Handboek voor histroriehoppers – De middeleeuwen

Heb je gekozen voor onze middeleeuwse tijdreisvakantie, dan heb je óf heel weinig geld te besteden,
óf je hecht extreem weinig waarde aan je persoonlijke veiligheid.’
– Handboek voor historiehoppers – De middeleeuwen –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Handboek van historiehoppers - De middeleeuwen

Ben jij toe aan een nieuw soort vakantie? Niet meer naar de camping in Spanje, met het vliegtuig naar een Canarisch eiland of op de boot een cruisetocht maken. Nee, juist iets nieuws: een tijdreis! Dat kan! Met Chrono BV.

Chrono BV™! De toekomst is vandaag! Maar ook morgen. En gisteren.™’

Reis mee naar de vroege middeleeuwen, de plunderende Vikingen, de Kruistochten, Dzjengis Khan en het Mongoolse Rijk, een riddertoernooi, de Honderjarige Oorlog of De Zwarte Dood. Welke tijd heeft jouw voorkeur?

Dat deze reizen niet voor watjes zijn blijkt wel uit deze tekst:

De verstandige tijdreiziger vraagt zich misschien af waarom iemand een bezoek zou willen brengen aan de periode van de pest. Nou, je hebt waarschijnlijk voor het middeleeuwse vakantiepakket gekozen vanwege de onvoorstelbaar lage prijzen. En nu leer je een belangrijke les: je krijgt waar voor je geld. Onthou goed dat minstens een op de drie Europeanen sterft aan deze epidemie. Denk daar maar eens over na! Kijk naar de persoon rechts van je. En nu naar degene links van je. Zien ze er gezond uit? Dan hebben we slecht nieuws: jij zult doodgaan aan de builenpest. Zie het van de zonnige kant: dankzij de bodemprijzen van Chrono BV heb je een geweldige vakantiedeal!’

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Vroeger leek het mij geweldig om door de tijd te kunnen reizen, maar na het lezen van dit boek weet ik het niet zo zeker meer… Het is toch wel erg gevaarlijk om als moderne burger terug in de tijd te reizen. Dat blijkt wel uit alle waarschuwingen, voorschriften en ideeën voor bescherming Chrono BV beschrijft. Denk aan een lokfluitje, nucleair duelleerpakket of Anti-Vikingspray.

Gelukkig kun je wel veilig lezend op reis door de tijd in dit boek en met tijdreislezen. De geschiedenis staat dit jaar in kinderboeken centraal tijdens de Kinderboekenweek 2020.

Andere interessante informatieve boeken voor de bovenbouw zijn Het fietsboek, Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden en In de ruimte is het stil.

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Handboek voor historiehoppers – De middeleeuwen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Handboek voor historiehoppers – De middeleeuwen zijn:

  • Bekijk punt 3 op bladzijde 22. Je leest hier over de opties die te koop zijn in het Chrono BV Laboratorium. Wat vinden jullie van deze gadgets?
    Leesvraag: Bedenk een gadget waardoor je veilig door jouw boek kunt reizen?
  • In elk hoofdstuk lees je hoe de situatie in die tijd is. Op bladzijde 25 lees je bijvoorbeeld over Europa in het jaar 490. Lees bladzijde 25 ‘Welkom in de…‘ t/m bladzijde 26 ‘…van je vakantie!’ voor.
    Leesvraag: In welke tijd speelt jouw verhaal zich af?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Handboek voor historiehoppers – de middeleeuwen.

Overig idee:

  • Schrijf zelf een hoofdstuk over de tijd waarin jouw boek zich afspeelt. Wat is er kenmerkend voor deze tijd? Hoe kun je potentiële tijdreizigers waarschuwen voor deze tijd? Welke gadgets heb je nodig om jezelf te beschermen?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen