Groeten van Leo

Het zweet breekt hem uit. Zijn handen trillen zo dat hij niet meer kan tekenen.
Hij stopt zijn potloden in zijn broekzak en hij loopt weg van het ziekenhuis.

– Groeten van Leo –

Het verhaal

Groeten van LeoLeo woont met zijn ouders in Zwijndrecht. Op een avond zitten ze samen aan tafel als de bel gaat. Het gezin van Leo wordt opgehaald door de Duitsers. Leo weet niet waar ze heen moeten en de reis duurt heel lang. Eerst in de trein totdat zijn hele lichaam stijf is. Daarna moeten ze twee nachten in de schouwburg slapen waar onzeker is hoe het nu verder zal gaan. Vervolgens worden ze per trein naar Westerbork gebracht.

In Westerbork is het erg wennen. Leo’s vader moet aan de andere kant slapen. Leo slaapt samen met zijn moeder tussen allerlei andere mensen in. Zouden opa en oma hier zijn? Lukt het Leo’s vader om een nieuw transport uit te stellen? En zal Sinterklaas op bezoek komen?

Recensie

In de klas ben ik Kinderen met een ster aan het voorlezen. Een kind uit mijn klas vroeg mij of ik hierna haar boek Groeten van Leo voor wilde lezen. Ze vond het zelf te heftig, maar misschien kon het wel voorgelezen worden aan de klas. Ik wilde het boek graag eerst zelf lezen voor ik daaraan begin. Vandaag heb ik het boek in een keer uitgelezen.

Groeten van Leo is een bijzonder verhaal over Leo, die helaas de oorlog niet heeft overleefd. Het boek is geschikt voor kinderen die nog te jong zijn voor het verhaal van Anne Frank, maar wel willen weten hoe het leven voor een 7-8 jarige tijdens de oorlog was. Vanuit de kinderlijke gedachten van Leo wordt uitgelegd hoe zijn leven tijdens de oorlog was en hoe het tekenen hem hielp om de nare gedachten weg te houden. Zelf ga ik het binnenkort voorlezen aan mijn klas.

Met dank aan een kind uit mijn klas, waarvan ik dit boek mocht lenen.

Zelf dit boek van Uitgeverij Leopold aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Groeten van Leo

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Groeten van Leo zijn:

 • In het boek kom je echte foto’s tegen. Je weet dat het verhaal op de waarheid gebaseerd is, dat maakt dit een heftig verhaal.
  Leesvraag: In hoeverre is jouw verhaal op de waarheid gebaseerd of zou dit op de waarheid gebaseerd kunnen zijn?
 • Leo is bang in het donker. Lees bladzijde 25 ‘Nu loopt hij…‘ t/m bladzijde 26 ‘…waar gaan ze heen?‘ voor. Leo’s moeder is ook bang in het donker. Ben jij wel eens bang in het donker?
  Leesvraag: Is jouw hoofdpersoon ergens bang voor?
 • Leo is dol op treinen, maar door de oorlog mag hij niet in een trein. Lees bladzijde 23 ‘De trein Leo…‘ t/m bladzijde 24 ‘…de trein mogen, Leo.‘ voor. Leo droomt nog steeds van treinen, maar als het moment komt dat hij in een trein mag, valt het erg tegen. Lees bladzijde 29 ‘Amsterdam! Hij is nog…‘ t/m bladzijde 32 ‘…waarvoor dan?‘ voor. Leo wilde zo graag in een trein zitten, maar dit viel hem erg tegen. Is er iets wat jij eens graag wilde maar toen erg tegen viel?
  Leesvraag: Waar verlangt jouw hoofdpersoon naar? Gebeurt dat ook en valt het mee of tegen?
 • In Westerbork is het niet makkelijk om de vervelende gedachten buiten te sluiten. Overal hoor je volwassenen praten over de vreselijke dingen die kunnen gebeuren. Lees bladzijde 82 ‘Op maandag…‘ t/m bladzijde 85 ‘…oorlog: het circus.‘ voor. Wat doe jij als je vervelende gedachten in je hoofd hebt?
  Leesvraag: Hebben de personages in jouw boek vervelende gedachten? Hoe gaan zij daarmee om?

Vergelijkbare artikelen