Het ongelooflijk enge voorval in BIZARRIA

[DOOR LINDA] ‘De helm op Gijsberts hoofd flitste en zoemde, en de laserschietende haardrogerdingen begonnen weer te vonken.
De duif was al niet zo groot, maar dit ding was nog veel kleiner.
Het duurde maar een paar seconden voor het klaar was.
Het was ongeveer zo groot als een ei, met kleine armpjes en beentjes, en het was groen.
Kipper tuurde naar het ding.
‘Het is een spruitje. Een spruitje met piepkleine armpjes en beentjes, en… het lijkt wel of het een kilt aanheeft. Een mini-kilt

– Het ongelooflijk enge voorval in BIZARRIA –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

Het ongelooflijk enge voorval in BIZARRIAIn Bizarria gebeuren de meest vreemde dingen, niets gaat er normaal. Kipper, Tobias en Cimfonie zijn nog maar net bijgekomen van het avontuur uit het eerste boek, als het tweede avontuur zich alweer aandient.

Ze worden achtervolgt door een dinosaurus en zijn erbij wanneer verschillende mensen hun grootste angsten werkelijkheid zien worden. Kipper, Tobias en Cimfonie willen weten waar deze angstaanjagende figuren vandaan komen en gaan op onderzoek uit. Ze ontdekken het Huis der Spoken met een geheim laboratorium. Zouden dit huis en laboratorium er iets mee te maken kunnen hebben?

Bekijk ook: Het ongelooflijk vreemde voorval in BIZARRIA

Recensie

Ik heb het eerste deel niet gelezen en voel me daar inmiddels wel een beetje schuldig over. Dit komt door het volgende stukje:

‘Maar het feit dat ik zelf nauwelijks kan geloven wat er gebeurde, is niet mijn grootste probleem. Het grootste probleem bij het schrijven van een vervolg is dat sommige kinderen die het vervolgdeel oppakken het eerste boek niet hebben gelezen. Als jij een van die kinderen bent, dan zou ik je willen vragen: wat denk je in vredesnaam dat je aan het doen bent? Als ik jou was, zou ik nog maar eens goed over mijn leesgedrag nadenken.’

Gelukkig is de schrijver zo aardig om daarna toch even een samenvatting van het eerste boek te geven. Dit is niet de enige keer dat er gesproken wordt tegen de mensen die het eerste deel niet hebben gelezen. Er zijn in het verhaal meerdere verwijzingen naar het eerste boek, waarbij toch nog even vermeld wordt dat je die misschien niet gelezen hebt.

Het boek is een opeenstapeling van enge voorvallen en ongelooflijke gebeurtenissen. Hierdoor is het vooral geschikt voor kinderen in de bovenbouw, die een enorme dosis onzin kunnen waarderen.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen

Ideeën mini leeslessen Het ongelooflijk enge voorval in BIZARRIA

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het ongelooflijk enge voorval in BIZARRIA zijn:

 • De keuken van het Bizarriaanse Toevluchtsoord voor Mensen op de Vlucht voor Heksen en andere Gevaarlijke Vliegende Figuren is ontzettend smerig. Zo smerig dat er zelfs schimmel op de schimmel zit. Lees bladzijde 19 ‘Kipper verstarde. Zijn…‘ t/m bladzijde 22 ‘…mijn eigen keuken.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets wat heel smerig is?
 • Mevrouw Tulbond is bang voor badkuipen en al helemaal als er speelgoedeendjes in zitten. Lees bladzijde 63 ‘Op dat moment…‘ t/m bladzijde 66 ‘…oren of hersens.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ergens bang voor is?
 • In Bizarria is het gebruik van mobiele telefoons heel gevaarlijk. Hierdoor kun je zelfs een computervirus oplopen. Door zo’n virus dacht meneer Hummeling dat hij een kip was. Lees bladzijde 67 ‘Nu we hier…‘ t/m bladzijde 69 ‘…lijk ik belangrijker.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich zo bijzonder gedraagt dat hij wel een computervirus zou kunnen hebben?
 • Hoofdstuk 14 is eigenlijk hoofdstuk 13 in vermomming. Lees bladzijde 142 ‘Let op: ik…‘ t/m bladzijde 143 ‘…van iedere schrijver.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ook een vermomming gebruikt?
 • Kipper, Cimfonie en Tobias zien de uitnodiging voor het Hier-Is-Helemaal-Niks-Engs-Feest en vertrouwen het niet. Ze denken dat het een truc is van de wetenschapper met de hoge hoed. Lees bladzijde 155 ‘De volgende dag…‘ t/m bladzijde 159 ‘…Gijsbert Griezels ontvoerd.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek ook mensen die een situatie niet vertrouwen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het ongelooflijk enge voorval in BIZARRIA.

Bekijk ook: Echte duiven vangen boeven

Overige ideeën

 • Tekenen: Cimfonie kreeg op school de opdracht om iets te tekenen waar ze bang voor was en ze tekende het meest afschuwelijke monster dat ze kon bedenken. Lees bladzijde 184 ‘Hinderman Zwart Twee…’ t/m bladzijde 187 ‘…hij Cimfonie inhaalde.’ Maak een tekening van het meest afschuwelijke monster dat je kunt bedenken.
 • Verhaal schrijven: Door de angstballen komen de mensen oog in oog te staan met dat waar ze het bangst voor zijn. In het geval van Tobias is dat een spruitje met een Schots accent. Lees bladzijde 110 ‘Na een tijdje…’ t/m bladzijde 113 ‘…voor Tobias Trouweloos.’ Stel je voor dat jij oog in oog komt te staan met dat waar je het bangst voor bent. Hoe zou dat dan gaan? En wat zou je dan doen? Schrijf hier een verhaal over.

Bekijk ook: Echte duiven verslinden gevaar

Andere delen

Deel 3 verschijnt in 2020 en heet Het ongelooflijk onbeschrijflijke voorval in BIZARRIA.

Bekijk ook: Lemony Snickets afschuwelijke avonturen – Het ellendige eerste boek

Vergelijkbare artikelen