Iedereen telt (Thematitel KBW 23)

[DOOR MICHELLE] ‘Dertig mensen in een park.
Een van hen doet voor de allereerste keer een handstand.
Twee van hen zijn nooit eerder in een park geweest.
Niemand ziet dat er een misdrijf wordt gepleegd.

– Iedereen telt –

Dit boek is geschikt om te bekijken met kinderen vanaf groep 1-2. Ook kunnen kinderen vanaf groep 4 dit boek lezen.

Het verhaal

Iedereen telt

Iedereen telt is een kijk-, zoek- en telboek waarbij op elke bladzijde meer mensen tevoorschijn komen. Het start bij 1 en loopt door tot 30. Daarna komen oplopend de losse getallen 45, 50, 60, 65, 75, 85. 90, 100, 200, 400, 1000 en 7.500.000.000 aan bod. Bij elk getal wordt een verhaaltje vertelt over de mensen op de bladzijde, zoals onderstaand verhaal bij het getal 20.

‘Twintig mensen in een geschiedenisles. Een van hen denkt aan alle mensen die voor ons leefden. Een van hen heeft de klasknuffel zoekgemaakt. Een van hen is bang om naar de voetbaltraining te gaan. Een van hen zal later premier worden.’

In Iedereen telt laten de mensen de diversiteit zien die onze maatschappij bevat. Kan jij iemand vinden die op jou lijkt?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier de boektrailer:

Bekijk ook: Het knapste varken van de hele wereld

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Iedereen telt is een boek wat leuk is voor alle leeftijden. Zelfs zonder de tekst is het een mooi boek om te bekijken. Op elke bladzijde ontdekt de lezer nieuwe personages, maar kunnen personages uit vorige bladzijdes ook weer terug komen. Daarnaast stimuleert de tekst om kritisch te kijken naar de mensen en zo te ontdekken wie wat doet. Soms staan er verrassend moeilijke woorden in het boek, zoals misdrijf, vaccin, failliet en premier.

‘Honderd mensen op het schoolplein. Een van hen zal zo meteen vallen en zich pijn doen. Een van hen zal een vaccin ontdekken dat miljoenen levens zal redden.’

Een mooi boek om reken en taalonderwijs te combineren.

Wil je meer boeken lezen waarin diversiteit een rol speelt dan is Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! ook aan te raden.

Dit boek sluit aan bij de Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Iedereen telt

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Iedereen telt zijn: 

 • Bekijk een aantal bladzijde met de kinderen. De personages zien er allemaal anders uit en er vast iemand die op jou lijkt.
  Leesvraag: Herken jij jezelf in een personages van jouw boek? In welk opzicht lijkt je dan op het personage?
 • De personage is blij zijn met de tweede plaats. Lees ‘Erepodium, getal 3.’
  Leesvraag: Zijn er wedstrijden in jouw boek? Hoe gaan de personages om met winnen en verliezen?
 • Bij getal 400 wensen alle personages een betere wereld, maar hebben ze ook hun eigen individuele wensen. Lees ‘Wensen van mensen.’
  Leesvraag: Welke wensen hebben de personages in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Iedereen telt.

Overige ideeën

 • Zoekvragen: Achterin het boek staan allerlei vragen die de lezers stimuleert om weer terug te bladeren en gericht op zoek te gaan naar personages of voorwerpen. Daarnaast staan er ook open vragen, zoals ‘Wat telt het meest in je leven?’
 • Lesbrief voor een project: De lesbrief die Uitgeverij Lannoo heeft geschreven vind je hier. Je kan hier ook komen door de QR code achterin het boek te scannen. Hierdoor ontdekt je welke verbanden er zijn tussen bepaalde pagina’s en kan je een schoolbreed project starten rond het boek Iedereen telt.

Bekijk ook: André het astronautje op zoek naar Laika

Vergelijkbare artikelen