Het geheim van de snoepfabriek

[DOOR LINDA] ‘Ze merkten niets van de jongeman die achter hen aan klom over de brug.
Ze zagen hem niet toen hij achter hen aan holde.
En ze zagen hem niet wegduiken toen ze even stilstonden.

– Het geheim van de snoepfabriek –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Het geheim van de snoepfabriekDe vader van Meda probeert de oude machines in de snoepfabriek weer aan de praat te krijgen. De fabriek is ooit van zijn vader geweest en helemaal vervallen. De eigenaar van een andere snoepfabriek wil dit graag tegenhouden en zij stuurt een vader en zoon op pad.

De bank wil de vader van Meda alleen een lening geven als ze weer de bekende ‘zuchtjes’ gaan maken, maar dat is helaas niet mogelijk. Het recept is kwijt. Zal het ze lukken om de zuchtjes alsnog te maken? En hoe zal het gaan met het plan van de directeur van de andere fabriek?

Lees ook: Het geheim van de afgebeten vingers

Recensie

Meteen op de eerste bladzijde wordt al duidelijk dat Meda en Lieve in de gaten worden gehouden en dat de mannen opdracht hebben om alles te weten te komen over de oude snoepfabriek. Hierdoor is het verhaal direct spannend en wilde ik direct het boek al niet meer wegleggen.

Meda, haar ouders en Stephan zoeken overal om het recept te vinden. Het verhaal is zo geschreven dat je het liefst zelf zou gaan helpen zoeken, zodat alles toch nog goedkomt.

Ik moest erg lachen om het stukje waarbij de jongeman een slim plannetje had om Maggie over te halen om hem ook directeur te maken als hij erin zou slagen de recept te bemachtigen.

Ik ben gek op de boeken van ‘Het geheim van…’. De verhalen zijn spannend en spreken meteen tot de verbeelding. Ik heb er een aantal in de klas staan en er zijn ieder jaar wel een paar kinderen die ze het liefst allemaal willen lezen. Vorig jaar hebben we zelfs meegedaan aan de schrijfwedstrijd die aan de serie verbonden is.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Lees ook: Het geheim van de blote vakantie

Ideeën mini leeslessen Het geheim van de snoepfabriek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van de snoepfabriek zijn:

 • De juf zegt dat Meda een dromer is. Lieve zegt tegen Meda dat ze dat al wist. Lees op bladzijde 11 ‘De ouderavond was…‘ t/m bladzijde 13 ‘…wist ik al.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die veel droomt?
 • Meda en Lieve worden in de gaten gehouden door een jongeman. Hij achtervolgt ze tot bij de fabriek. Lees op bladzijde 13 ‘Aan het eind…‘ t/m bladzijde 14 ‘…gerinkel van gereedschap.‘ en bladzijde 17 voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die wordt achtervolgd of bespied?
 • Als de juf iets vraagt, is Meda diep in gedachten. Lees op bladzijde 23 ‘Meda vond het…‘ t/m bladzijde 24 ‘…nog goed ook.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die diep in gedachten is en daarom de dingen om zich heen niet hoort?
 • Het recept van de zuchtjes is kwijt en er kunnen geen zuchtjes meer gemaakt worden. Dit zorgt voor problemen. Lees op bladzijde 34 ‘De metalen deur…‘ t/m bladzijde 36 ‘…zei lieve zacht.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand iets kwijt? Komt hij daardoor in de problemen?
 • Om bij de fabriek te komen moeten Meda en Stephan over de oude, kapotte brug klimmen, maar Stephan durft niet. Lees op bladzijde 75 ‘Ze hield haar…‘ t/m bladzijde 77 ‘…schreeuwde ze terug.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets niet durft?

 DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het geheim van de snoepfabriek.

Overige ideeën

 • Ontwerpen: Meda is druk bezig met het bedenken van nieuwe snoepjes. Lees op bladzijde 23 ‘Meda vond het…‘ t/m bladzijde 24 ‘…nog goed ook.‘ voor. Bedenk zelf een nieuw snoepje en laat zien hoe hij eruit ziet, vertel daarbij waar hij naar smaakt en hoe hij heet.

Andere delen

Hier een kleine greep uit de serie Het geheim van…

Lees ook: Het geheim van de gillende geraamtes

Vergelijkbare artikelen