Haaientanden (kinderboekenweekgeschenk KBW19)

Hij haalt de haaientanden uit zijn zak en voordat ik doorheb wat hij van plan is,
gooit hij ze zo hard als hij kan naar de zee.
‘Neeeee!’ roep ik, en het voelt alsof ik ze in slow motion door de lucht zie vliegen.’
– Haaientanden –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

HaaientandenAtlanta zit op de fiets. Ze begint net aan haar belangrijke tocht en dwaalt af met haar gedachten als ze plotseling tegen een jongen aan botst.

En dan voel ik een dreun. Ik knal keihard tegen de jongen die voor me fietst. Zijn achterlichtspat uit elkaar, ik ga half over de kop, hij kan nog net blijven staan. Ik val en voel dat er tussen mijn elleboog en de straat opeens geen vel meer zit.’

Finley fietst een stuk met Atlanta mee, maar daar heeft ze eigenlijk helemaal geen zin in. Na een tijdje lukt het haar om hem via een omweg af te schudden, nu kan Atlanta flink doorfietsen want ze moet opschieten. Nog zeker 150 kilometer te gaan.

Tegen de avond begint Atlanta moe te worden en zo fietsen door het donkere bos is toch wel eng.

De normale, groene bomen veranderen in halfdode sparren.
Donkere stammen met kurkdroge takken en bruine naalden, zo ver je maar kunt zien.
Ik ben de enige in het hele bos.’

Gelukkig komt ze Finley weer tegen in het bos. Samen vervolgen de twee Atlanta’s route. Wat is het verhaal achter Finley, dat hij hier zo alleen in een korte broek rond fietst? Waarom heeft Atlanta zichzelf deze reis opgelegd? Wat is het verhaal erachter? En wat hebben die haaientanden hiermee te maken?

Je leest het in het kinderboekenweekgeschenk dat je gratis krijgt tijdens de kinderboekenweek bij aanschaf van 10 euro aan Nederlandstalige kinderboeken in de boekhandel.

Bekijk ook: De eilandenruzie (kinderboekenweekgeschenk KBW18)

Recensie

Anna Woltz heeft het kinderboekenweekgeschenk geschreven. Van de CPNB ontving ik een recensie-exemplaar en ik heb het in 2 stukken uitgelezen. Het liefst had ik het boek tussendoor niet weggelegd, maar de kleine werd wakker.

Atlanta zit op de fiets en vanaf de eerste bladzijde wordt je gegrepen door haar verhaal. Je merkt dat er thuis iets aan de hand is, maar je weet niet wat. Je leeft mee met het meisje en vraagt je af waar haar toch naartoe gaat.

Wat ik een heel leuk detail aan dit boek vond, zijn de titels van hoofdstukken zoals ‘4,9 kilometer’ en ‘131,9 kilometer’. Hoe en of Atlanta haar tocht volbrengt en welke rol Finley hierin speelt kun je zelf lezen. Dit boek krijg je namelijk cadeau in de boekhandel bij aanschaf van €10,- of meer aan Nederlandstalige kinderboeken.

Met dank aan de CPNB voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk ook: Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

Ideeën mini leeslessen Haaientanden

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Haaientanden zijn:

 • Wil je het verhaal introduceren? Lees dan bladzijde 7 en 8 t/m ‘…lukt het nooit.‘ voor.
 • Voorin het boek kom je een kaart tegen. Hierop zie je waar het verhaal zich afspeelt.
  Leesvraag: Staat er een kaart in jouw boek? Of speelt jouw boek zich af op een bestaande kaart van bijvoorbeeld Nederland, Europa of de wereld? Maak anders zelf een kaart bij jouw boek.
 • Lees hoofdstuk 4,9 kilometer voor. Als lezer heb je door dat beide personages ergens mee zitten. Ze hebben een doel en zijn op reis. Wat zou erachter zitten? Voorspel het verhaal.
  Leesvraag: Geef ons een klein beetje informatie over jouw boek en laat ons samen het verhaal voorspellen.
 • Soms kom je in boeken briljante grappen tegen. Lees bladzijde 29 ‘Weet je wat…‘ t/m bladzijde 30 ‘…in elkaars kleren.‘ voor. Soms kom je ook grappen tegen die niet zo goed uitpakken. Lees verder t/m bladzijde 33 ‘…hele school gestuurd.
  Leesvraag: Welke grappen worden er in jouw boek uitgehaald? Zijn die briljant of niet zo’n succes?
 • Atlanta en Finley zijn op reis. Lees bladzijde 39 ‘We zijn bijna zeven…‘ t/m bladzijde 42 ‘…van de neus van Friesland.‘ voor. Waarom moet deze reis denk je?
  Leesvraag: Zijn de personages in jouw boek op reis? Hoe, waarnaartoe? Vertel erover!
 • Soms hebben personages een heel duidelijk doel in het verhaal. Lees bladzijde 54 ‘Tien minuten lang….‘ t/m bladzijde 55 ‘…blijft mijn moeder leven.‘ voor.
  Leesvraag: Welk doel heeft jouw personage?
 • Waar kan jij echt niet zonder? Lees hoofdstuk 92,4 kilometer op bladzijde 66 voor vanaf ‘Ik word wakker…’ t/m bladzijde 71 ‘…echt niet meer zonder.‘ voor.
  Leesvraag: Wat kan jouw hoofdpersoon echt niet missen?

Kilometerlezen

Het thema van de Kinderboekenweek 2019 is Reis mee! Dit kinderboekenweekgeschenk staat vol met kilometers, afstanden die Atlanta afgelegd heeft. Hoe leuk is het om daar in de klas wat mee te doen? Dat kan met kilometerlezen!

Kinderboekenweek

Ben je nieuwsgierig naar de overige boeken die aansluiten bij de Kinderboekenweek 2019? Lees dan hier verder.

Vergelijkbare artikelen