Het ruimteboek

[DOOR LINDA] ‘Het vacuüm van de luchtledige en geluidloze ruimte strekt zich vanaf slechts 100 kilometer
boven de aarde uit tot afstanden waar wij ons amper een voorstelling van kunnen maken.
Onze fascinatie met de ruimte bestaat al sinds mensenheugenis,
maar het ontrafelen van de vele geheimen is nog maar pas begonnen.

– Het ruimteboek –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Het ruimteboek

 

In het ruimteboek wordt je in tekst en beeld meegenomen op een reis door de ruimte. Je leert meer over het heelal, het zonnestelsel, de zon, de nachtelijke hemel en het sterrenstelsel.

Kun jij na het lezen van dit boek vertellen hoe sterren worden geboren en hoe zwarte gaten ontstaan?

 

 

Benieuwd naar dit boek? Bekijk de boektrailer:

Recensie

Het boek ziet er bijzonder goed en aantrekkelijk uit. Het boek is gevuld met fascinerende illustraties die volledig aansluiten bij de tekst ernaast. Bij iedere plaat is een legenda te vinden waarin wordt uitgelegd wat er op de illustratie te zien is. Ik kon wel naar de platen blijven kijken. Echt heel mooi gedaan.

De inleiding start met de pakkende start:

Dit boek neemt je mee op een intergalactische reis, ver buiten de grenzen van de aarde. Het leidt je door het zonnestelsel en de Melkweg in de richting van de meest veraf gelegen sterrenstelsels. De collectie brengt je naar plekken waar geen mens ooit voet heeft gezet. Je ziet kunstwerken die je in geen enkel museum zult zien, behalve hier.’

Ik was meteen erg benieuwd naar de rest van het boek. Bovendien worden er geen loze beloftes gedaan want je ziet een hoop kunstwerken en de tekst neemt je mee langs alle prachtige plaatsen in de ruimte.

Het taalniveau is erg pittig, er staan veel moeilijke woorden in de tekst. Hierdoor is het boek in groep 6 vooral aantrekkelijk voor de kinderen die echt in het onderwerp geïnteresseerd zijn.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Het ruimteboek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het ruimteboek zijn:

 • Het verschil in temperatuur is heel groot op Mercurius. Het is er overdag tot 340 graden Celsius en ’s nachts kan het wel 180 graden vriezen. Lees op bladzijde 20 het hoofdstuk ‘Mercurius‘ voor. Weet jij op welke planeten het ook zo koud kan worden?
  Leesvraag: Vriest het in jouw boek ook? Weet je hoeveel graden?
 • Saturnus is één van de vijf planeten die we met het blote oog kunnen zien ’s nachts. Weet jij wat de andere vier planeten zijn? Lees op bladzijde 32 en 33 het hoofdstuk ‘Saturnus‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook gesproken over planeten of de maan?
 • Meteorieten variëren in grootte van een kiezelsteen tot een rotsblok van meer dan 20 ton. Lees op bladzijde 40 en 41 het hoofdstuk ‘Kometen en planetoïden‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iets dat heel groot of zwaar is?
 • Ontdekkingsreizigers konden aan de hand van de sterren zien waar ze waren. Op deze manier konden ze ook hun bestemming of de weg terug naar huis vinden. Lees op bladzijde 58 het hoofdstuk ‘Zuidelijke sterrenbeelden‘
  Leesvraag: Hoe vinden ze in jouw boek de weg?
 • Sterren worden geboren uit wolken van gas en stof. Lees op bladzijde 64 het hoofdstuk ‘De geboorte van een ster‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook iets of iemand geboren?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het ruimteboek.

Overige ideeën

 • Tekenen: Door het hele boek staan zeer gedetailleerde tekeningen. Bekijk er samen een aantal. Ga zelf aan de slag met het maken van een gedetailleerde tekening, met legenda, over één van de planeten of een ander onderwerp waar jij veel vanaf weet.
 • De Melkweg: In het boek wordt veel verteld over de Melkweg. Maak aan de hand van deze informatie zelf de Melkweg in het klein. Dit mag met verschillende materialen. Maak eerst een schets van wat je gaat doen.

Andere delen

Van deze schrijver verscheen ook het boek Dinosauriërs (binnenkort ook op Kinderboekenjuf):

Bekijk ook: Zo snel als het licht

Vergelijkbare artikelen