Het grote griezelboek (AVI-M4/E4)

Ik ben niet bang voor monsters
– Het grote griezelboek –

Het verhaal

Het grote griezelboekIn het grote griezelboek staan 3 spannende verhalen voor beginnende lezers. In elk verhaal vind je een andere hoofdpersoon. De hoofdpersonen hebben wel wat gemeen: Ze wensen enge dingen. Elk van de hoofdpersonen komt een rare man met een gouden tand tegen. Die man biedt de hoofdpersonen een toverlamp aan waarmee de wens uit kan komen. Alle hoofdpersonen proberen de toverlamp uit en ’s nachts komt hun wens uit… Of was het maar een droom?

Zou het Niels lukken om het zeemonster te verslaan? Lukt het Mark om de zwarte ridders tegen te houden? En kunnen Mart en Ruben ontsnappen bij de dino’s?

Recensie

Dit is een spannend 3-in-1 boek met verhalen van Harmen van Straaten. De verhalen zijn spannend en avontuurlijk en soms ook een beetje griezelig, daardoor is dit boek zeer geschikt voor de kinderboekenweek 2017 . De kaft is prachtig glow in the dark, wat het extra spannend maakt als dit boek op je nachtkastje ligt.

Ik kan het boek aanraden voor kinderen in groep 4 qua niveau en spanning. Zoals het boek al zegt: ‘Dit griezelboek is niet voor watjes!

Met dank aan uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit 3-in-1 boek of 1 van de 3 boeken aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Het grote griezelboek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het grote griezelboek zijn:

Het Monster

  • Je leest over een man met een gouden tand. Lees bladzijde 7 ‘De markt…‘ t/m bladzijde 13 ‘…in het maanlicht.’ voor. Zou dit dezelfde man zijn? Komt er in jouw boek ook een griezelig persoon voor? Lees en stukje over deze griezel voor.
  • Niels, de hoofdpersoon in dit verhaal, is erg dapper. Lees bladzijde 18 ‘De zeemeermin begint…‘ t/m bladzijde 19 ‘…het monster weg!‘ voor. Hoe is jouw hoofdpersoon? Lees hier een stukje over voor.
  • Wil je een heel spannend stukje horen? Lees dan bladzijde 21 ‘Ze zijn weer…‘ t/m bladzijde 23 ‘…de grot in.‘ voor. Ik hield tijdens het lezen mijn adem in. Wanneer hou jij tijdens het lezen je adem in?

De witte ridder

  • Mark, de hoofdpersoon in dit verhaal, praat met een vreemde man. Hij vindt die man ook eng. Lees bladzijde 9 ‘In je eentje…‘ t/m bladzijde 10 ‘…hem niet raken.‘ voor. Vinden jullie de man ook eng? Zou jij hetzelfde doen als Mark? Wanneer doet jouw hoofdpersoon iets waarvan jij denkt dat jij het anders zou doen?
  • Je leest over een domme ridder. Lees bladzijde 17 ‘Het zijn twee…‘ t/m bladzijde 18 ‘…rijden weer door.‘ voor. Komen er in jouw boek ook domme acties voor?

Bij de dino’s

  • Het verhaal gaat over 2 vrienden. Lees bladzijde 7 ‘De grot Ruben…‘ t/m ‘…een eigen tent.‘ voor. Over wie lees jij in jouw boek?
  • De enge man met de gouden tand vertelt over een toverlamp. Ruben en Mark geloven niet in deze fantasie. Lees bladzijde 8 ‘Bij de deur…‘ t/m bladzijde 10 ‘…daar nou in.‘ voor. Staat er in jouw boek ook fantasie?

Overige lesideeën

  • Vroeger was ik regelmatig bang voor monsters. Mijn moeder heeft toen iets geweldigs bedacht. Een fles monsterspray, die houdt alle monsters buiten de deur. Ze heeft toen samen met mij een oude fles glassex versierd met allerlei enge plaatjes. Al die monsters zouden niet meer in mijn kamer kunnen komen. De fles werd gevuld met water en een klein laagje parfum. Elke avond als ik bang was, sprayden we wat spray op de deurpost en er kwam geen monster meer binnen! Leuk voor thuis: maak een eigen fles monsterspray.
    Alternatief: maak een dromenvanger voor boven het bed. Ik heb ideeën hiervoor op Pinterest bij elkaar gezet.
  • Lees de intro van het boek ‘Ik ben niet bang voor monsters‘ voor. Laat de kinderen zelf een plan bedenken om de monsters te verslaan.
  • Bekijk alle andere ideeën rondom het thema Griezelen, gruwelijk eng! van de Kinderboekenweek 2017 hier.
  • In de verhalen mogen de hoofdpersonen een wens doen. Laat de kinderen nu zelf een (enge) wens bedenken. Gebruik daarvoor dit format Wat wens jij.
    Het grote griezelboek
  • Het is ook leuk om kinderen eerst een wens te laten bedenken (Wat wens jij). Daarna vertel je dat deze wens nu uit komt, maar verandert in een nachtmerrie. Hoe zou het er nu uit zien? Teken dat hier De nachtmerrie.
    Het grote griezelboek
    Je kunt de kinderen ook nog een oplossing laten bedenken: De oplossing. Hoe kom je weer uit je nachtmerrie thuis?
    Het grote griezelboek

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen