Hoe maak ik een vriend? (kerntitel KBW18)

Maar mama…’
‘Felix! Je máákt wel een vriend, toch?’
Je máákt wel een vriend, denkt Felix. Dat is een nieuw antwoord! Hij staart haar aan.
Je maakt wel een vriend, je maakt wel een vriend, maalt het door zijn hoofd. Hoe dan?’
– Hoe maak ik een vriend? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen of om voor te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Hoe maak ik een vriend?Felix gaat in de grote vakantie op kamp. Hij is dan wel 6 nachten, 7 dagen van huis. Een kamp waar hij niemand kent… Elke dag vraagt hij aan zijn moeder hoe dat goed moet komen. Zijn moeder is te druk en geeft elke dag een gehaast antwoord waar Felix niks mee kan. Maar op een dag geeft zijn moeder een ander antwoord: ‘Felix! Je máákt wel een vriend, toch?’ Hoe dan? Hoe maakt Felix een vriend?

Felix gaat aan de slag en legt een dossier ‘Hoe maak ik een vriend?’ aan. Waaruit bestaat een vriend? Welke lichaamsdelen en welke eigenschappen behoort een vriend te hebben? Zal het Felix lukken om voor of tijdens het kamp een vriend te maken?

Benieuwd naar dit verhaal? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Hoe maak ik een vriend? van Evelien De Vlieger is een kerntitel voor groep 5/6 tijdens de Kinderboekenweek 2018 met het thema Vriendschap, Kom erbij! Volkomen terrecht als je het mij vraagt. Wat is dit een heerlijk boek waarin de zorgen rondom vriendschap heel duidelijk beschreven worden. De illustraties van Wendy Panders zijn heerlijk vrolijk en maken dat dit boek gemakkelijk wegleest.

We kennen het allemaal wel, zo’n situatie waar je heen gaat maar waar je je afvraagt of je wel mensen leert kennen. Felix maakt zich hier erg druk om en probeert bij zijn moeder om hulp te vragen. Die hulp krijgt hij niet en daarom gaat hij zelf aan de slag met een dossier. Dit is een prachtig voorbeeld om in de klas te bespreken. Waaruit bestaat een vriend nou eigenlijk? Achteraf blijkt, zoals meestal, dat het reuze mee viel en dat een vriend maken vanzelf ging.

Ik kan dit boek heel erg aanraden om voor te lezen of als inspiratieboek te gebruiken in een groep 5 of 6. Kinderen vanaf groep 5 zouden dit boek ook zelf kunnen lezen.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Hoe maak ik een vriend?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe maak ik een vriend? zijn: 

 • Lees bladzijde 14 ‘Felix denkt na…‘ t/m bladzijde 17 ‘…voor altijd homo.‘ voor. Heb jij wel eens vijanden gemaakt zonder dat het je bedoeling was? Hoe heb je dat gedaan?
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon vijanden? Zo weet ik bijvoorbeeld dat Nikki uit Dagboek van een Muts een aartsvijand heeft: MacKenzie.
 • Felix heeft een schrift vol met ideeën hoe hij een vriend maakt. Lees bladzijde 59 ‘Het is al…‘ t/m ‘…ze zijn het roerend eens.‘ voor. Met welke woorden maak je een vriend?
  Leesvraag: Hoe heeft jouw hoofdpersoon vrienden gemaakt? Lees een stukje voor waaruit dit blijkt.
 • Eind goed al goed. Het hele boek door maakt Felix zich zorgen of hij wel vrienden zal maken. Lees bladzijde 75 ‘Zijn vader verdraait…‘ t/m ‘…zo doen we het.‘ voor. Het is dus helemaal goed gekomen.
  Leesvraag: Eindigt jouw boek ook goed?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hoe maak ik een vriend.

Overige ideeën

 • Laat de kinderen voorafgaand aan het (voor)lezen van dit boek zelf nadenken over de vraag. Hoe maak ik een vriend? Laat ze hiervoor een stappenplan schrijven.
 • Felix heeft geleerd dat als hij zijn hoofd leeg wil maken, hij het beste lijstjes kan maken. Lees het verhaal voor t/m bladzijde 13 ‘…Anders begint hij er niet aan.‘ Maak nu zelf ook lijstjes om jouw hoofd leeg te krijgen. Waarover? Heb je geen idee? Maak dan een lijstje over jouw leesboek.
 • Probeer het recept voor Ondersteboventaart op bladzijde 25 zelf uit!

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2018? Lees dan hier verder.

Of bekijk de kerntitels voor groep 5-6 hieronder:

Andere boeken voor groep 5-6 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen