Het verborgen leven van bomen voor kinderen

[DOOR LINDA] ‘Maar toch is het hard werken dat hakken. Daarom hamert de specht eerst een klein gaatje in de stam. Dan wacht hij een paar maanden. In de tussentijd groeien paddenstoelen in het gat. Daardoor wordt het hout op die plek rot en zacht. Nu kan de specht weer doorwerken en gaat het veel makkelijker.
– Het verborgen leven van bomen voor kinderen –

Het verhaal

Het verborgen leven van bomen voor kinderenHet boek is geschreven door een boswachter om kinderen mee te nemen op een zwerftocht door het bos. Naast een heleboel informatie staan en ook weetjes, proefjes en quizvragen in het boek.

De boswachter neemt je mee door het bos en vertelt hoe bomen werken, wat het verschil is tussen bomen, hoe bomen omgaan met hun buren en hun familie, hoe bomen omgaan met ziekte en met dorst, maar ook met de dieren en mensen die in het bos komen.

Er staan veel plaatjes in het boek om het verhaal te verduidelijken. Zo ook beelden van onder een microscoop en veel foto’s van bomen.

Recensie

Tijdens het lezen leerde in ontzettend veel over bomen, het leven in het bos en de dieren waarmee een boom te maken heeft. Wat een bijzonder leerzaam boek. De titel past echt goed bij het boek, want wat is er veel leven in een boom dat je van de buitenkant niet zomaar ziet.

Na het lezen van dit boek, heb ik echt zin om het bos in te trekken en op onderzoek uit te gaan. De volgende keer dat ik in het bos loop zal ik in ieder geval met andere ogen kijken dan voorheen.

Ik kan dit boek erg aanraden voor kinderen vanaf groep 6. Het boek is zeer interessant voor kinderen die van de natuur houden, maar ik denk dat het ook aantrekkelijk is voor kinderen die minder met de natuur hebben. Het is echt een boek om zelf lekker in te duiken en te ontdekken, daarom is het minder geschikt om voor te lezen in de klas.

Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Met dank aan uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Het verborgen leven van bomen voor kinderen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het verborgen leven van bomen voor kinderen zijn: 

 • Lees op bladzijde 20 ‘Als de bestuiving…‘ t/m bladzijde 21 ‘…over het bos.‘ voor. De bomen hebben en oplossing gevonden voor het probleem. Door samen te werken maken ze veel meer nootjes dan de dieren kunnen opeten en zijn er dus ook nootjes die de kans krijgen om uit te groeien tot een nieuwe boom.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een oplossing voor een probleem vindt door samen te werken?
 • Lees op bladzijde 30 ‘Je kunt je…‘ t/m bladzijde 31 ‘…vis en jij.‘ voor. Bomen beschermen zichzelf door middel van gif of een vieze smaak.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zichzelf moet beschermen? Hoe doet hij/zij dat?
 • Lees op bladzijde 32 ‘Deze praatgrage wezens…‘ t/m bladzijde 33 ‘…niet te verhongeren.‘ voor. De bomen hebben een deal gesloten met paddenstoelen. In ruil voor suiker mogen de bomen het netwerk van de paddenstoelen gebruiken.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een deal sluit? Waarover?
 • Lees op bladzijde 62 ‘Een andere plant…‘ t/m bladzijde 63 ‘…niet van maretak.‘ voor. De maretak is een waterdief. Hij steelt het water uit de tak van een bom, terwijl die het eigenlijk naar zijn blaadjes wilde sturen.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die iets steelt?
 • Lees op bladzijde 66 ‘De meeste bosbloemen…‘ t/m bladzijde 66 ‘…zijn echte slaapkoppen.‘ voor. De bosbloemen slapen wel 9 maanden per jaar. Wat een enorme slaapkoppen!
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die erg veel slaapt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het verborgen leven van bomen voor kinderen.

Overige ideeën

 • Quiz: In het boek staan een heleboel quizvragen. Deze kun je herkennen aan de groene kaders. Kijk hoeveel van deze vragen je goed kunt beantwoorden.
 • Proefjes: In het boek staan een heleboel proefjes die je in het bos uit kunt voeren. Ga met de klas het bos in en voer deze proefjes uit.
 • Informatieposter: Maak een informatieposter over één van de bomen of dieren waarover in het boek geschreven wordt. Gebruik de informatie die in het boek staat, maar zoek ook naar extra informatie.

Vergelijkbare artikelen