Het geheim van de blote vakantie

De blote man gaat pal naast Peer staan. Ze zijn even lang. Hij pakt een moersleutel en zet het zadel hoger. Daarna gaat hij met zijn blote billen op het zadel zitten om te controleren of het goed is. ‘Bon!’ zegt hij, en hij geeft Peer de fiets. Lex en Morris beseffen het allebei tegelijk. Er hebben al honderden blote billen op die zadels gezeten!’
– Het geheim van de blote vakantie – 

Het verhaal

Het geheim van de blote vakantieElk jaar mag iemand anders kiezen waar ze naartoe op vakantie willen. Dit jaar mag Lidia kiezen, de moeder van Sam, Lex en Morris. Ze heeft een camping in Frankrijk uitgekozen, maar niet zomaar een camping… Nee, een nudistencamping! Lex en Morris weten niet wat ze horen? Daar wil je toch niet heen!

Helaas zit er niks anders op dan mee gaan en zich te vermommen met een grote muts en zonnebril. Zal het de jongens lukken zoveel mogelijk blote mensen te ontwijken? En hoe redden ze zich eruit als die twee leuke meisjes vragen op welke camping ze staan? Of als hun blote moeder ze roept om kaaskoekjes te komen eten?

Recensie

Dit boek stond al lang op mijn wensenlijstje en tijdens de leeschallenge mocht ik dit boek lezen van Uitgeverij Leopold. Ik heb enorm genoten tijdens het lezen, vooral van de ene verbazing na de andere van Lex en Morris. Vooral het stuk over de fietsenhuur (zie citaat bovenaan deze pagina) zorgde voor een grote glimlach op mijn gezicht!

Het geheim van… is een uitgebreide serie met losse verhalen geschreven door verschillende schrijvers. Het leuke aan deze serie is dat elk boek weer een verassing is. Het ene deel past qua onderwerp of schrijfstijl beter bij je dan het andere deel, maar elk deel heeft een geheim dat opgelost wordt. In dit deel is dat het geheim van de blote vakantie en vooral hoe Lex en Morris dit geheim willen houden 😉

Ik kan dit boek aanraden aan goede lezers in groep 4 en kinderen in groep 5 en 6. De illustraties van naakte mensen zullen vast voor gegiegel zorgen.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit exemplaar. Ik heb het boek tijdens week 8 van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf gelezen.

Zelf dit boek aaschaffen?

Ideeën mini leeslessen Het geheim van de blote vakantie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van de blote vakantie zijn:

 • Lex en Morris gaan op BLOTE VAKANTIE. Lees bladzijde 17 ‘Iedereen gaat iets…‘ t/m ‘…BLOTE VAKANTIE!‘ voor. Waar ga jij heen op vakantie? Bedenk een leuke naam.
  Leesvraag: Gaat er in jouw boek iemand op vakantie? Hebben ze daar een leuke naam voor? Of bedenk er zelf een.
 • Lidia, de moeder van Lex en Morris, heeft bedacht dat ze dit jaar naar een nudistencamping gaan. Lees bladzijde 18 ‘Puur natuur…‘ t/m bladzijde 19 ‘…belachelijk idee!’ voor. Lex en Morris vinden het een belachelijk idee.
  Leesvraag: Komen er in jouw boeken belachelijke ideeën voor?
 • Schaam jij je wel eens dood? Lees bladzijde 23 ‘Camping de Billen…‘ t/m bladzijde 25 ‘…kloppend hart achterin.‘ voor. Lex en Morris wel, en niet zo’n beetje ook.
  Leesvraag: Schaamt jouw hoofdpersoon zich ergens voor?
 • Als lezer leef je mee met Lex en Morris die zich in allerlei bochten wringen om maar niet te hoeven toegeven dat ze op de naaktcamping staan. Op de laatste dag durven de jongens eindelijk een beetje toe te geven… Pakt dat wel goed uit? Lees bladzijde 75 ‘De volgende dag…‘ t/m bladzijde 76 ‘…verloren?’ vraagt Fleur.‘ voor. Zal het geheim van Lex en Morris nu uitkomen?
  Leesvraag: Is er in jouw boek een geheim dat jij als lezer wel weet maar geheim is voor bepaalde personages uit jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het geheim van de blote vakantie

Overige ideeën

 • Lees bladzijde 7 ‘Nog 1 dag!…‘ t/m bladzijde 8 ‘…vastpakken en aaien.‘ voor. Maak als leerkracht ook een eigen aftel-vakantie-opdrachten-lijst of gebruik het voorbeeld dat ik bedacht: aftel-vakantie opdracht.
  Het geheim van de blote vakantie
 • Verzin een fiets. Lees bladzijde 26 ‘‘Kom, we gaan,’…‘ t/m bladzijde 27 ‘…zou kunnen verzinnen staan erbij!‘ voor. Teken een door jou verzonnen fiets. Knip allemaal je eigen fiets uit en plak ze bij elkaar op een groot blad.
 • Achterin het boek op bladzijde 86 vind je De beste anti-bloot-tips! Schrijf een lijst met tips die bij jouw boek passen.

Andere delen

De serie Het geheim van… is een serie die door verschillende schrijvers geschreven wordt. Zelfs kinderen kunnen meedenken over een geheim voor in de serie. Hieronder zie je een greep uit al deze boeken vol geheimen:

Vergelijkbare artikelen