[DOOR MICHELLE] ‘Angst is donker. Het verstopt zich en vlucht als een dief in de zwarte nacht.‘
– Het kleurenmonster –
Het verhaal
Het kleurenmonster is in de war. Alle kleuren op zijn lijf staan dwars door elkaar. Een meisje wil hem helpen. Ze vertelt hem dat de kleuren voor gevoelens staan. Als je ze allemaal een eigen plekje geeft, voel je je prettiger. Het kleurenmonster ontdekt welke kleur voor welke emotie staat en ordent ze allemaal. Behalve één!
Recensie
Dit is een mooi boek om met jonge kinderen in gesprek te gaan over hun emoties. De meeste gevoelens zijn wel bekend verwacht ik, maar kalmte zal wel even uitleg nodig hebben. De illustraties zijn eenvoudig en duidelijk. Je ziet dat de schrijver geknipt, geplakt en gekleurd heeft met 3D effect. Technieken die kleuters ook kunnen gebruiken en daardoor herkenbaar voor ze zijn.
Het kleurenmonster zou ik aanraden voor kinderen uit groep 1/2.
Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar. Alvast een stukje lezen? Bekijk hier het inkijkexemplaar.
Zelf dit boek aanschaffen?
Ideeën mini leeslessen Het kleurenmonster
In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Het kleurenmonster interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.
– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:
Voor het voorlezen:
- Waar zou dit boek over gaan als je de titel leest en de kaft ziet?
- Hoe voelt het kleurenmonster zich op de voorkant?
Tijdens het voorlezen:
- Het meisje is wit en zwart, maar op haar gezicht zie je wel emotie. Hoe voelt zij zich?
- Je laat eerst de illustratie zien, voordat je gaat voorlezen. Als het monster één kleur is, laat je de kinderen voorspellen welke emoties hij voelt.
Na het voorlezen:
- Bij welke emotie hoort de kleur roze?
- Welke gevoelens van het kleurenmonster voel je nu?
- Wanneer voel je blijdschap, verdriet, woede, angst en kalmte?
Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:
- Met behulp van de tekeningen op emotiekaartjes: Blijdschap, verdriet, woede, angst en kalmte.
- Uitleggen met andere woorden: In de war zijn, gevoelens en niks voorstellen.
Deze woorden kan je voor het voorlezen door middel van een spelletje met emotieskaartjes oefenen. Bij enkele lesideeën staat hoe je dat zou kunnen doen.
Enkele lesideeën bij het boek zijn:
- Dramatiseren van gevoelens:
- De leerkracht pakt een emotiekaartje (of een plaatje van het kleurenmonster) uit een bakje, benoemd het gevoel en heel de klas beeld het uit. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze emoties:
Download deze emoties hier. - Een kind pakt een emotiekaartje uit een bakje. Hij beeldt het uit de andere kinderen raden het bijpassende gevoel.
- Maak groepjes van 3 of 4 kinderen. Per groepje krijgen de kinderen een emotiekaartje. Samen verzinnen ze een toneelstukje waarbij dit gevoel tot uiting komt. Als iedereen het heeft voorbereid laten ze de toneelstukjes aan elkaar zien. Meerbegaafde leerlingen kan je ook twee emotiekaartjes geven.
Bijvoorbeeld bij angst: 2 kinderen spelen een eng monster en rennen achter een ander kind aan. Dit kind verstopt zich onder een tafel.
Welke gevoelens van het kleurenmonster voel je nu?
- Vul potjes met blauwe, rode, zwarte, groene, gele en roze verf.
- Teken jezelf met potlood. Kleur jezelf daarin met de kleuren die bij jouw gevoel passen.
- Maak een boek met dezelfde technieken die de schrijver heeft gebruikt. Teken met zwart, kleur in met verf of wasco. Knip je tekeningen uit, plak ze op een wit vel en schrijf je verhaal erbij. Probeer 3D-effect te creëren door een stukje karton onder bepaalde stukjes van je tekening te plakken.
Om aan te sluiten op het boek zou je het kleurenmonster in bijvoorbeeld paars of oranje kunnen maken en er een emoties erbij verzinnen. - Op de website van uitgeverij De Vier Windstreken, klik hier, kan je een kleurplaat downloaden en bijpassende kleurenmonsterknuffels bestellen.