Geheim agent G. Ruwel – Missie geslaagd

Sst! Stil! Ik zag iets bewegen in de struiken!
Geheim agent G. Ruwel – Missie geslaagd –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 5.

Het boek

Geheim agent G. Ruwel - Missie geslaagd

In Geheim agent G. Ruwel vind je verschillende stripverhalen over deze geheime agent. Geheim agent G. Ruwel heeft een hele belangrijke taak, namelijk ervoor zorgen dat mensen de monsters niet zien. Dit is geen gemakkelijke taak omdat monsters soms gewoon doen waar ze zin in hebben. Zo lees je bijvoorbeeld over een groot groen monster dat in een vuilniswagen was geklommen voor een ontbijtje, maar hoe komt hij er nu weer uit?

Daarnaast heeft Geheim agent G. Ruwel ook een hulpje, Vonkie. Daar heeft Geheim agent G. Ruwel soms ook zijn handen vol aan. Vonkie spuwt namelijk tijdens het praten een klein vonkje. Als de twee zich in een nauwe tunnel bevinden is het erg belangrijk dat Vonkie zijn mond dicht houdt, maar dit lukt hem niet altijd. Dat voelt Geheim agent G. Ruwel dan ook aan zijn staart.

Benieuwd naar de binnenkant van dit boek? Bekijk enkele voorbeeldstrips op de website Kijk en Lees.

Recensie

Geheim agent G. Ruwel is een serie stripboeken geschreven voor kinderen in de middenbouw. Er zijn inmiddels 3 delen verschenen op AVI-niveaus E4, M5 en E5. Dit deel, Missie geslaagd, is geschreven op AVI-E5 niveau.

Het boek bestaat uit verschillende losse verhalen. Het langste verhaal bestaat uit 6 pagina’s. De meeste verhalen bestaan uit 1 of 2 pagina’s. Hierdoor is dit stripboek zeer geschikt voor kinderen in de hogere groepen met een laag AVI-niveau. Maar het boek zal ook zeer geschikt zijn voor kinderen met weinig leesplezier. De stripverhalen zijn namelijk niet kinderachtig, humoristisch en vlot geschreven. De illustraties vertellen het verhaal, maar je moet de tekst wel lezen om het verhaal te kunnen begrijpen.

Ik kan dit boek dan ook zeer aanraden aan kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Met dank aan Michiel van de Vijver voor het meegeven van dit recensie-exemplaar op de NOT.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Geheim agent G. Ruwel – Missie geslaagd

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Geheim agent G. Ruwel – Missie geslaagd zijn:

 • Bestaan monsters? Laat bladzijde 3 zien en lees de tekst voor. Heb jij wel eens een monster gezien (in jouw boek)?
  Leesvraag: Komen er monsters voor in jouw boek? Vertel erover. Geen monsters? Bedenk een monster wat in jouw boek een rol zou kunnen spelen.
 • Hoe klinken vieze geluiden? Kun je deze geluiden ook opschrijven? Lees bladzijde 12 en 13 voor. Hier vind je het woord ‘Blurp‘. Dit is een vies geluid.
  Leesvraag: Welke vieze geluiden komen er in jouw boek voor? Worden deze omschreven of met een woord benoemd?
 • Ben jij wel eens jaloers? Lees bladzijde 24 en 25 voor. Geheim agent G. Ruwel is jaloers.
  Leesvraag: Speelt jaloezie een rol in jouw boek? Op welke manier? Ben jij jaloers op personages/situaties in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Geheim agent G. Ruwel.

Overige ideeën

 • In het verhaal op bladzijde 4 t/m bladzijde 9 wordt voormalig geheim agent, Honnie Trep vergroot. Ook worden Geheim agent G. Ruwel en de baas van de geheime dienst verkleind. Neem een voorwerp in gedachten of zet het voor je op tafel. Teken dit voorwerp heel klein na én heel groot. Zo groot dat je een heel A3 vel kunt vullen.
 • Op bladzijde 14 en 15 lees je over de fitheidstest die Geheim agent G. Ruwel moet doen. Kunnen jullie zelf ook zo’n fitheidstest uitvoeren? Zet een parcours uit op het schoolplein of in de gymzaal en kijk hoe fit jij bent!
 • Vonkie heeft een poster van zijn held opgehangen. Lees bladzijde 24 en 25 voor. Maak nu een poster van jouw (boeken)held. Waarom is dit jouw held?

Andere Kijk en Lees boeken

Vergelijkbare artikelen