Ik ben de baas (AVI-M4)

‘Ik ben gravin van Holland en Zeeland. Ik heb een kasteel. Ik ben de baas.’
Ik ben de baas –

Het verhaal

Ik ben de baasJacoba van Beieren is een eigenwijze dame. Van haar wordt verwacht dat ze met een prins trouwt en zich als een meisje gedraagt, maar Jacoba wil niet met een prins trouwen en juist wel met de jongens in het dorp spelen. Uiteindelijk trouwt ze toch met prins Jan. Ze is dol op prins Jan, maar hij wordt ziek en overlijdt al snel.

Jacoba gaat terug naar huis, maar zal opnieuw moet trouwen. Al snel komt ridder Jan in beeld, daar kan Jacoba mee trouwen. Jan is niet zo aardig en verliest uiteindelijk al het land van Jacoba. Nu heeft ze niks meer… Dat laat Jacoba niet op zich zitten. Zal het Jacoba lukken om haar land terug te krijgen?

Recensie

Wist je dat dit verhaal het favoriete verhaal van Arend van Dam uit het boek Lang geleden… is? Dat vertelde hij toen ik hem ontmoette bij de musical Lang geleden, gespeeld door het ROC. Het was dan ook wachten op een makkelijk lezen versie voor beginnende lezers. En wat heb ik er van genoten! Een eigenwijze dame die niet pikt dat anderen haar bezittingen af nemen. Hopelijk een voorbeeld voor veel jonge kinderen (op dat eigenwijze na dan).

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Ik ben de baas

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ik ben de baas zijn:

 • Jacoba verveelt zich en wil iets anders doen dan haar moeder aanraadt. Lees bladzijde 5 ‘Jacoba is het…‘ t/m ‘…alle meisjes.‘ voor. Wat doe jij als je je verveelt?
  Leesvraag: Wat zou je jouw hoofdpersoon aanraden om te doen als hij/zij zich verveelt?
 • Meisjes moeten borduren en jongens mogen buiten spelen. Jacoba wil in het dorp wonen, maar dat mag niet omdat ze rijk is en in een kasteel hoort te wonen. Lees bladzijde 5 ‘Jacoba is het…‘ t/m bladzijde 7 ‘…wil geen kasteel.‘ voor.
  Leesvraag: Welke dingen wil jouw hoofdpersoon niet doen? Of doet jouw hoofdpersoon juist iets wat niet mag?
 • In het boek weet Jacoba te ontsnappen. Lees bladzijde 24 ‘Jacoba loopt heen…‘ t/m bladzijde 27 ‘…is weer vrij.‘ voor. De twee ridder hebben een goede list bedacht. Een list is een soort truc waarbij je iemand voor de gek houdt.
  Leesvraag: Zit er in jouw boek ook een list? Lees een stukje voor.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Jacoba is de baas van al het land dat ze van haar ouders heeft gekregen. Wat zou jij doen als jij de baas was?
  Ik ben de baas
 • Ga zelf aan de slag met een jurk voor Jacoba, gebruik daarbij dit blad om jouw ontwerp vorm te geven: ontwerp jouw jurk. Voel je vrij om vooral ook van het platte vlak af te wijken én helemaal los te gaan met een ontwerp voor Jacoba.
  Ik ben de baas

Andere delen

Vergelijkbare artikelen