Griezelen in de achtbaan

De achtbaan had de vorm van een enorme schedel. In plaats van in karretjes, moest je in doodskisten zitten. De kisten scheurden over de rails van de achtbaan.
– Griezelen in de achtbaan –

Het verhaal

Griezelen in de achtbaanGeronimo zit bij de kapper. Ineens wordt hij bezocht door Kalong, de huisvleermuis van Duifje Duistermuis. Kalong bezorgt Geronimo het verhaal dat Duifje heeft geschreven na een avontuur dat zij samen hebben beleefd.

Bij de kapper begint Geronimo te lezen. Het lukt hem niet om te stoppen, zo spannend is het! Samen met Duifje ging Geronimo naar de Grote Griezelkermis. Geronimo is geen held en hij griezelt van alles wat hij op de kermis tegenkomt. De familie van Duifje heeft de ene griezelige attractie na de andere. Zo kun je je wel voorstellen hoe bang Geronimo is als hij van Duifje mee moet in de griezelige achtbaan. Maar waarom staat die jongen daar te huilen bij de achtbaan? En wat gebeurt er tijdens een ritje als je door het linker oog van de schedel gaat?

Recensie

Dit griezelig, enge boek staat vol spannende situaties die je op een griezel kermis kunt verwachten. Het wordt nog spannender als blijkt dat de achtbaan niet zomaar een achtbaan is. Een zeer geschikt boek voor kinderen om te lezen rondom de Kinderboekenweek 2017, of als ze heerlijk willen griezelen.

Het leukste aan dit boek is dat het eigenlijk een boek in een boek is. Je leest hoe Geronimo het boek van Duifje ontvangt en gaat lezen. Als lezer lees je dit verhaal mee.

Doordat dit boek een makkelijk lezen versie is, kan ik het boek aanraden voor kinderen vanaf groep 4. Het voordeel van deze versie is dat het een aangepast lettertype heeft, de letters groter zijn, de witregels voor meer ruimte zorgen en er weinig moeilijke woorden in voorkomen. Als extraatje krijg je ook nog een speciale leeslegger, waardoor kinderen maar 1 regel tegelijk zien.

Met dank aan Uitgeverij De Wakkere Muis voor het toezenden van dit griezelige recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Griezelen in de achtbaan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Griezelen in de achtbaan zijn:

 • Geronimo is echt een angsthaas. Lees bladzijde 11 ‘Waar was ik…‘ t/m bladzijde 14 ‘…de tijdschriften uit.‘ voor. Schrik jij wel eens? Waarvan?
  Leesvraag: Is jouw hoofdpersoon ergens bangvoor? Lees een stukje voor waaruit dit blijkt.
 • In de meeste Geronimo Stilton boeken worden de personages aan je voorgesteld. Zo ook in dit boek. Laat bladzijde 20 t/m 23 aan de kinderen zien en lees eventueel enkele stukjes voor. Laat de kinderen na het lezen zelf enkele personages voorstellen.

Overige ideeën

 • Geronimo en Duifje gaan naar de Grote Griezelkermis. Laat de kinderen deze kermis zelf ontwerpen/namaken. Dit kan zo simpel of zo groots als je zelf wilt. Laat de kinderen tekenen, kleien, verven, bouwen met lego of knex of laat ze eigen materialen meebrengen.
  Lees eventueel bladzijde 38 ‘We zijn er al…‘ t/m bladzijde 56 ‘…alle kanten uit.‘ voor als inspiratie.
 • In het boek vind je een griezelig gedicht. Lees bladzijde 45 ‘Maar dat was nog…‘ t/m bladzijde 47 ‘…hij klaar was.‘ voor. Ga nu zelf aan de slag met het schrijven van een griezelig gedicht.
 • Stelopdracht: Een griezelverhaal kan alle kanten op. Laat de kinderen het verhaal afschrijven. Lees bladzijde 58 ‘Duifje wierp zich…‘ t/m bladzijde 67 ‘…speciaal aan die noot?‘ voor. Hoe gaat het verhaal verder?
  Griezelen in de achtbaan
 • Katinka heeft speciale pruiken nodig, hier heeft zij hulp voor nodig. Lees bladzijde 120 ‘Blijf staan…‘ t/m bladzijde 131 ‘…haar niet helpen?‘ voor. Laat de kinderen zelf pruiken ontwerpen, gebruik daarvoor eventueel het werkblad Ontwerp jouw pruik.
  Griezelen in de achtbaan

Andere makkelijk lezen delen

 

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen