Hugo Een vreselijk eng beest? (AVI-M4) (Kerntitel KBW18)

[DOOR LONNEKE] ‘Hugo is een vreselijk eng beest.
Hij is gemeen.
Hij snakt naar bloed.
Dieren eet hij op met huid en haar.
Of dat zeggen ze toch …’
– Hugo Een vreselijk eng beest? –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

Hugo een vreselijk eng beest?Hugo was ooit een heel beroemde koorddanser. De andere dieren werden jaloers en op een dag duwde Bertus hem uit de woonwagen. De woonwagen reed verder en Hugo bleef achter in een groot, vreemd bos.

De dieren in het bos hadden nog nooit een krokodil gezien en vertellen vervelende dingen over Hugo. Dat hij een vreselijk eng beest is, gemeen is en dieren op eet met huid en haar… maar niet alles is waar.

Hugo voelt zich erg eenzaam en wil graag bezoek krijgen. Maar hoe kan hij nu vrienden maken met de dieren?

Benieuwd naar Hugo Een vreselijk eng beest? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

In het begin van Hugo Een vreselijk eng beest? heb je echt medelijden met Hugo. Het laat zien hoe gemeen anderen kunnen doen en hoe eenzaam je je kunt voelen als iedereen rot tegen je doet. Het geeft ook aan waarom vriendschap belangrijk is en hoe je vrienden kunt maken kortom een perfect boek voor de aanstaande Kinderboekenweek 2018 met het thema vriendschap: Kom erbij!

Het boek is zeer leuk om voor te lezen, maar ook leuk voor de beginnende lezer rond AVI-M4 niveau om zelfstandig te lezen.

Dit boek van Uitgeverij de Eenhoorn is het tweede recensie-exemplaar dat ik van hen ontvangen heb waarvoor dank. En speciaal een hele dikke dankjewel van mijn jongste dochter die helemaal dol geworden is op de boeken over Hugo.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de lokale boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Hugo Een vreselijk eng beest?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hugo Een vreselijk eng beest? zijn: 

 • Lees bladzijde 1 (wel even zelf tellen want de pagina’s zijn niet genummerd) ‘In een klein…’ t/m bladzijde 4 ‘…groot vreemd bos.’ voor. Dat gaat over de dieren die jaloers zijn op Hugo en dat hij dan in het bos wordt gedumpt.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die jaloers is en daardoor wellicht ook iets gemeens doet? Wat doet degene dan? Ben jij zelf wel eens jaloers geweest op iemand en wat deed je toen?
 • Laat bladzijde 9 en 10 zien en kijk vooral goed naar de andere dieren. Ze zijn bang voor Hugo.
  Leesvraag: Wat zie je dat de dieren doen om te laten zien dat ze bang zijn? Is in jouw boek ook iemand bang? Waar merk je dat aan? Wat doe jij als je bang bent?
 • Lees bladzijde 17 ‘Om vier uur…’ t/m bladzijde 23 ‘…een beetje eng…’ voor. Dat gaat er over dat Hugo vrienden met de zwijnen wordt en de zwijnen heel graag willen dat hij in het bos blijft.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook vrienden gemaakt? Tussen wie en hoe gebeurt dat?
 • Lees bladzijde 25 ‘Daar staan alle dieren…’ t/m bladzijde 27 ‘…het feest!!!’ voor en laat bladzijde 28 zien. Leesvraag: Wat denk je dat er nu gaat gebeuren? Laat na een aantal antwoorden pagina 29 en 30 zien en lees de tekst voor. Wie had goed voorspelt wat er zou gebeuren?
 • Laat bladzijde 33 en 34 zien. Hier zie je wat Hugo voor leuke dingen bedenkt die hij nog samen met andere dieren of voor andere dieren kan doen.
  Leesvraag; Wat kun jij nog bedenken dat Hugo met of voor de andere dieren kan doen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hugo Een vreselijk eng beest?.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Schrijf een verhaal over het feest dat Hugo met zijn vrienden viert. Wat gaan ze doen? Wat eten ze?
  Hugo een vreselijk eng beest?
 • Hugo bakt graag taarten. Teken jouw mooiste taart met het werkblad Ontwerp jouw taart.
  Hugo een vreselijk eng beest?
 • Kringgesprek over gevoelens: welke gevoelens ken je en hoe ga je daarmee om? Of hou een kringgesprek over vriendschap; hoe maak je vrienden? Hoe vind je vrienden? Wat doen vrienden voor elkaar?

Andere delen

Kerntitels

Ben je nieuwsgierig naar de overige kerntitels van de Kinderboekenweek 2018? Lees dan hier verder.

Of bekijk de kerntitels voor groep 3-4 hieronder:

Andere boeken voor groep 3-4 over vriendschap

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen