

Recensie

Van Mireille Hovius kreeg ik de vraag of ik het 3e boek over Froekje & Mies wilde recenseren en dat wilde ik wel! Het is een vrolijk boek en alleen de covers zorgen er al voor dat je zin krijgt om op vakantie te gaan. De verhalen geven je precies hetzelfde gevoel: heerlijk wegdromen op vakantie. In het boek kom je ook verschillende gekleurde illustraties van Alvin Silvrants tegen, dat ziet er super mooi uit.

Dat dit boek een omdraaiboek is, maakt het juist zo’n leuk en bijzonder boek. Je kunt de beide verhalen apart lezen of door elkaar. Zelf heb ik steeds 2 hoofdstukken uit een verhaal gelezen. Eerst Froekje 1, daarna Mies 1 en 2, dan weer Froekje 2 en 3 gevolgd door Mies 3 en 4. De verhalen zijn met elkaar verbonden door WhatsApp berichtjes. Het leuke aan deze manier van lezen vond ik dat ik soms als wat meer over Mies wist voor ik begon met lezen en op andere momenten wist ik juist al wat meer over Froekje.

Ik kan dit boek aanraden aan alle kinderen vanaf groep 6. Het is een heerlijk vakantie verhaal over vriendschap (sluit ook mooi aan bij de Kinderboekenweek 2018), vakantie, liefde en ouders.

Met dank aan Uitgeverij Noordzee voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de lokale boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Froekje & Mies Op een eiland

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor Froekje & Mies Op een eiland zijn:

 • Vakantievrienden. Lees bladzijde 16 ‘Hoi,’ hoort ze…‘ t/m bladzijde 17 ‘…zich heel gelukkig.‘ en het stuk op bladzijde 19 ‘Die is lekker…’ t/m bladzijde 20 ‘…drie nieuwe gasten.‘ voor. Hoe maak jij vrienden als je op vakantie bent?
  Leesvraag: Worden er in jouw boek nieuwe vrienden gemaakt? Hoe gaat dat?
 • De appjes tussen Froekje & Mies verbinden de twee verhalen. Lees bladzijde 31 ‘Ze graait onder…‘ t/m bladzijde 33 ‘…heb ik gelezen hoor.‘ voor. Hoe hou jij contact met jouw vrienden als je op vakantie bent?
  Leesvraag: Speelt WhatsApp ook een rol in jouw boek? Vertel erover of lees een stukje voor.
 • Beroemdheden ontmoeten. Lees bladzijde 43 ‘9. Het optreden…‘ t/m bladzijde 46 ‘…een hand, yehhh!‘ voor. Heb jij wel eens een beroemdheid ontmoet?
  Leesvraag: Komen er bestaande of verzonnen beroemdheden voor in jouw boek?
 • Afscheid nemen. Lees bladzijde 52 ‘Als even later…‘ t/m bladzijde 53 ‘…brok in haar keel.‘ voor.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Froekje & Mies Op een eiland.

Andere ideeën

 • Ideeën vakantiekring. Na een vakantie willen alle kinderen graag vertellen over hun vakantie, dit kan soms ellenlang duren. Daarom heb ik hier wat ideeën bij elkaar gezet voor je. Bekijk bijvoorbeeld de ideeën ‘sta op als…’ of ‘tekening van een leuke activiteit’ van Juf Maike hier. Nienke werkt zette ook wat ideeën bij elkaar zoals ‘in groepjes van 4 overeenkomsten en verschillen bedenken’ en ‘binnenkring en buitenkring’, bekijk die ideeën hier.
  Een hele tijd geleden vroeg ik in de Facebookgroep om tips om de weekendkring anders aan te bieden, misschien staat hier ook leuke tips tussen voor de vakantiekring? Download Ideeën voor de weekendkring hier.
  Froekje & Mies Op een eiland

Andere boeken

Eerder schreef ik een recensie over Froekje & Mies Gemeen spel. Dit zijn alle delen over Froekje & Mies:

Andere boeken voor groep 7-8 over vriendschap

 

Vergelijkbare artikelen