Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

‘Dan probeer je het maar. Als je nooit iets probeert, weet je ook niet of het lukt.’
– Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 3 en zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

De hoofdpersoon komt na een noodlanding terecht in de Sahara. Hij heeft nog voor 8 dagen water en moet zijn vliegtuig maken. De kleine prins is er ook, die stelt hem allerlei vragen. Zelf geeft de kleine prins geen antwoord op vragen, alleen als hij er zelf over begint.

Zo vertelt de kleine prins over zijn kleine planeet. Met een prachtige bloem, over de apenbroodbomen en waarom hij een schaap nodig heeft.

Maar hoe is de kleine prins toch op aarde terecht gekomen? En vooral: hoe komt hij weer terug op zijn eigen planeet?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De kleine prins is een boek vol verwondering. De kleine prins vraagt zich dingen af over de gewoonste zaken van de wereld. Zoals wat doorns op een bloem voor nut hebben als een schaap die bloem alsnog opeet?

Verder zit het boek ook vol bijzondere uitspraken. Zoals:

‘Het belangrijkste kun je niet zien. Het belangrijkste zit vanbinnen.’

En:

‘Met je ogen zie je lang niet alles, alleen met je hart kun je écht goed zien.’

Hierdoor kun je heel goed in gesprek met de kinderen in je klas over wat er nu bedoeld wordt. De kleine prins gaat over vriendschap  verwondering, begrijpen en echt tijd vrij maken voor wat ertoe doet. Ik kan dit boek aanraden aan alle leerkrachten uit de midden- en bovenbouw om voor te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Volt voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins zijn: 

 • Lees bladzijde 5 ‘Er was eens…‘ t/m bladzijde 7 ‘…Geen verstand van.‘ voor.
  Leesvraag: Herinner jij je hoe jouw hoofdpersoon eruit ziet? Is dat verteld of te zien op illustraties? Beschrijf dit aan de klas.
 • De kleine prins wil dat de man in het verhaal iets voor hem tekent. Lees bladzijde 16 ”En nu wil…‘ t/m ‘…hij gelijk in.‘ voor.
  Leesvraag: Hoe zijn de personages in jouw boek? Proberen die wel eens iets of niet?
 • Wat vind je van de omschrijving van deze bloem? Lees bladzijde 25 ‘Toen hij weer…‘ t/m 27 ‘…weg moeten gaan.‘ Ga het gesprek aan over deze schrijfstijl.
  Leesvraag: Lees ons een stukje voor en vergelijk die schrijfstijl met die van De kleine prins.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins.

Overige ideeën

 • Laat de kinderen de afbeelding op bladzijde 5 zien. Wat zien zij? Lees vervolgens bladzijde 5 ‘Er was eens…‘ t/m bladzijde 6 ‘…geen schilder te worden.’ voor. Maak nu zelf een tekening van een boa constrictor die een dier opgegeten heeft. Welk dier zit er in zijn buik? Teken dat ook.
 • Lees hoofdstuk 5 op bladzijde 16 en 17 voor. Na de zin ‘Daar zit wat in, vind je niet?‘ ga je het gesprek aan met de klas. Hoe kunnen jullie goed voor de aarde zorgen? Als kind, als klas en thuis met jouw gezin?
 • Zelf een planeet ontwerpen. Lees bladzijde 31 ‘De volgende dagen…’ t/m bladzijde 45 ‘…de meeste grote mensen.‘ voor. De kleine prins is op vele verschillende planeten geweest. Ontwerp nu zelf een planeet.
  Gebruik daarvoor dit werkblad: Mijn planeet Mijn planeet
 • Luister samen naar the little prince song

Vergelijkbare artikelen