Hoe fel de zon ook scheen

”Tja, je kunt ervan vinden wat je wilt,’ besloot de schaatser uit Maassluis.
‘Maar zolang je geld hebt en zolang je niet Joods bent, dan valt het allemaal nog wel mee.’
– Hoe fel de zon ook scheen –

Dit boek is geschikt om voor te lezen of om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het boek

Hoe fel de zon ook scheen

In verschillende verhalen lees je over het leven tijdens De Tweede Wereldoorlog. Lees over hoe de oorlog begon in De Olympische Spelen in Berlijn of in Hoe fel de zon ook scheen over de Duitse inval bij de dierentuin in Rheden.

Het verzet speelt een grote rol in verhalen zoals Soldaten van Oranje en Het meisje met het rode haar. De kant van voorstanders van de oorlog wordt ook belicht in verhalen zoals Een nieuw Nederland en Het verschil tussen goed en fout.

Dat de hele wereld meedeed aan de oorlog blijkt wel uit De kaarten van Corrie en uit Guus en Lieneke in Nederlands-Indië.

Het boek eindigt met verhalen over de vrede zoals Wanneer komen ze nou? en Wilhelmina en Juliana.

Benieuwd naar Hoe fel de zon ook scheen? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Arend van Dam heeft wederom een prachtige verhalenbundel geschreven. Het thema De Tweede Wereldoorlog is geen gemakkelijk onderwerp om in de klas te bespreken. Deze verhalenbundel helpt hierbij. Na het voorlezen van het verhaal kun je met kinderen het gesprek aangaan over wat er in die tijd gebeurd is. De titel staat in het rood bovenaan het verhaal. Bij elke titel staat in het blauw ook een ondertitel met een stukje toelichting waar het verhaal over gaat.

Hoe fel de zon ook scheen titel

In deze bundel worden alle kanten belicht, dat maakt hem zo bijzonder. De kant van de joden, maar ook van de Nederlanders of juist van aanhangers van de Duitsers. Het verhaal van Anne Frank is bijvoorbeeld vrij bekend, dat vind je niet in deze bundel. In deze bundel vindt je juist het verhaal over Miep Gies; ‘de vrouw die Anne en haar familie hielp’.

Het meisje in de trein is mijn favoriete verhaal. Gelijk toen ik begon te lezen zag ik dit beeld voor mij. Het is inderdaad een bekend stukje geschiedenisfilm dat de meeste mensen wel eens langs hebben zien komen. Heel bijzonder om dan ook nu het verhaal achter dit meisje te lezen.

Ik kan deze bundel aanraden om voor te lezen vanaf groep 5/6. Zelf lezen raad ik vanaf groep 6 aan. Ben je op zoek naar een verhalenbundel voor jongere kinderen? Dan is Kinderen met een ster een aanrader.

Met dank aan De Leukste Kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Hoe fel de zon ook scheen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe fel de zon ook scheen zijn:

Hieronder beschrijf ik de mini leeslessen die bij een specifiek verhaal horen:

 • Een koffer voor Hannelore. Hannelore reist veel. Ze heeft alleen weinig inspraak in waar die reizen heen gaan.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gereisd? Heeft dat personage inspraak in die reis?
 • Hoe fel de zon ook scheen. Dit verhaal gaat over de dierentuin.
  Leesvraag: Welke dieren spelen in jouw verhaal een rol?
 • Kleine stad. Dit verhaal gaat over Madurodam. Het is bijzonder om de geschiedenis achter dit bekende plekje in Den haag te leren. Leesvraag: Heb jij iets nieuws ontdekt in jouw boek?
 • Soldaten van Oranje. Erik en Peter zijn echte doorzetters.
  Leesvraag: Is jouw hoofdpersoon een doorzetter of een opgever?
 • Guus en Lieneke in Nederlands-Indië. Je leest over de oorlog in Nederlands-Indië, maar ook over de liefde tussen Guus en Lieneke. Leesvraag: Speelt liefde in jouw boek een rol? Vertel erover.
 • Soep, pap en aardappelen. Twee directeuren doen samen veel goeds.
  Leesvraag: Wordt er iets goeds gedaan in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hoe fel de zon ook scheen.

Overige ideeën

Bekijk ook: Groeten van Leo

Andere delen

Arend van Dam schreef al vele verhalenbundels over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan Lang geleden… met 50 geschiedenisverhalen of Op reis door Nederland over ons land. Al deze bundels en meer boeken van Arend van dam kun je hier vinden.

Op Kinderboekenjuf kun je deze boeken van Arend van Dam vinden:

Vergelijkbare artikelen