Het geheim van het klavertjesplein

‘Ze hadden hier nooit aan moeten beginnen.
Maar het is te laat om terug te draaien en de enige oplossing ligt in het huis hoog in de bergen.
Op de plek waar alles vijftig jaar geleden begon.’
– Het geheim van het Klavertjesplein –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 7.

Het verhaal

Het geheim van het Klavertjesplein

Het Klavertjesplein is een plein met een groot geheim. Alle mensen die er wonen doen alsof het er niet is. Er staat namelijk een grote toren op het plein waarin het kwaad opgesloten zit. Elke dag als de bellen luiden zorgt iedereen ervoor dat ze veilig binnen zitten en niets van buiten kunnen zien.

Sofie en haar vrienden vinden het maar een rare zaak. Waarom lost niemand dat kwaad op? Waarom doen die ouderen zo geheimzinnig? Zullen de 4 het kwaad kunnen bevrijden?

Benieuwd naar Het geheim van het Klavertjesplein? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik voelde mij enorm vereerd dat ik wederom dit boek van Michael vooruit mocht lezen. Zijn verhalen zijn zo beeldend dat je geen enkele moeite hebt om erin te komen. Vanaf het begin wordt je meteen meegesleurd in een groot geheim. Als lezer wil je weten wat er in die toren zit opgesloten…

In het begin werd het boek erg spannend, dat maakte dat ik (groot watje) hem liever niet voor het slapen gaan lees. Hierdoor is het boek dus ook niet geschikt voor kinderen die snel naar dromen of bang zijn in het donker. Gelukkig viel het verder reuze mee, maar kwamen er genoeg gruwelijke en griezelige dingen langs! Denk aan trollen, rondvliegende schedels, mensenetende planten, etc.

Als leerkracht denk ik dat dit een geweldig boek is om voor te lezen aan een klas die wel van griezelen houdt. Aanrader voor in elke schoolbibliotheek!

Met dank aan Uitgeverij Stormsteen en Michael Reefs voor dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het geheim van het Klavertjesplein

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van het Klavertjesplein zijn:

 • Lees het proloog voor. Wat denkt de klas? Zijn dit verhaaltjes of is het echt gebeurd?
  Leesvraag: Hoe denk je over jouw boek? Verhalen die verteld worden of echt gebeurd?

Speciaal voor Michael Reefs en Het geheim van het Klavertjesplein deel ik hier een mini leesles uit Lezen met Kinderboekenjuf.

Wil jij nou zulke leuke filmpjes bij jou in de klas? Meld je dan aan voor Lezen met Kinderboekenjuf!

 • De kinderen zijn net ontsnapt maar moeten nu nog door het fort van meneer Sanrah heen. Lees bladzijde 131 ‘Jerry kijkt naar...’ t/m bladzijde 136 ‘…nog niet voorbij is.‘  voor.
  Leesvraag: Als jij in een schilderij van jouw boek terecht zou komen, hoe zou die eruit zien?
 • Het geheim van het Klavertjesplein heeft 2 covers. Het ene is een stofomslag met de personages uit het boek erop:
  Het andere is de echte cover die er duister en geheimzinnig uit ziet: Bespreek samen welke cover het meeste aanspreekt? Waardoor zou je dit boek bij het ene cover wel en bij het andere cover niet willen lezen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het geheim van het Klavertjesplein.

Overige ideeën

 • In deze recensie op Hebban wordt een mooie lessuggestie gegeven bij Het geheim van het Klavertjesplein.

‘Wanneer er in de klas veel wordt geroddeld of gepest, kan dit boek behulpzaam zijn. Lees enkele hoofdstukken voor uit het boek. Laat de kinderen van een keukenrol een toren knutselen. Op Pinterest staan veel mooie voorbeelden. Op kleine papiertjes kunnen roddels, nare praatjes en beledigingen worden geschreven. Stop deze briefjes in de toren en maak hem dicht. Laat de klas ervoor zorgen dat ‘Het Kwaad’ nooit meer kan ontsnappen!’

 • Wist je dat je Michael Reefs in de klas uit kunt nodigen? Een aanrader! Deze schrijver krijgt alle niet-lezers aan het lezen!

Andere boeken van Michael Reefs

Michael Reefs is een van mijn favoriete schrijvers! Ik ben groot fan en zijn boeken zijn echte aanraders voor kinderen die niet graag lezen. Hieronder kun je lezen welke boeken hij nog meer uitgegeven heeft.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen