Het dikke boek van onze bijzondere natuur

[DOOR BIANCA] ‘Dolfijnen plagen egelvissen net zolang tot ze zich opblazen
en het lijkt erop dat ze dat puur voor de lol doen.’
– Het dikke boek van onze bijzondere natuur –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Het dikke boek van onze bijzondere natuur

Nadat je dit informatieve boek gelezen hebt, weet je veel meer over stenen en mineralen, Microscopisch leven, Planten en Dieren.

Per twee bladzijdes wordt een nieuw onderwerp besproken, met een prachtige tekening en een weetje. Wist je dat kokosnoten erg lastig te kraken zijn, maar dat de reusachtige kokoskrab er scharen voor heeft die er groot genoeg voor zijn? Of dat en een zeldzame oranje barnsteen, blauw wordt wanneer je hem in het zonlicht ziet? En dat chimpansees een stuk of dertig verschillende planten als medicijn gebruiken voor kwaaltjes zoals buikpijn?

Recensie

Je wordt spontaan verliefd op dit boek, zelfs als je alleen de buitenkant nog maar gezien hebt.

Het boek bestaat uit vier delen: Stenen en mineralen, Microscopisch leven, planten en dieren. Wat er wordt behandeld kan je heel mooi terugvinden in de inhoud aan het begin van het boek. Het boek eindigt met alles wat behandeld is, foto en een kleine tekening met de naam, de groep waartoe hij behoort, hoe groot hij in werkelijkheid is en waar hij voorkomt. Het was fijn geweest als het boek ingedeeld was op alfabetische volgorde, dat zou het overzichtelijker maken. Wel zit er een mooi lint in, zodat je weet waar je gebleven bent of wat jij belangrijk vindt.

Een boek met prachtige verhalen en weetjes, schitterende foto’s en illustraties, die eigenlijk in elke boekenkast zou moeten thuishoren.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het dikke boek van onze bijzondere natuur

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor Het boek het dikke boek van onze bijzondere natuur zijn:

 • Laat bladzijde 92 en 93 zien en lees Al heeft een klaprooszaadje vijftig jaar in de grond gelegen, dan kan het toch nog groeien voor. Maak er daarna een wist je datje van: Wist je dat als een klaprooszaadje al 50 jaar in de grond heeft gelegen het toch nog kan groeien?
  Leesvraag: Bedenk bij je eigen boek een wist je datje.
 • Een slak verstopt zich in zijn huis als er gevaar dreigt. Lees bladzijde 151 ‘Een tuinslak zou…’ t/m bladzijde 151 ‘…zilverkleurig spoor achterlaat.’ voor.
  Leesvraag: Waar zou jouw hoofdpersoon zich verstoppen als er gevaar dreigt?
 • Miljoenpoten zijn vegetariërs. Lees bladzijde 157 ‘Miljoenpoten zijn vegetariërs…’ t/m bladzijde 157 ‘…huid van mensen.’ voor.
  Leesvraag: Weet je of ze in jouw boek vegetariër zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het dikke boek van onze bijzondere natuur.

Bekijk ook: Het verborgen leven van bomen voor kinderen

Overige ideeën

 • Maak een quiz van de wetenswaardigheden van het boek. Laat de kinderen 5 t/m 10 vragen halen uit het boek en daar 2, 3 of 4 antwoorden bij bedenken. Als voorbeeld zou je deze vraag kunnen geven: Lees bladzijde 126 ‘Een cactus kun…’ t/m bladzijde 126 ‘…een kleine auto.’ Hierbij zou je bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen: Hoe hoog kan een saguarocactus worden? A: 1 meter, B: 25 meter, C: 15 meter.
 • Zoek in je boek vier wist je datjes. Bijvoorbeeld: Wist je dat de grootste hagedis ter wereld de komodovaraan is, die drie meter lang kan worden?

Andere deel

Winactie Het dikke boek van onze bijzondere natuur

Wat kun je winnen?

Je kunt een exemplaar van Het dikke boek van onze bijzondere natuur van Uitgeverij Lannoo winnen.

Het dikke boek van onze bijzondere natuur

Wat moet je doen?

Deel de post op Instagram over dit boek in een story en tag @kinderboekenjuf. Ik zal je story dan delen, zodat je zeker weet dat je meedoet met de winactie.
Niet verplicht, maar wel heel fijn: laat een reactie onder dit bericht achter dat je mee doet. Het gaat soms fout met taggen en op die manier is er een extra check.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt in het weekend van 30 mei 2020 bekend gemaakt in dit bericht op de website en op de Instagrampagina van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op Instagram om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen