Het geheim van de gillende geraamtes

‘Ach,’ zegt Anna, ‘de vingers moeten wachten, want ik heb andere zorgen. De gillende geraamtes, ik moet ze helpen. Ze zijn in groot gevaar. Als ik ze niet hep, zijn ze verloren. Ik moet een plek voor ze vinden…’
– Het geheim van de gillende geraamtes –

Het verhaal

Het geheim van de gillende geraamtesLuuk is dol op het boek van Rindert Kromhout. Hij heeft Het geheim van de afgebeten vingers wel tien keer gelezen. Samen met zijn ouders gaat hij voor het eerst op vakantie naar Rome en hij is erg nieuwsgierig naar het verhaal achter De mond van de waarheid. Zou het verhaal van Rindert waar zijn?

‘s Avonds sluipt Luuk uit bed en hij gaat op pad naar De mond van de waarheid. Hij tuurt door het donker en plots… verschijnt daar het geraamte van Anna Barberini. Luuk raakt met het geraamte in gesprek en hij komt erachter dat de vingers niet altijd meer afgehakt worden. Anna heeft grotere zorgen: de gillende geraamtes. Door alle uitlaatgassen in de stad brokkelen de standbeelden steeds verder af. De geraamtes kunnen zich hier niet meer in verstoppen, maar waar dan wel? Zou het Luuk en Anna vinden om een alternatief te vinden voor de geraamtes? Of zullen de geraamtes uit elkaar vallen en door mensen gevonden worden?

Recensie

Het is leuk om jaren later een vervolg op deel 1 te lezen. Beide delen kunnen los van elkaar gelezen worden, maar ze zijn onlosmakend met elkaar verbonden. In deel 1 wordt al gehint naar het sleutelgat. In deel 2 is het hele verhaal gebasseerd op het eerste boek. Zonder dit boek wat Luuk nooit op zoek gegaan naar het geraamte.

Ook deel 2 is zeer gruwelijk en sluit goed aan bij de Kinderboekenweek 2017. Geraamtes die uit elkaar vallen en die overdag gillend rondzwerven. Gelukkig klinkt het gegil voor mensen als tsjirpen van boomkrekels. Overigens zou ik nu toch niet meer zo gerust door Rome lopen als ik afgelopen april heb gedaan. De geraamtes zouden maar boven je hoofd in de bomen verstopt zitten…

Het AVI-niveau van dit boek is E5/M6.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Het geheim van de gillende geraamtes

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van de gillende geraamtes zijn:

 • Bekijk het filmpje van Rindert Kromhout over het boek Het geheim van de gillende geraamtes. Zouden de kinderen nu dit boek willen lezen?
 • In dit boek, deel 2, wordt duidelijk gehint naar deel 1. Lees bladzijde 7 ‘Geraamtes in de nacht…‘ t/m bladzijde 14 ‘…echt waar is.‘ voor.
  Leesvraag: Lees jij een boek uit een serie? Kom je stukken tegen die naar andere delen verwijzen?
 • Luuk ontmoet de drie broertjes van Anna Barberini. Ook zij zijn door en Luuk praat met geraamtes. Lees bladzijde 42 ‘‘Luca!’ klinken drie…‘ t/m bladzijde 43 ‘…ziekte ze zijn gestorven.‘ voor. Luuk kan praten met geraamtes en hij heeft allerlei vragen. Wat zou jij geraamtes willen vragen?
  Leesvraag: Wat zou jij jouw hoofdpersoon willen vragen?
 • Luuk is met zijn ouders in Rome, toch loopt hij met een groot geheim rond. Lees bladzijde 64 ‘Op zoek…‘ t/m ‘…al is geweest.’ voor. Zou jij zo’n geheim voor je ouders kunnen bewaren?
  Leesvraag: komt er in jouw boek een groot geheim voor?

Overige ideeën

 • Wist je dat je elk jaar mee kunt doen aan een schrijfwedstrijd van de serie Het geheim van… Doe met de klas mee met de schrijfwedstrijd. Bekijk ook de schrijftips van Rindert Kromhout.
 • Stelopdracht: De hoofdpersoon kijkt door het sleutelgat. Lees bladzijde 27 ‘Aan de zijkant…‘ t/m bladzijde 28 ‘…ziet hij het…‘ voor. Wat zou de hoofdpersoon zien?
  Het geheim van de gillende geraamtes

Andere delen

Rindert Kromhout heeft in 1990 deel 1 Het geheim van de afgebeten vingers geschreven:

De serie Het geheim van… is een serie die door verschillende schrijvers geschreven wordt. Zelfs kinderen kunnen meedenken over een geheim voor in de serie. Hieronder zie je een greep uit al deze boeken vol geheimen:

Vergelijkbare artikelen