Heftige Hersens!

Hersenen worden alleen goed als je ze gebruikt.
– Heftige Hersens! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen in groep 8.

Het verhaal

Heftige Hersens!

In Heftige Hersens! lees je alles over de hersens van tieners. Wat gebeurt er allemaal in jouw hoofd?

In 20 hoofdstukken die in stripvorm geschreven en getekend zijn lees je over alles waar jouw hersenen mee te maken hebben in de puberteit. Je ontdekt hoe je verslaafd kunt raken en waarom het zo moeilijk is om dit te stoppen, je leest waarom multitasken lang niet altijd werkt, je leert wat brainfood is en hoe depressiviteit werkt.

Maar je leert ook hoe flirten en zoenen werkt en wat dit met je hersenen doet, hoe verliefdheid je eigenlijk een beetje gek maakt, hoe het kan dat je soms samen niet kunt stoppen met lachen en hoe jouw reptielenhersenen gewoon seks willen (let op: met plaatjes van blote mensen).

Het meest fascinerende feitje dat ik uit Heftige Hersens! gehaald heb:

Naar jezelf kijk je met je LINKER-hersenhelft.
Naar andere mensen kijk je met je RECHTER-hersenhelft.’

Dit heb ik nooit geweten en maakt dat je beseft dat jezelf vergelijken met anderen geen nut heeft 😉

Dit zeggen de striptekenaars over Heftige Hersens!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Op de NOT ontving ik een recensie-exemplaar van Heftige Hersens! Een boek wat zeer geschikt is voor kinderen in groep 8 of hoger. In 20 stripverhalen lees je alles over de hersenen van tieners. Vanuit de wetenschap wordt verklaard wat er in je hoofd gebeurt, maar dit wordt toegelicht met voorbeelden waar veel tieners mee te maken kunnen krijgen. Het boek is verhelderend, leest vlot weg en spreekt aan. Soms is het even zoeken welke strip volgt, dan zou een pijltje handig geweest zijn.

Als volwassene genoot ik ook van het lezen van dit boek. Veel dingen waren voor mij nog niet bekend en het maakt dat je jouw eigen hersenen, maar ook die van tieners beter leert begrijpen. Er zit immers een wereld van verschil tussen deze 2 werelden.

Heftige Hersens!

Ik kan dit boek dan ook zeer aanraden in de boekenkast van elke groep 8.

Met dank aan Bazalt Uitgeverij voor het recensie-exemplaar dat ik op de NOT mee mocht nemen.

Ideeën mini leeslessen Heftige Hersens!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Heftige Hersens! zijn:

  • Liefdeskaart. Lees bladzijde 25 ‘Mooi…‘ t/m bladzijde 28 ‘…van je wenkbrauwen.’ voor.
    Leesvraag: Heb je een idee hoe de liefdeskaart van jouw hoofdpersoon eruit ziet?
  • De buitenlaag van jouw hersenen is het verstandigst. Lees bladzijde 33 ‘De meeste volwassenen…‘ t/m ‘…voor je verdere toekomst.‘ voor. Welke keuzes die jij de afgelopen week gemaakt hebt, zijn gemaakt door de buitenlaag van jouw hersenen?
    Leesvraag: Welke keuzes maakt jouw hoofdpersoon? Worden die gemaakt door de buitenlaag van de hersenen?
  • Hoofdstuk 5 gaat over kleuren. Lees het hoofdstuk voor. Welke kleur past bij deze dag?
    Leesvraag: Welke kleur past bij jouw boek?
  • In hoofdstuk 10 lees je over verliefdheid. Wat herken je?
    Leesvraag: Speelt verliefdheid een rol in jouw boek? Herken je informatie uit dit hoofdstuk?
  • Wat je eet bepaalt hoe je dag verloopt. Lees bladzijde 98 ‘Wat je nu eet…‘ t/m bladzijde 102 ‘…Brainpoison.‘ voor. Hoe start jij de dag?
    Leesvraag: Welke gerechten/etenswaren komen voor in jouw boek? Welk effect zal dit hebben op het lichaam en humeur van de personages die het eten?
  • Hoofdstuk 15 gaat over ‘Samen lachen‘. Met wie kan jij goed lachen?
    Leesvraag: Moet jij om jouw boek lachen? Lees een stukje voor en laat ons mee lachen. Of lachen de personages samen? Waarom lachen ze?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Heftige Hersens!.

Overige ideeën

  • Lees bladzijde 10 ‘Wie is er nou normaal?…’ t/m bladzijde 13 ‘en weer vastgeknoopt.‘ voor. Welke gebeurtenissen, herinneringen, kennis, etc. hebben jullie al verzameld? Teken die in de wolkjes rondom jouw hoofd, zie werkblad: Hersenen verbonden.
    Heftige Hersens!
  • Het boek staat vol informatie over je brein. Deze informatie is tot strips verwerkt. Komt er in jouw boek informatie voor? Maak er een strip van.
  • Margreet de Heer heeft een lesbrief ontworpen over het hoofdstuk Verslaving. Deze vind je hier (even scrollen naar ‘Leren met strips‘ om de PDF te downloaden.
  • Lees hoofdstuk 19 ‘Reclame’ voor. Laat de kinderen nu een reclamefilmpje over hun boek maken. Werkt dit? Wil de rest van de klas dit boek nu ook lezen?
  • Laat de leerlingen oefenen met breinvriendelijk leren. Denk aan ezelsbruggetjes bedenken, bewegend leren en iets aan elkaar leren. Ook kun je aan de slag met het testen van snelheid/impulsen, denk aan het potlood dat je laat vallen en de ander moet opvangen. Of bespreek gezichtsbedrog met kinderen. Wie gaat er voor? De hersenen of de ogen? Type hiervoor ‘gezichtsbedrog’ in op google en je vindt verschillende afbeeldingen.
  • Op de website van de Hersenstichting vind je veel informatie die geschikt is voor kinderen. Bekijk al deze informatie hier, met o.a. een grote poster die je kunt downloaden en een digitaal spel over hersenen.
  • Judith van Holland heeft op haar website een hele lessenserie staan over Mindset & Hersenen, misschien iets voor bij jullie in de klas?
  • Laat de kinderen hun eigen hoofd ‘van binnen’ tekenen of knutselen (denk aan klei of papier maché). Wat hoort er in jouw hoofd? Denk aan voorwerpen/kleuren die emoties tonen, hobby’s, etc. Bekijk eventueel dit voorbeeld op Pinterest.
  • Op Leren is een makkie.nl vind je onder het kopje ‘Hoe werkt je brein?‘ wat leuke testjes voor je hersenen.
  • Bekijk het project ‘Het Brein‘ op website lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com.
  • De Grote Wetenschapsdag 2018 stond in het thema van ‘Houd je hoofd erbij‘, bekijk het lesmateriaal hier.

Bekijk ook: Lijfgids

Vergelijkbare artikelen