Harry Potter en het vervloekte kind

Het achtste verhaal. Negentien jaar later…
– Harry Potter en het vervloekte kind, deel een en twee –

Het verhaal

Harry Potter en het vervloekte kindNegentien jaar later heeft Harry Potter samen met Ginny Wemel een gezin. Zijn kinderen gaan nu ook naar Zweinstein, maar dat is voor zijn jongste zoon Albus geen pretje. Hij komt bij Zwadderich terecht en voelt zich niet met zijn vader verbonden. Maar hoe kan het ook anders? Harry Potter heeft zelf nooit een goed voorbeeld van ouderschap gehad. Zou het Harry lukken om de band met zijn zoon Albus te herstellen?

Albus Potter wordt vrienden met de zoon van Draco Malfidus. Samen besluiten zij om zelf een goede daad te verrichten, door terug in de tijd te gaan en te voorkomen dat Carlo Kannewasser vermoord wordt. Echter beseffen zij zich nog niet dat veranderingen tijdens het tijdreizen desastreuze gevolgen kunnen hebben. Zou het ze tijdens een volgende reis lukken om het verleden zo aan te passen dat Carlo blijft leven? En hoe kan het nichtje van Carlo hen helpen?

Recensie

Zelf ben ik een enorme Harry Potter fan. Van kleins af aan keek ik elk jaar uit naar het nieuwe boek en later naar de nieuwe films. Toen ik hoorde dat Harry Potter en het vervloekte kind uit kwam, pre-orderde ik deze gelijk. Na een tijd wachten kwam hij eindelijk binnen, maar toen had ik al veel verhalen gehoord over de manier van schrijven. Hierdoor wist ik niet goed wat ik moest verwachten en was ik bang dat het tegen zou vallen.

Eind maart zouden wij naar de Harry Potter expo gaan en daarvoor wilde ik het boek toch gelezen hebben. Dus vol goede moed begon ik aan het boek… En het was als vanouds! Ik verdween voor een tijdje weer helemaal in de tovenaarswereld. En de manier van schrijven? Ik vond het heerlijk! Soms kan ik wat ongeduldig lezen als er ellenlange beschrijvingen van de omgeving zijn. Doordat dit een script is en ik fantasie genoeg heb, zie ik de dialogen zo voor mij en vloog ik door het boek heen. Echter kan ik het mij goed voorstellen dat dit niet voor iedereen een succes is.

Wat ik zo geweldig vind aan Harry Potter en het vervloekte kind is dat het geen apart verhaal is, maar dat het veel te maken heeft met het verleden van Harry Potter. Zo gaat zoon Albus terug in de tijd naar het toverschooltoernooi. Ook lees je over Harry’s jeugd waar Harry nu als volwassenen te gast is. Dit geeft je als lezer informatie die je in de eerste 7 delen nog niet hebt gehad. En er is veel herkenbaar, zoals de dreiging van Voldemort die Harry in zijn litteken voelt.

Ik kan Harry Potter en het vervloekte kind aanraden als aanvulling op de eerste 7 delen. Als los verhaal denk ik dat je er weinig van snapt en dat het script je weinig hou vast biedt.

Wist je dat?

 • ik opgegroeid ben met Harry Potter in mijn leven?
 • ik een half uur heb liggen huilen in bed toen ik voor het eerst las dat Perkamentus dood ging?
 • deel 4 Harry Potter en de vuurbeker mijn favoriete boek is?
 • de film van deel 1 Harry Potter en de steen der wijzen mij altijd een kerstgevoel geeft?
 • wij als gezin elke Harry Potter film tijdens de première op de achterste rij in de bioscoop hebben gezien?
 • ik vroeger Smekkies in alle smaken en chocokikkers heb gegeten?

Zelf dit boek aanschaffen?

Harry Potter expo

Als groot fan wilde ik ook graag naar de expo in Utrecht. Op zaterdagochtend tussen 11.00 en 11.30 uur mochten wij naar binnen. 3 kwartier en 50 foto’s later stonden wij weer buiten. Bij deze een korte impressie van mijn bezoek aan de expo LET OP! SPOILER ALERT:

Harry Potter en het vervloekte kind

Harry Potter en het vervloekte kind

Harry Potter en het vervloekte kind

Harry Potter en het vervloekte kind
Wat kunnen die beesten gillen.
Harry Potter en het vervloekte kind
Ja, die zit!
Harry Potter en het vervloekte kind
Ik heb nooit geweten dat Hagrid zó groot was.

Harry Potter en het vervloekte kind

Ik vind het leuk om de expo gezien te hebben, maar ik vond het geen €22,50 per persoon waard.

Ideeën mini leeslessen Harry Potter en het vervloekte kind

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Harry Potter en het vervloekte kind zijn:

 • Albus maakt zich zorgen voor de sorteerhoed. Hij is bang dat hij bij Zwadderich komt. Lees bladzijde 27 ‘De sorteerhoed beweegt…‘ t/m bladzijde 29 ‘…niet te gaan.‘ voor. Je leest en voelt de verwarring en teleurstelling van de hoofdpersoon. Welke emoties kun je bij jouw hoofdpersoon lezen/voelen?
 • De tijd verstrijkt soms snel in het verhaal. Lees op bladzijde 31 ‘En plotseling verschijnt…‘ t/m ‘…valt minder op).‘ en bladzijde 35 ‘En opnieuw schrijdt…‘ t/m ‘…een jaar ouder.‘ voor. Je kunt er ook voor kiezen om dit gehele stuk voor te lezen. Hoeveel tijd verstrijkt er in jouw boek?
 • Albus en Scorpius reizen door de tijd. Lees bladzijde 180 ‘Het is wel een…‘ t/m bladzijde 184 ‘…ze reizen door de tijd.‘ voor. Waar zou jouw hoofdpersoon naar toe reizen als hij door de tijd kon reizen?

Overige lesideeën

 • Het boek is een script voor het toneelstuk. Laat kinderen delen uit dit boek samen lezen. Lees hier meer over toneellezen/theaterlezen. Bladzijde 150, zonder woorden, is juist leuk om na te laten spelen. Hierbij draait het vooral om emotie.
 • Lees bladzijde 77 ‘Eerste bedrijf dertiende…‘ t/m ‘…een beetje geschrokken.‘ voor. Het bejaardentehuis wordt hier omgeschreven, maar het is geen gewoon bejaardentehuis. Schrijf een dag van jezelf als bejaarde in dit bejaardentehuis.

Harry Potter en het vervloekte kind

 • Lees bladzijde 86 ‘Eerste bedrijf zestiende scène…‘ t/m bladzijde 88 ‘…de grond verdwijnt.‘ voor. Laat de kinderen bedenken van wie zij wisseldrank zouden willen maken. Gebruik daarbij maak jouw eigen Wisseldrank.

Harry Potter en het vervloekte kind

Andere delen

Vergelijkbare artikelen