Gangsterschool

Iedereen heeft wel een slechte kant, ook al moet je er soms goed naar zoeken.
– Gangsterschool –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen of om aan voor te lezen.

Het verhaal

GangsterschoolEen nieuw schooljaar op het Rabauw college breekt aan. Een groep eerstejaars begint vol goede moed aan hun eerste schooldag, maar al gauw blijkt dat dat geen makkie is op deze speciale school. Het is namelijk geen school voor Betrouwbare, maar eentje voor tirannen in de dop. De eerste schooldag gaat dan ook gepaard met verschillende rituelen zoals de overval door tweedejaars en de nachtelijke ijswaterdoop. Milly heeft al snel door dat niet alles is wat het lijkt, door goed op te letten op de gehele omgeving lukt het haar samen met Charlie om de eerste twee testen goed te doorstaan. Maar dan begint het echte criminele schoolleven pas. Zal het Milly en Charlie lukken om hun criminele talent te ontdekken?

Samen slaan de twee zich door de dagelijkse sleur heen waarbij je continue alert moet zijn of je je niet te veel als een Betrouwbare gedraagt. Zijn de twee wel crimineel genoeg om op het Rabauw te kunnen blijven? Tijdens de les Dieverij wordt een wedstrijd geïntroduceerd: De Vingerling Bokaal.

”Ik zal hem uitreiken aan de groep Rabauwers die het meest uitblinkt in de buitenwettelijke herverdeling van goederen. Meedoen is verplicht voor alle leerlingen. En ik heb een mooie manier bedacht om iedereen aan te sporen zijn uiterste best te doen. Kijk maar eens naar deze spelregels.”

De groep met de minst waardevolle inzending wordt van school getrapt. Zal het Milly en Charlie lukken om een waardevolle inzending in te brengen?

Tijdens hun zoektocht naar een waardevolle inzending komt Charlies kwaliteit voor hacken goed van pas. Toevallig stuitten de twee op snode plannen van beroemd crimineel Pecunia Valcente. Hoe moeten de twee tirannen in de dop omgaan met zulke snode plannen? Is er in het criminele circuit ook ruimte voor helden of alleen voor handlangers?

Blogtour

Via Uitgeverij Holland doe ik mee aan de blogtour van Gangsterschool. Tussen 17 september en 8 oktober verschijnen er 21 blogs over Gangsterschool.

Gangsterschool

Recensie

Gangsterschool is een nieuw soort boek, waarin uitgegaan wordt van criminelen en het slechtste in je naar boven halen. Dit kom je niet vaak tegen in een boek en zal zeker een aantal kinderen erg aanspreken. Iedereen heeft wel een slechte kant in zichzelf en ik zie zo een stel kinderen voor me die dit in de klas ook geregeld laten zien, door even de grenzen op te zoeken. Tijdens de lessen Onbeleefd en Opstandigheid zouden deze kinderen echt een 10 scoren!

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat blijkt dat er ook binnen de criminele wereld ruimte is voor helden. Milly en Charlie zijn zoekende naar hun criminele kant, willen ze wel slecht zijn? Daarom zijn ze dan ook vastberaden als Pecunia Valcente een gemeen plan blijkt te hebben waarbij de school overgenomen zal gaan worden.

”Het Rabauw dankt zijn voortbestaan aan Milly de Leen en Charlie Patrijs.’ Juffrouw Geselkat voerde zelf het applaus aan. Uit alle hoeken van de aula starden de leerlingen de onverwachte helden aan.’

Dat niet iedereen door en door slecht is, kun je goed vertalen naar de klas. Niet iedereen is overal goed in, zelfs niet in slecht zijn. Zo ontdek je ook dat de directrice stiekem een zachte kant heeft, maar maakt dat haar een mindere schurk? Dit kan voor mooie gesprekken in de klas zorgen.

Ik kan dit boek aanraden aan kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen of om aan voor te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Holland voor het toezenden van dit recensie-exemplaar voor de blogtour.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Gangsterschool

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Gangsterschool zijn:

 • Sta vooraf stil bij de titel van het boek: Gangsterschool. Hoe zou het zijn op een gangsterschool? Wat leer je daar?
  Leesvraag: Sta stil bij de titel van jouw boek, waar gaat het over?
 • De Gangsterschool-leerlingen krijgen les in Fabuleren. Tijdens deze les leer je leugens te vertellen. Hoe meer leugens, hoe beter. Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Lees bladzijde 43 ‘De leraar Fabuleren…‘ t/m bladzijde 50 ‘…bleef eenzaam achter.‘ voor. Gelukkig lukt het Milly en Charlie steeds beter. Lees ook bladzijde 151 ‘De volgende ochtend…‘ t/m bladzijde 159 ‘…niet opgebouwd.‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gelogen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Gangsterschool.

Overige ideeën

Dit boek leent zich erg goed om aan het begin van het schooljaar te gebruiken om jouw klassenthema aan op te hangen. Daarvoor geef ik hier verschillende ideeën:

 • Eerste voorleessessie t/m bladzijde 10 ‘…ijspegels in de winterzon.
  Bedenk een schooluniform dat bij jou op school of bij jullie in de klas past. Geeft het een criminele touch.
 • Tweede voorleessessie t/m bladzijde 19 ‘…maar met me mee.
  Er is een duidelijk Anti-Matennaaiersbeleid. Wat doe je dus niet? Hoe kun je dat vertalen naar dingen die je elkaar niet aandoet in de klas? Dit is het begin van de groepsmissie.
 • Derde voorleessessie t/m bladzijde 40 ‘…gemist zult worden.’
  Ga met de klas ook aan de slag met de wedstrijd om de Vingerling Bokaal. Bedenk zelf een prijs. Wie kan een afgesproken voorwerp binnen de school stelen zonder door een ander betrapt te worden?
  Zie je het idee van stelen binnen de school niet zo zitten? Gooi het dan om! Wie kan er iets goeds doen voor een ander zonder betrapt te worden?

Bekijk ook secret (book)friend.

 • Vierde voorleessessie t/m bladzijde 63 ‘…niet te lachen.
  Van goede criminele wordt een gezochtposter ingelijst. Het is een hele eer om zo’n poster van jezelf te hebben. De kinderen gaan nu aan de slag met hun verjaardagskalender.
  Download hier het format: Wanted poster.
  GangsterschoolDe kinderen tekenen zichzelf of maak criminele foto’s met een oranje overall of zwart/wit gestreept shirt en plak die in het witte vlak. In het vlak onder de foto schrijven de kinderen hun (boeven)naam en hun verjaardag in dollars. Bijvoorbeeld $1107 of $1405.
 • Vijfde voorleessessie t/m bladzijde 96 ‘…vast niet verstaan.
  Het is goed zoeken naar iets waar je goed in bent. In het geval van Milly haar slechte kant. Waar ben jij goed in? Ga samen met de leerkracht en klasgenoten op zoek naar iets waar jij goed in bent? Waar ben je nog minder goed in? Stel jezelf een doel waar je hard aan gaat werken.
 • Zesde voorleessessie t/m bladzijde 155 ‘…het mij vraagt.
  Als het goed is zijn er al een aantal lesweken verstreken, misschien is het zelfs al bijna herfstvakantie. Laat de kinderen zelf groepjes maken en een naam voor hun bende bedenken.
 • Zevende voorleessessie t/m bladzijde 224 ‘…op het Rabauw.
  Milly wordt steeds beter in Fabuleren. Kunnen de kinderen ook Fabuleren? Elke maandagochtend bedenken de kinderen 4 zinnen over hun weekend, waarvan er 1 een leugen is. Kan de klas zien/raden welke niet waar is?
 • Lees hierna het boek uit.

Andere delen

Gangsterschool 2 – Broederschap van het kwaad! komt uit op 15-11-2018.

Winactie

Ik doe mee met de blogtour van Uitgeverij Holland en geef mijn recensie-exemplaar weg.

Wat kun je winnen?

Je kunt een exemplaar van Gangsterschool van Uitgeverij Holland winnen!

Gangsterschool

Wat moet je doen?

Ga op de website www.kinderboekenjuf.nl opzoek naar de gouden beker!

Gangsterschool

Bovenstaande afbeelding van een Gangsterschoolbeker is ergens op de website verstopt.
Lukt het jou om hem te vinden?
Als je de pagina gevonden hebt waarop deze beker verstopt staat, vul je het contactformulier in waarin je vermeld op welke pagina de beker zich bevindt.

Op woensdag 3 oktober zal ik een hint op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl plaatsen. 

Meedoen kan t/m zondag 8 oktober 2018 23.59 uur. Reacties na 23.59 uur op 8 oktober 2018 tellen niet meer mee.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op woensdag 10 oktober bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg ervoor dat het e-mailadres dat je bij het contactformulier invult klopt.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen