Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor

Nauwelijks voelbaar glijden zijn vingers over mijn behabandje en daarna over mijn blote rug. Verstijfd van schrik sta ik stil. Ik zou willen dat ik hard weg kon rennen, maar het is alsof mijn benen het niet doen, alsof ik vastgegroeid ben op deze plek, in deze stal.
– Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor –

Het verhaal

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloorIris is dol op haar verzorgpony Binkie die bij de beste vriend van haar vader in de stal staat. Iris is alleen niet zo dol meer op Erik, die toch wel erg veranderd is sinds… ja, sinds? Sinds ze 12 is geworden, sinds Loes weg is? Dat weet Iris niet zo goed. Wat ze wel weet is dat ze er alles aan doet om naar Binkie te gaan op momenten dat Erik niet thuis is.

Helaas lukt dat niet elke keer. Als Erik ineens in de box staat, schrikt ze zich kapot. Ze voelt zich bloot als hij haar uitkleedt met zijn ogen. De opmerkingen die hij maakt, zelfs als er een vriendin bij is, vindt ze vreselijk. Maar hoe lost ze dit op zonder Binkie kwijt te raken?

Uiteindelijk loopt het zo uit de hand dat Iris niet anders kan dan het haar ouders te vertellen… Zullen ze haar geloven? Zal ze Binkie kwijt raken?

Recensie

Een heftig verhaal over seksuele intimidatie bij een 12 jarig meisje. Vanaf het begin lees je hoe Iris worstelt met haar eigen gedachten, schuldgevoel en emoties. Haar ouders zijn te druk om iets te merken, haar vrienden kunnen niet altijd mee naar haar verzorgpony en Erik is zo onvoorspelbaar dat ze ook niet kan voorspellen wat haar te wachten staat. Echter wil ze Binkie ook niet in de steek laten en voelt ze zich genoodzaakt om Erik te blijven trotseren. Iris vertelt uiteindelijk alles aan jaar ouders, dat is het beste wat je kunt doen. Maar wat als je ouders je niet geloven? Daar heeft de zus van Iris wel een oplossing voor. Uiteindelijk komt de waarheid boven water. Erik wordt aangesproken en de politie wordt erbij betrokken. Maar waar Iris voor vreest gebeurt: Binkie verdwijnt.

Het bijzondere aan dit boek is dat je niet alleen het verhaal tijdens maar vooral ook na de gebeurtenissen leest. Hoe zorgt Iris ervoor dat ze zich weer veilig voelt? De gesprekken met een therapeut zijn zeer waardevol om meisjes bij wie dit gebeurt duidelijk te maken dat het absoluut niet hun schuld is. Het is een heftig boek dat ik niet zomaar iedereen aan kan raden. Het is geschikt voor kinderen rond de 12 jaar, maar kijk goed of dit verhaal ook bij jouw kind past.

Gertrud Jetten schreef eerder het boek Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd. Ook zo’n indrukwekkend verhaal waarbij paarden een grote bijrol spelen.

Bedankt Gertrud Jetten en Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor zijn: 

  • Lees hoofdstuk 1 voor. Waar zou Iris tegenop zien denken jullie? Lees vervolgens bladzijde 17 voor ter verduidelijking. Iris wordt seksueel geintimeerd door een goede vriend van de familie.
    Leesvraag: Waar ziet jouw personage tegenop?
  • Iris heeft flinke tegenslagen gehad. Door wat Erik gedaan heeft is ze ook nog eens de liefde van haar leven, haar verzorgpony Binkie, kwijt geraakt. Lees bladzijde 220 ‘Wanneer ik die middag…‘ t/m bladzijde 220 ‘…ik de loterij heb gewonnen.‘ voor. Iris creëert hoop en maakt gelijk plannen om haar idee waar te kunnen maken.
    Leesvraag: Welke tegenslagen heeft jouw hoofdpersoon te verduren?

Overige ideeeën

  • Groepsgesprek: Lees hoofdstuk 1 voor. Waar zou Iris tegenop zien denken jullie? Lees vervolgens bladzijde 17 voor ter verduidelijking. Iris wordt seksueel geintimeerd door een goede vriend van de familie. Ga hierover met de klas in gesprek. Hoe zou jij hier mee om gaan? Lees eventueel ook de situatie op bladzijde 109 ‘Op mijn gemak…‘ t/m bladzijde 117 ‘…wat Erik heeft gedaan.‘ voor.

Vergelijkbare artikelen