Home / AVI-boek / Het boek van Leo (AVI-M3)

Het boek van Leo (AVI-M3)

Het verhaal

Het boek van Leo

Op een prachtige, kinderlijke manier worden kinderen (AVI-M3) in Het boek van Leo meegenomen in het leven van Leonardo da Vinci. De verhalen zijn als een gesprek tussen Leo, de kunstenaar, en Ludo, de rijke kasteelheer, weergegeven. Leo vraagt Ludo of hij bij hem mag komen werken en zo ontstaat de mogelijkheid voor Leo om zijn kunstwerken uit te proberen. Je leest hoe Leo aan de slag gaat met ‘het laatste maal’ op de muur van het kasteel. In zijn vrije tijd tekent Leo in zijn boek. Hij bedenkt allerlei dingen zoals vleugels om de mens te laten vliegen, maar hij ontwerpt ze niet.

Recensie

Dit boek is zeer geschikt voor een cultureel project rondom kunst/schilderijen. Allerlei manieren om kunst te maken worden besproken, het schetsen is duidelijk op de tekeningen te zien en ook het schilderij de Mona Lisa komt aan bod.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Het boek van Leo

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het boek van Leo zijn:

 • Op bladzijde 8 staat ‘Ik verzin nieuwe dingen.‘ Lees de hele bladzijde voor. Wat verzint Leo hier? Een fiets. In zijn tijd bestaat dat nog niet. Komen er in jouw boek dingen voor die nu nog niet bestaan?
 • Lees bladzijde 15 voor. Het boek van Leo is een boek waar Leo al zijn ideeën in tekent. Leo wil graag tijd voor zichzelf om in dit boek te tekenen, maar dit krijgt hij niet van Ludo omdat Ludo wil dat hij doorwerkt. Is er in jouw boek iets wat niet mag?
 • Leo bedenkt allerlei dingen die ze in zijn tijd nog niet hadden. Kunnen de kinderen raden wat hij bedenkt?
  • Lees bladzijde 8 ‘Ik verzin ook…‘ t/m ‘…ga je vooruit.‘ voor. Hier bedenkt Leo een fiets.
  • Lees bladzijde 12 ‘Ik teken in…‘ t/m ‘… dat het kan?‘ voor. Hier bedenkt Leo dat er iemand over het water loopt (waterski’s?).
  • Lees bladzijde 13 ‘Dat is nog…‘ t/m ‘…noem dat pak?‘ voor. Hij noemt dit een duikpak.
  • Lees bladzijde 17 ‘Ik werk aan…‘ t/m ‘…het huis uit.‘ voor. Hier bedenkt hij een vouwhuis (vouwwagen?).
  • Lees bladzijde 18 ‘Dit is een…‘ t/m ‘…je mijn stad?‘ voor. Hier bedenkt hij een brug.
  • Op bladzijde 20 en 21 bedenkt Leo allerlei wapens. In het laatste stukje bedenkt hij een soort tank.
  • Op bladzijde 24 en 25 bedenkt Leo allerlei manier om te kunnen vliegen.
   Het boek van Leo

 

Lesideeën bij het boek Het boek van Leo:

 • Dit boek is geschikt om te gebruiken voor toneellezen. In het verhaal wordt een gesprek gevoerd tussen Leo en Ludo. De teksten van Leo zijn cursief, de teksten van Ludo staan recht.
 • Leo schreef in zijn brief dat hij goed is met verf. Hij vertelt op bladzijde 9 hoe hij zelf verf maakt. Zouden wij ook zelf verf kunnen maken met producten uit de natuur? Ga naar buiten met de kinderen en laat ze vindingrijk zijn.
 • Leonardo da Vinci is onder andere bekend door zijn kunstwerk het laatste maal. Op bladzijde 10 en 11 lees je hoe hij tot het idee van dit kunstwerk is gekomen. Zoek een afbeelding van het laatste maal op en ga het gesprek aan met de kinderen. Vertel dat dit werk eerst op de muur is geschilderd, maar nu in een museum hangt. Hoe kan dat? Op de muur was de schildering van slechte kwaliteit, het werk ging snel achteruit. Daarom is er een kopie op een doek gemaakt, waarover gezegd wordt dat Leonardo zelf enkele gezichten schilderde.
 • Hetzelfde kun je doen met de Mona Lisa. Op bladzijde 30 en 31 vertelt Leo over zijn schilderwerk. Zoek een afbeelding van de Mona Lisa erbij en laat de kinderen beschrijven wat zij zien. Wat valt ze op? Lees daarna pas bladzijde 31 voor aan de klas, hier zegt Ludo wat hem opvalt.
 • Leo ontwerpt eerst op papier een paard en maakt dit later levensgroot van klei. Lees bladzijde 17 ‘In de tuin…‘ t/m ‘…zal ik doen.‘ voor. Lees daarna het hoofdstuk op bladzijde 22 voor. Ga daarna zelf aan de slag in de klas. Laat de kinderen eerst een ontwerp tekenen, wat willen ze maken van klei? Laat het ze daarna maken (miniatuur natuurlijk).

Andere delen van deze AVI-boeken zijn:

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

17 berichten

 1. Anita Mulder

  Voor mijn lieve zoon Cedric. Halverwege afgelopen jaar een overstap naar groep 3 gemaakt. Nu mag hij groep 3 nog een keer helemaal doen.
  Voor hem zou ik het boek graag winnen

 2. Volgend jaar word ik voor het eerst fulltime juf van groep 3 en bij het thema kunst zou ik dit boek super graag gebruiken!

 3. Hilde Maahury

  Ik vond de boeken van deze serie ( en de andere serie, lang geleden, overal en ergens..) geweldig erg leuk om te gebruiken als startpunt van een les

 4. Mariska van Opmeer

  Dit boek zou heel leuk zijn in mijn groep 2/3 van komend schooljaar!

 5. Mijn zoontje vind dit vast leuk

 6. Judy Goedhart

  Voor in onze nieuw bibliotheek op onze nieuwe school zou dit geweldig zijn! We missen nog goede informatieve boeken voor de jongste lezers.

 7. Suus van Dijk

  Jaaaaa Dies vindt deze boeken geweldig leuk! Eindelijk boeken die hij graag leest omdat het echt is. Hij wil deze ook graag lezen.

 8. Gerda Goossens

  Ik ben zorgjuf voor leerlingen met leerproblemen in een school in België. Ik geef ook “Boekpromotie” (boeken promoten, voorlezen,…) in het tweede, het derde en het vierde leerjaar. Voor de zomervakantie organiseer ik onze “Zomer-lees-dip-wedstrijd”, om de leesachterstand tijdens de vakantie te verminderen. Ik zou heel graag dit boek winnen!

 9. Natuurlijk doe ik heel graag mee aan deze actie! Vanaf aankomend schooljaar gaan we thematisch werken met de hele school tijdens de middagen en dit boek is natuurlijk het perfecte boek om te lezen tijdens een thema over kunst!

 10. Sietia de Vries

  Ooooh, wat leuk! Hier in huis al fans genoeg van Leonardo da Vinci! Er klinkt vaak het liedje hier door het huis: “Leonardo da Vinci, dat was een wijs man, die wilde graag vliegen, daar droomde hij van…” Dit boekje zal ceel gelezen worden ? En dan kan ok hem tussendoor gebruiken in de klas…

 11. Kelly Meijers

  Leuk voor mijn groep 3! Deze boeken zijn erg in trek. Ook leuk voor onze nieuwe bibliotheek in school. Erg goede boeken om de leesbevordering te stimuleren, maar vooral ook het plezier in lezen!

 12. Karina Stienstra

  Voor onze meiden ♡ ♡

 13. Superboeken van Arend van Dam!
  We komen graag voor een van deze delen in aanmerking. Zowel voor onze dochter als voor de kinderen in mijn klas.

 14. Alette Wintermans

  In Vinci op vakantie geweest, dus daar veel foto’s gemaakt in het museum over Leonardo… Daarbij dit geweldige boek met die superlestips… ik zie een prachtige lessenserie ontstaan over ontdekken en uitvinden van nieuwe dingen voor onze gr 2/3 (en vast ook de rest van de school!) Ik zou heel graag dit prachtige boek willen winnen voor de nieuw te vormen schoolbibliotheek!

 15. Heerlijk!! Als ouders nemen we graag de kids mee naar verschillende musea om ze kennis te laten maken met kunst .. dit boek zou ik daarom dolgraag lezen met mijn zoontje..

 16. Helle de Graaff

  De kinderen in mijn groep smullen van de boeken van Arend van Dam. ‘ Is dit echt echt gebeurd, juf ?’, is de vraag die ik steeds terugkrijg. Heel leuk dat ze nu ook zelf deze prachtige verhalen kunnen gaan lezen. En de uitvindingen van Leonardo DaVinci zullen zeker tot de verbeelding spreken!

 17. Marrit Heijmans

  Super leuk om leerlingen te laten lezen in groep 3/4 volgend jaar ! Ik ben nog steeds op zoek naar leuke boeken !