Het meisje dat de maan dronk

‘Er zit genoeg magie in sterrenlicht om een baby gerust te stellen en haar maagje te vullen,
en een grote dosis sterrenlicht kan het allerbeste in het hart en de ziel van de baby naar boven halen.
Het is genoeg magie om te zegenen, maar niet om te betoveren.
Maanlicht, daarentegen, is een heel ander verhaal.
Maanlicht ís magie. Vraag het maar aan wie je wil.’

– Het meisje dat de maan dronk –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

Het meisje dat de maan dronk

Baby Luna wordt als offer achter gelaten in het bos. De dorpelingen denken dat ze dood is, maar niets is minder waar. De heks Xan haalt de baby’s op en brengt ze naar liefdevolle families. Echter gaat er onderweg met de voeding iets mis. Xan voedt Luna niet met sterrenlicht, maar met maanlicht, waardoor het meisje volledig gevuld wordt met magie.

Xan besluit Luna zelf op te voeden, maar al gauw wordt de magie een probleem. Daarom bedenkt Xan een plan. Ze zorgt ervoor dat Luna haar magie verborgen blijft tot haar 13e verjaardag, maar zal dat wel lukken met zoveel magie? En welk effect heeft dit op Xan zelf?

Anteen is een jongen in het dorp. Hij is een Ouderling-in-opleiding, maar heeft duidelijke vraagtekens bij het achterlaten van baby’s in het bos. Kunnen ze de heks niet aanpakken? Zal het Anteen lukken om deze gewoonten te doorbreken?

Bekijk ook: Lampje

Recensie

Het meisje dat de maan dronk bestaat uit verschillende verhaallijnen, die op het einde allemaal bij elkaar komen. Soms wisselt het wat snel tussen de personages, waardoor ik af en toe de draad kwijt was, maar op het einde wordt alles duidelijk.

Het is een boek vol met magie waar je als lezer in mee wordt gezogen. Ook is het een soort magie die je niet vaak tegen komt. Er wordt niet met een toverstaf gezwaaid, maar dit is magie vanuit het maanlicht.

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen. Mocht je het boek gaan voorlezen, dan is het denk ik belangrijk om steeds even te herhalen wat er vooraf is gegaan zodat kinderen de verhaallijn niet kwijt raken.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Het meisje dat de maan dronk

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het meisje dat de maan dronk zijn: 

  • Op bladzijde 56 kom je een verhaal in een verhaal voor. Lees hoofdstuk 8 ‘Waarin een verhaal een kern van waarheid bevat‘ voor.
    Leesvraag: Worden er in jouw boek verhalen voorgelezen of boeken gelezen?
  • Dit boek barst van de magie. Lees als voorbeeld bladzijde 69 ‘O, Zosimos,’ zei ze…’  t/m ‘…door. Maar natuurlijk!‘ voor.
    Leesvraag: Komt er magie in jouw boek voor? Vertel erover. Zo nee? Bedenk hoe het zou zijn als jouw hoofdpersoon wel magie zou hebben.

Bekijk ook: Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het wondergenootschap

Ook Tessa Slort heeft Het meisje dat de maan dronk gelezen voor de Leeschallenge met Kinderboekenjuf. Zij bedacht de volgende mini leesles:

  • Lees hoofdstuk 6 op bladzijde 41 ‘Waarin Anteen zich in…’ t/m bladzijde 42 ‘…dat Anteen helemaal niks goed kon doen.’ In dit stuk is iedereen eigenlijk heel erg gemeen tegen Anteen, ze kraken hem af en zeggen nare dingen. Een soort pesten.
    Leesvraag: Word er in jou boek wel eens iemand gepest? Is er in jouw boek iemand wel eens heel gemeen? Waarom was hij gemeen? Wat voor gevolgen had dat?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het meisje dat de maan dronk.

Bekijk ook: Hex en co. I – SOS fabelwezens

Vergelijkbare artikelen