In de ruimte is het stil

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Nova?’ Dat was de stem van mevrouw Pierce, niet van Bridget. Ze schrok op uit haar herinnering. ‘Nova? Is er iets?’ Nova boog zich voorover en legde haar hoofd op het bureau, zonder antwoord te geven. Ja, wilde Nova antwoorden. Ja, er is iets. Bridget is er niet. Dat is wat er is.’
– In de ruimte is het stil –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 8.

Het verhaal

In de ruimte is het stil

Het is 1986. Nova is een twaalfjarig meisje met een vorm van autisme. Ze woont sinds haar vijfde samen met Bridget haar zusje bij pleeggezinnen. Nu is ze terecht gekomen bij Billy en Francine, een fijn nieuw pleeggezin maar… zonder Bridget.

Nova weet veel over astronomie en kijkt uit naar de lancering van de Challenger. Ze telt elke dag af voor de lancering en schrijft haar zusje Bridget op haar manier brieven. Bridget heeft haar beloofd samen naar de lancering te kijken, maar Bridget is er niet.

Eindelijk is de grote dag van de lancering aangebroken en kijkt Nova samen met de kinderen uit haar klas naar de lancering. Ze is vol verwachting voor de lancering en ze verwacht Bridget want Bridget heeft haar gezegd; ‘Wat er ook gebeurt, ik ben er. Beloofd.’

Benieuwd naar het boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In de ruimte is het stil is een ontroerend en ook spannend boek met diepere lagen. Het verhaal wordt verteld vanuit de gedachten van Nova. Soms denkt ze terug aan gebeurtenissen eerder in haar leven. Ze schrijft brieven aan Bridget en laat in die brieven zien hoe slim ze is en wat ze allemaal begrijpt maar niet kan verwoorden tot haar grote frustratie. Nova communiceert enkel met klanken.

Het verhaal speelt zich af in 1986, een tijd waarin niet veel bekend was hoe je om moet gaan met autisme. Daarnaast lees je over de wereld van pleeggezinnen, over hoe de leerkracht omging met Nova en over de ramp met de Challenger die door veel kinderen in Amerika live werd gezien. Het is knap hoe Nicole Pantelakos het boek heeft kunnen schrijven vanuit het perspectief van een kind met autisme. Je begrijpt door dit verhaal hoe iemand met autisme zich kan voelen, hoe vervelend geluiden kunnen zijn en wat het met je doet als de wereld om je heen jou niet begrijpt en als je zelf de wereld om je heen niet goed begrijpt.

Wat ik ook aangrijpend vond, is hoe goed het nieuwe pleeggezin met Nova om kan gaan en haar mogelijkheden en talenten steeds beter in de gaten krijgt. In de ruimte is het stil is een parel voor alle kinderen en volwassenen die met autisme te maken hebben en voor alle kinderen en volwassenen die niet goed begrijpend wat autisme is.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen In de ruimte is het stil

Om kinderen te enthousiasmeren om dit boek te lezen en hen te stimuleren om na te denken over hoe het is als je een diagnose als autisme hebt, kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit is tevens een manier om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek In de ruimte is het stil zijn:

  • Hoe zijn de gezinnen uit de klas samengesteld? Lees bladzijde 10 vanaf ‘‘Nova, lieverd”’ zei haar pleegmoeder…’ t/m ‘…gekregen, hadden ze gehouden.’ voor.
    Leesvraag: Nova woont in pleeggezinnen. Hoe leeft en woont de hoofdpersoon in jouw boek?
  • Hoe is het om autisme te hebben? Lees bladzijde 96 vanaf ‘Er was nog iets, dacht Nova…’ t/m bladzijde 97 ‘…de vluchtleiding op aarde’ voor. Laat vervolgens dit filmpje zien hoe kinderen met autisme de wereld om hen heen kunnen ervaren.
    Leesvraag: Komt in jouw boek ook een fragment voor waarin de geluiden zo expliciet beschreven worden.
  • Wat zijn flash-backs? Lees bladzijde 106 vanaf ‘Kijk eens wat ik heb…’ t/m bladzijde 107 ‘…naar de ruimte ging…’ voor. Leg uit dat een flash-back een blik terug in de tijd is.
    Leesvraag: In deze flash-back denkt Nova terug aan een situatie eerder in haar leven? Komen in jouw boek ook flash-backs voor?
  • Lees bladzijde 167 ‘Ze pakte Bridgets walkman…‘ t/m ‘…’Ground control to Major Tom…’ voor en laat een stukje horen uit het liedje Space Oddity.
    Leesvraag: Voor Nova was het liedje ‘Space Oddity’ heel belangrijk. In het boek lees je regelmatig over dit liedje en wat het voor haar betekent. Komt in jouw boek ook iets regelmatig terug wat voor de hoofdpersoon belangrijk is?
  • Bespreek kort in hoeverre de tekst overeen komt met de echte gebeurtenis van de lancering van de Challenger. Lees bladzijde 207 t/m bladzijde 209 ‘…Maar het was wel waar.‘ voor. Laat vervolgens de lancering van de Challenger zien (let op: dit is waargebeurd en de Challenger explodeert).
    Leesvraag: In dit fragment heeft de schrijfster werkelijkheid en fantasie met elkaar gecombineerd. Heb je in jouw boek ook fragmenten waarin werkelijkheid en fantasie in elkaar overlopen?
  • Lees bladzijde 243 ‘…Toen ik jong was…’ t/m ‘…op zichzelf staande diagnose meer.‘ voor. In deze noot van de auteur vertelt ze over haar eigen diagnose Asperger en over de stempels die zij kreeg. In het boek krijgt Nova het stempel ‘achterlijk’.
    Leesvraag: Door dit stukje geeft de auteur aan dat zij vanuit haar eigen ervaringen het boek geschreven heeft. Je zou kunnen zeggen dat ze een autobiografische ervaring verwerkt heeft in haar boek. Is jouw boek ook autobiografisch of zijn gedeeltes autobiografisch?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart In de ruimte is het stil.

Overige ideeën bij In de ruimte is het stil

  • In In de ruimte is het stil staat veel informatie over Nasa, de ruimte en het heelal. Ook geluiden en of er geluiden zijn in het heelal wordt beschreven. Wellicht is het aanvullend bij het fragment van bladzijde 96-97 interessant om aan de slag te gaan met het lespakket Is er geluid in het heelal?
  • Interessant is de website Thuis in de ruimte. Je vindt hier lessen, activiteiten en informatie over de wereld van de ruimtevaart.
  • Nova is een meisje met autisme. Wil je meer begrip voor autisme krijgen in je groep, dan is het filmpje over autisme van Schooltv een goede start om het in je groep erover te hebben.
  • Nova is een pleegkind. Het duurt enkele jaren voor ze eindelijk fijne pleegouders heeft gevonden. Lees via deze website van de pleegzorg verhalen van pleegkinderen in Nederland.
  • In het boek is ‘de kleine prins’ een kostbaar bezit voor Nova. Aansluitend zou je dit boek kunnen aanbieden in een mini leesles.
    Zie lesideeën hiervoor in het blog Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins. Bij het exemplaar van Uitgeverij de Eenhoorn kun je bijbehorende lestips vinden.

Vergelijkbare artikelen