Gruwelijk Grappige Griezelverhalen

[DOOR MICHELLE] ‘‘Wees maar niet bang. Ik doe jullie niets.’ Op zijn pak zaten kleine stukjes chips. Er rolde een colablikje uit de kist. ‘Ben ik al lang dood?’ Meneer Blootjes keek op zijn horloge.
– Gruwelijk Grappige Griezelverhalen –

Het verhaal

Gruwelijk grappige griezelverhalenIn Gruwelijk Grappige Griezelverhalen blazen Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel het middeleeuws schrijversgenootschap De Lachende Zaag nieuw leven in. Ze hebben samen negen Gruwelijk Grappige Griezelverhalen geschreven. Met als pauzenummer tussen de verhalen schrikwekkende gedichten en angstaanjagende weetjes. Deze verhalen maken dagelijkse dingen als een dekbed, rattenpoep, een wrat, een clown, een worst en een dokter gruwelijk eng! Durf jij dit boek te lezen?

Recensie 

Op 11 september 2017 kwam Jozua Douglas op bezoek in de openbare bibliotheek van Breda tijdens de informatieavond voor leerkrachten over de Kinderboekenweek. Jozua heeft veel boeken geschreven die passen bij het thema van de Kinderboekenweek Gruwelijk Eng! Hij vertelde over het ontstaan van schrijversgenootschap De Lachende Zaag. Na het zingen van het gedicht Weet je wat ik lekker vind? Poep met peren, poep met peren, moest ik zo lachen dat ik dacht: Gruwelijk Grappige Griezelverhalen moet ik hebben.

Gruwelijk grappige griezelverhalen

Alle dagelijkse gebeurtenissen krijgen in dit boek zo’n draai dat niet alleen afschuwelijk vies en griezelig worden, maar ook grappig. Deze schrijvers kunnen met de verhalen knobbeltjesdag, of je worst lust en snackbar rattenpatat er voor zorgen dat ik misselijk word. Heel knap, dat je het zo kan schrijven! Maar gelukkig moest ik ook hard lachen. Mijn dochter hoorde ik hardop lachen bij het stukje ‘Opa zat in een bloemetjesjurk op een skippybal met oranje haren aan tafel, en las de krant.’ uit het verhaal ‘De wrat’ en ze liet het aan de hele familie lezen. De verhalen vormen elk een mooi afgerond geheel, maar zijn van hetzelfde genre. Als je er één gelezen heb, wil je de anderen ook snel lezen!

Dit boek is geschikt voor kinderen van 7 jaar tot 11 jaar. Alvast een stukje lezen? Dat kan met dit leesfragment.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Gruwelijk Grappige Griezelverhalen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken.

Bekijk de boektrailer samen met de kinderen. Willen ze dit boek nu lezen?

Bij het boek Gruwelijk Grappige Griezelverhalen geef ik per verhaal enkele mini leeslessen:

De Lachende Zaag

Dit verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen in de tijd dat de Pest veel slachtoffers maakt.
Leesvraag: Zijn de mensen in jouw boek gezond of ziek? Hoe weet je dat

Dokter Bottenblij

De vader van Hendrik is overleden en Arend Bottenblij wordt zijn stiefvader. Arend is chirurg en zaagt elke dag wel een lichaamsdeel af. Als straf moet Hendrik mee naar het ziekenhuis.
Leesvraag: Een schrijver kan bepalen wie leeft en sterft in het boek. Hoe beleef jij het sterven van een personage?

Snackbar Rattenpatat

Is je lievelingseten friet? Lust jij rattenpoep? Misschien lijkt het je na dit verhaal wel heerlijk!
Leesvraag: Heb je weleens iets gegeten wat je vies leek? Viel het uiteindelijk mee of was het echt vies? Wat eten de personages in jouw boek?

Een gruwelijk dieet

Tante Jet moet afvallen van de dokter. In je fantasie kan je de personages uit een boek eruit laten zien zoals je zelf wilt. Natuurlijk hou je daarbij wel rekening met wat de schrijver vertelt over het uiterlijk.
Leesvraag: Hoe denk je dat jouw hoofdpersoon eruit zal zien in het echt? Op wie lijkt hij of zij dan? Wat heeft de schrijver hiervan vertelt en wat is jouw fantasie?

Het spookdekbed

Na dit verhaal over meneer en mevrouw Prakjes krijg je misschien wel vreselijk jeuk als je in bed ligt.
Leesvraag: Welke boeken kunnen er voor zorgen dat je minder goed slaapt?

De horrorclown

Walgelijke Wendie en Bange Bob zien een clown bij de rivier. Wendie gaat er naar toe, maar Bob vertrouwt het niet. Horrorclowns worden ook in Nederland gezien. Ze komen zelfs in het nieuws. Hier kan je er een krantenartikel over vinden.
Leesvraag: Waar denk je dat de schrijver van jouw verhaal zijn inspiratie vandaan heeft gehaald? Is het verhaal gebaseerd op de werkelijkheid of fantasie?

Knobbeltjesdag

Deze feestdag is bedacht door burgemeester Hubert van Klammerszoon. Zijn zoon zat onder de puisten en dat vond hij vreselijk. Daarom bedacht hij een wedstrijd: Wie kan de grootste klodder pus wegschieten? Ik gruwel als ik dit verhaal lees en wil ik eigenlijk mee stoppen. Toch lees ik verder, omdat ik wil weten hoe het afloopt.
Leesvraag: Wanneer wil jij stoppen met lezen? En wanneer kan jij niet stoppen met lezen?

Leven tussen de doden

Anna Koekoek haar vader is begrafenisondernemer. Ze is niet bang voor de doden, totdat ze een avond alleen thuis mag blijven met haar neefje Tom.
Leesvraag: Welke beroepen komen er voor in jouw boek? Welk beroep zou jij leuk vinden?

Of je worst lust

Hoe Monika Vink op een dag in augustus in de gehaktmolen verdween. Word jij na dit verhaal vegetariër?

De wrat

Opa koopt de wratten van zijn kleindochter voor 10 cent per stuk. Op een dag koopt hij in de apotheek een ontstoken waterwrat van mevrouw. Hij begint te groeien op zijn bil, en te groeien en te groeien.
Leesvraag: Sommige mensen moet je nooit geloven. Geloof jij dat wat er in jouw boek ook in het echt kan gebeuren? Waarom wel of niet?

Gruwelijk Grappige Griezelweetjes

Een stuk informatie midden tussen alle verhalen in.
Leesvraag: Zoek jij weleens informatie op als je een boek aan het lezen bent? Vind je het belangrijk dat de informatie die de schrijver geeft in een verhaal klopt of mag het ook complete fantasie zijn?

Overige lesideeën

 • Spreekwoordenles. Gebruik hierbij bladzijde 21, 83 en 151 en lees de spreekwoorden voor.
  Stel de kinderen de vraag: Wat betekenen de spreekwoorden?
  Opdracht: Kies een bestaand spreekwoord en verander hem zo dat hij gruwelijk, grappig of griezelig wordt. Verander je de betekenis ook?
  Evaluatie: Laat de kinderen aan elkaar de spreekwoorden voorlezen en laat ze raden wat de betekenis geworden is.
 • Gedichtenles. Gebruik hierbij de gedichten Meneer de Vries, De billen van Adriaan, Onze domme meester, Bruine bonen, Poep met peren en Mijn moeder. Schrijf zelf een gruwelijk grappig griezelgedicht.
  Op deze website kan je allerlei dichtoefeningen vinden.
 • Bij het verhaal: Een gruwelijk dieet. Tante Jet moet afvallen van de dokter. In je fantasie kan je de personages uit een boek eruit laten zien zoals je zelf wilt. Natuurlijk hou je daarbij wel rekening met wat de schrijver vertelt over het uiterlijk.
  Opdracht: Teken hoe je denkt dat jouw hoofdpersoon eruit zal zien in het echt?
 • Bekijk filmpjes van Jozua Douglas op zijn Youtube kanaal.
  Wat vindt Jozua Douglas griezelig? Dat zie je hier.
  Hoe maak je een boek? Hier heeft Jozua Douglas 5 delen van gemaakt. Bekijk hier deel 1.
 • Wil je ook je muziekles koppelen aan de kinderboekenweek? Zing dan: 123zing Monsterkids of Kinderen voor Kinderen Gruwelijk Eng!

Andere boeken

Hier een kleine greep uit de boeken van Jozua Douglas:

Ook Tosca Menten heeft al verschillende boeken geschreven, hier zie je enkele van haar boeken:

Manon Sikkel is ook bekend van verschillende boeken, zoals deze:

Vergelijkbare artikelen