Hex en co. I – SOS Fabelwezens

‘Tot nu toe riep dit hele mysterie alleen maar meer vragen op. Kat greep onbewust naar haar arm. Iets in haar wenste dat ze die hele erfenis kon vergeten. Maar het teken (dat overigens nog steeds jeukte, alsof het haar eraan wilde herinneren dat het er nog was) kon ze onmogelijk negeren.’
– Hex en co. I – SOS Fabelwezens –

Het verhaal

Hex en co. I - SOS FabelwezensAls Kat van de ene op de andere dag wakker wordt met een vreemd teken op haar arm weet ze niet wat haar overkomt. De postbode is niet dezelfde als hij was en onderweg naar de winkel komt ze erachter dat wel meer mensen verandert zijn. Zijn het nog wel mensen?

Al snel blijkt dat Kat fabelwezens ziet, maar waarom? Dat is volstrekt onduidelijk. Zou het iets te maken hebben met de erfenis van haar oudoom Alastar Penroos?

Samen met haar vader besluit Kat de erfenis aan te nemen. Daarvoor moet ze nog wel een extra document ondertekenen wat haar mogelijk naar alle informatie over het vreemde teken en de dingen die ze ziet zal leiden. Al snel betrekken ze het prachtige Woestballing met al zijn eigenzinnige bewoners. Zal het Kat lukken om erachter te komen wat er met haar aan de hand is? Wat heeft dat logo van de BOF ermee te maken?

Recensie

Een magisch boek vol met fabelwezens en spannende momenten. In het begin lees je over Kat en haar vader en al snel zit je vol vragen rondom het vreemde teken op Kats arm. Hierdoor wil je doorlezen, je wilt graag weten wat er aan de hand is. Stukje bij beetje komt Kat erachter wat er allemaal speelt en dan begint het avontuur pas echt.

Sommige situaties lijken wat onwerkelijk, zeker als later blijkt dat Kat pas 10 jaar is. Zo is het bijvoorbeeld gek dat een vader het toestaat dat een tienjarige zelf bij een notaris blijft (en daar iets kan ondertekenen). Maar het verhaal is er niet minder spannend door. De stukken over kaas zorgde hier thuis voor hillarische momenten. Mijn verloofde werkt bij een groot kaasbedrijf en de stukjes tekst over soorten kaas werden door mij dan ook vol overgave voorgelezen en door hem lachend ontvangen.

‘Alfrik is ons geheime wapen. Hij gaat over de kazen.’ ‘Wat hebben kazen er nu mee te maken?’ ‘Daar kom je nog wel achter,’ zei Giddius geheimzinnig.

Het is duidelijk dat dit het eerste deel in de serie, dus nu is het afwachten tot het vervolg uit komt. Nieuwsgierig naar dit boek? Kijk hier het boek in.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf Hex en co. I – SOS Fabelwezens aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Hex en co. I – SOS Fabelwezens

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hex en co. I – SOS Fabelwezens zijn: 

 • Lees bladzijde 63 ‘Twee weken later…‘ t/m ‘…verandering van woning.‘ voor. Je leest hoe Kat verhuist naar het grote landhuis dat ze geërfd heeft. Is dit herkenbaar voor kinderen?
  Leesvraag: Verhuist er iemand in jouw boek? Hoe gaat diegene om met de verhuizing?
 • Soms komen er bizarre namen voor in een boek. Lees bladzijde 71 ‘Er zijn twee torenkamers…‘ t/m ‘…Niemand Weet Het.‘ voor.
  Leesvraag: welke bizarre namen komen in jouw boek voor?
 • Kat maakt allemaal bizarre veranderingen door en niemand vertelt haar hoe de vork in de steel steekt. Lees bladzijde 109 ‘Na een weekje…‘ t/m bladzijde 110 ‘…los kon peuteren.‘ voor. Je leest de vraagtekens en frustratie van Kat.
  Leesvraag: Wanneer kun jij de frustratie van personages in jouw boek voelen?
 • Lees bladzijde 184 ‘Het busje schoot…‘ t/m bladzijde 185 ‘…fluisterde Splinter.‘ voor. Het verhaal speelt zich op dit moment af in Amsterdam.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Het boek zit vol met leuke woordgrapjes die slaan op de geest Niemand Weet Het. Lees bladzijde 278 ‘Niemand keek even... t/m bladzijde 279 ‘…waar hij gewoond had.‘ voor.
  Leesvraag: welke grapjes kom je in jouw boek tegen?

Overige ideeën

 • Tekenopdracht: Teken jezelf als fabelwezen. Welk wezen zou je zijn?
 • Aan de slag met spreekwoorden: Lees bladzijde 153 ‘En dan gaan we nu…‘ t/m ‘…van fabelwezens uitlekte.‘ voor. Welke spreekwoorden kennen de kinderen? Zouden die spreekwoorden ook een dubbele betekenis kunnen hebben, gericht op fabelwezens? Bijvoorbeeld een spreekwoord over bomen in combinatie met de Takkenwijven of een spreekwoord over kaas in combinatie met alle gekke kazen die in het boek voor komen?

Vergelijkbare artikelen