Het geheim van de afgebeten vingers

Weet u het ook al, mevrouw? Dat stenen masker weet precies wanneer een kind liegt. Duizenden vingers zijn er al afgebeten.
– Het geheim van de afgebeten vingers –

Het verhaal

Het geheim van de afgebeten vingersBen je wel eens in Rome geweest? Bij De mond van de waarheid? Of in de 6 grotten onder de kerk Santa Maria in Cosmedin? Anna was een prinses, haar beenderen zijn in een van deze grotten te vinden. Zij moet dag in, dag uit leven met de last van een zeis en een weegschaal. Op een dag is ze het zat: ze wil er vanaf. Maar hoe?

Ze komt erachter dat dat kan door de zesde grot met botten te vullen… samen met haar broertjes gaat ze ‘s nachts op pad. Overdag kan natuurlijk niet, stel dat mensen een aantal geraamtes zouden zien lopen. Zou het het viertal lukken om voldoende botten te vinden? En wat heeft die mond van de waarheid er mee te maken?

Recensie

Rindert Kromhout vertelt een gruwelijk verhaal over de mythe achter de Mond van de waarheid in Rome. Dit boek sluit erg goed aan bij het thema griezelen, gruwelijk eng! Het AVI-niveau is E5-M6. Het boek is geschikt voor kinderen die niet snel bang zijn én tegen gruwelijke dingen kunnen (zoals het afhakken van vingers van kinderen die liegen).

Afgelopen meivakantie was ik zelf in Rome. Tijdens ons bezoek stond De mond van de waarheid in de steigers waardoor wij dit niet bezocht hebben. Na het lezen van dit boek vraag ik me af of ik mijn hand hier wel in had durven steken… Overigens ben ik wel altijd eerlijk, dus ik had niets hoeven vrezen… toch?

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Het geheim van de afgebeten vingers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van de afgebeten vingers zijn:

  • Bekijk het filmpje van Rindert Kromhout over het boek Het geheim van de afgebeten vingers. Zouden de kinderen nu dit boek willen lezen?
  • De introductie van dit boek is erg gruwelijk. Lees bladzijde 7 ‘Niet ver van…‘ t/m bladzijde 8 ‘…honderd jaar geleden…‘ voor. Eigenlijk wilde ik niet verder lezen. Wat willen de kinderen?
    Willen ze verder lezen? Lees vervolgens ook bladzijde 35 ‘Als alle botten…‘ t/m bladzijde 36 ‘…ochtend wordt.‘ voor. Willen ze nu nog steeds verder lezen in dit gruwelijke boek?
  • De hoofdpersoon is een skelet genaamd Anna. Zij was een prinses maar is jaren geleden al overleden en in de grot tentoongesteld. Nu hangt zij daar aan het plafond. Lees bladzijde 9 ‘Zwaar, ze zijn…‘ t/m ‘…zeis en weegschaal.‘ voor. Als lezer ervaar ik medelijden. Welke emoties ervaar jij tijdens het lezen?

Overige lesideeën

  • Wist je dat je elk jaar mee kunt doen aan een schrijfwedstrijd van de serie Het geheim van… Doe met de klas mee met de schrijfwedstrijd. Bekijk ook de schrijftips van Rindert Kromhout.
  • Stelopdracht: Lees t/m bladzijde 42 ‘…weken achter elkaar.‘ voor. Hoe lost Anna haar probleem op?

Stelopdracht

Andere delen

Rindert Kromhout heeft in 2017 een vervolg geschreven:

De serie Het geheim van… is een serie die door verschillende schrijvers geschreven wordt. Zelfs kinderen kunnen meedenken over een geheim voor in de serie. Hieronder zie je een greep uit al deze boeken vol geheimen:

Vergelijkbare artikelen