Hoe werkt een vliegveld?

[DOOR LINDA] ‘Sommige vliegvelden zijn echt groot.
Het vliegveld van Frankfurt, in Duitsland, is bijvoorbeeld groter dan 2200 voetbalvelden.
Om de meeste vliegvelden staat een groot hek.
Daarbinnen liggen de start- en landingsbanen, de taxibanen, de hangars en nog veel meer andere gebouwen.
Je kunt er beter niet verdwaald raken!

– Hoe werkt een vliegveld? –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Hoe werkt een vliegveld?In hoe werkt een vliegveld kun je leren over vliegvelden toen en nu, over alles wat je op en om het vliegveld kunt vinden en over het vliegtuig zelf. Er zijn bladzijdes en flapjes die je open kunt klappen, zodat je echt in het boek op ontdekking kunt gaan hoe alles werkt.

Weet jij wat er allemaal gebeurt in de onderhoudshangar? Welke mensen er in de verkeerstoren werken en welke bijzondere vliegvelden er allemaal op de wereld zijn? Je leest het antwoord op deze vragen en nog een heleboel meer.

Bekijk ook: Zo werkt het! Machines & voertuigen (kerntitel KWB19)

Recensie

Het boek is aantrekkelijk vormgegeven. Er zijn pagina’s die je kunt openklappen en er zijn flapjes waarachter extra informatie gegeven wordt. Echt een boek om van alles te ontdekken. Je kunt dit boek het beste lezen aan een tafel, want met een opengeslagen pagina is het lastig vasthouden.

Na het lezen van dit boek kijk je bij je volgende bezoek aan het vliegveld heel anders naar alles wat er om je heen te zien is. Van veel dingen weet je nu wat er gebeurt, waar het voor nodig is en welke mensen er aan werken om te zorgen dat jij op reis kunt gaan.

Dit boek is vooral geschikt om zelf te lezen en op ontdekking te gaan. Tijdens het voorlezen zal het boek toch een deel van zijn magie missen.

Met dank aan Uitgeverij Van Holkema en Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Willewete Op reis met het schip

Ideeën mini leeslessen Hoe werkt een vliegveld?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe werkt een vliegveld? zijn:

 • Vogels zijn een groot probleem bij vliegvelden. Ook andere dieren kunnen plotseling overlast veroorzaken. Lees in het hoofdstuk ‘Rond het vliegveld‘ de kopjes ‘Vogelaanvaringen‘ en ‘Diereninvasie!’ Ken jij meer verhalen over dieren die voor problemen zorgen op het vliegveld?
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek dieren die voor overlast zorgen?
 • De bagagerobot print de bagagelabels uit en brengt de koffers naar het bagageruim van het vliegtuig. Zo hoeven mensen niet zelf hun koffer mee te nemen naar de balie voor het inchecken. Lees in het hoofdstuk ‘Rond het vliegveld‘ het kopje ‘De slimme bagagerobot.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek ook robots om mensen te helpen?
 • Bij de douane worden vaak bijzondere dingen ontdekt die mensen proberen het land in te smokkelen, zoals levende vogelspinnen of babytijgers. Lees in het hoofdstuk ‘Naar het vliegveld‘ het kopje ‘‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets stiekem probeert mee te nemen?
 • Straalvliegtuigen laten lange strepen achter in de lucht. Lees in het hoofdstuk ‘De verkeerstoren‘ het kopje ‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iets of iemand die sporen achterlaat?
 • Er wordt een voorspelling gedaan hoe het vliegveld in de toekomst er wel eens uit zou kunnen gaan zien. Lees het hoofdstuk ‘Vliegveld van de toekomst‘
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek dingen die zich afspelen in de toekomst?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hoe werkt een vliegveld?.

Bekijk ook: Willewete Dinosaurussen

Overige ideeën

 • Tekenen: Lees het hoofdstuk ‘Bijzondere vliegvelden.’ Het vliegveld van Sint-Maarten ligt naast het strand en daarom vliegen de vliegtuigen heel laag over dat strand. Stel je eens voor dat je op dat strand ligt en naar boven kijkt terwijl er een vliegtuig overvliegt. Wat zie je dan?

Bekijk ook: De belangrijke encyclopedie van alle dino’s

Andere delen

Vergelijkbare artikelen