Het geheim van het dierenasiel

[DOOR DORY] ”Rennen!’ riep Moos. ‘Rennen, Loe!’ Opeens flitste er een bliksemflits door de zwarte nacht. Het gemene gezicht van Vic lichtte griezelig wit op. Een harde donder en een vloek kwamen er direct achteraan. ‘Wat doe jij hier, snotjong?”
– Het geheim van het dierenasiel –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5 .

Het verhaal

Het geheim van het dierenasiel

Ben jij ook wel eens bang voor het huisdier van iemand anders? In Het geheim van het dierenasiel is Moos bang van allerlei dieren, maar hij vindt ze soms ook gewoon vies of vervelend! Toch krijgt zijn zusje Loe hem zover om met haar te gaan werken als vrijwilliger in het dierenasiel. Na een paar dagen merken ze al gauw gekke dingen op.

Waarom krijgen de dieren ineens andere voeding? En waarom moeten sommige dieren een spray op hun vacht? Er gebeuren rare dingen in het dierenasiel! Moos en Loe gaan op onderzoek uit en komen er achter dat de andere vrijwilliger gemene plannetjes heeft. Samen proberen ze een stokje te steken voor deze plannetjes. Gaat het ze lukken? En overwint Moos zijn angsten voor dieren? Lees gauw dit boek om daar achter te komen!

Benieuwd naar Het geheim van het dierenasiel? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit boek is een van de vele delen van de serie Het geheim van… waarbij verschillende schrijvers een boek schrijven met avonturen. Het is een spannend verhaal, waar veel in gebeurt. Vanaf het eerste moment is het spannend en zit de vaart er goed in. De twee hoofdpersonen, Moos en Loe, worden uitgebreid beschreven waardoor je jezelf er makkelijk in kunt herkennen. Daarnaast is het een modern verhaal met twee papa’s.

Wat ik er ook leuk aan vind is dat de houding van Moos door alle belevenissen aan het eind van het boek veranderd is. Zo leer je dat je altijd van gedachten kunt veranderen.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het geheim van het dierenasiel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van het dierenasiel zijn:

 • In dit hoofdstuk wordt het gezin voorgesteld. Het bestaat uit papa Jef, papa Cas, Moos en Loe. Lees bladzijde 7 ‘Je bent er…’ t/m bladzijde 10 ‘…Aantrekken. We gaan!‘ voor.
  Leesvraag: Hoe zijn de gezinnen en families in jouw boek verdeeld? Denk aan broers/zussen/tantes/ooms/opa/oma/neven/nichten.
 • Moos wordt een ‘held op sokken’ genoemd. Dit is een spreekwoord en betekent dat je eigenlijk niet zo dapper bent als je lijkt. Lees bladzijde 7 ‘Je bent er…’ t/m bladzijde 7 ‘…boodschappen te doen‘ voor.
  Leesvraag: Kom je ook uitdrukkingen of spreekwoorden tegen in jouw boek? Welke? Wat betekenen ze?
 • Moos en Loe gaan in het dierenasiel werken als vrijwilliger. Dan werk je zonder er geld voor te krijgen. Lees bladzijde 16 ‘Jij ook altijd…’ t/m bladzijde 17 ‘…jij maar voorop‘ voor.
  Leesvraag: Welke banen of beroepen kom je tegen in jouw boek?
 • Moos is eigenlijk heel bang van de hond Amor. Hij durft hem geen eten te geven. Hij zamelt al zijn moed bij elkaar en geeft hem toch te eten én durft hem te aaien! Lees bladzijde 29 ‘Hij had het…’ t/m bladzijde 33 ‘…over zijn vingers‘ voor.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek ook eerst ergens bang voor, maar durft het dan later wel?
 • Moos en Loe komen erachter dat Vic slechte plannetjes heeft. Ze luisteren hem af terwijl hij aan het bellen is en zijn er niet gerust op. Lees bladzijde 42 ‘Samen met Loe…’ t/m bladzijde 45‘…een beetje misselijk‘ voor.
  Leesvraag: Zit er een slechterik in jouw verhaal? Wat is zijn/haar slechte plannetje?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het geheim van het dierenasiel.

Overige ideeën

 • Schrijf je eigen boek! Elk jaar kun je meedoen aan de wedstrijd van deze boekenreeks. Op kinderboeken.nl kun je elk jaar een geheim verhaal insturen. Als jouw geheim gekozen wordt, mag je samen met een echte schrijver het boek gaan schrijven. Dus als je altijd al een keer een kinderboek hebt willen schrijven, is dit je kans!
 • Plan een uitstapje naar een dierenasiel in de buurt. Of vraag iemand van het dierenasiel om iets te vertellen op school. Laat de kinderen van tevoren vragen bedenken, deze stellen en vervolgens uitwerken tot een spreekbeurt.

Andere delen

Wil je nog meer spannende boeken lezen uit de reeks ‘Het geheim van’? Op Kinderboekenjuf zie je nog meer van deze boeken! Bijvoorbeeld Het geheim van de snoepfabriek en Het geheim van de afgebeten vingers.

Vergelijkbare artikelen