Isabella Maan 6 – Isabella en het spookkasteel

[DOOR LINDA] ‘Het wordt angstaanjagend’, zei Bruno, die een paar rijen voor ons zat, alsof hij een kenner was. ‘Gelukkig heb ik aan mijn spookbeschermingsspray gedacht.’ Hij hield een fonkelend roze flesje omhoog, dat verdacht veel op parfum leek, en sproeide een wolk van iets walgelijks zoets in de lucht
– Isabella Maan 6 – Isabella en het spookkasteel –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 4  om zelf te lezen.

Het verhaal

Isabella Maan 6 - Isabella en het spookkasteelIsabella Maan is fee en vampier tegelijk. Ze gaat met haar klas op schoolreisje en haar vader gaat mee. De kinderen zeggen dat het spookt in het kasteel waar ze heen gaan. De kinderen zijn erg bang en durven bijna niet naar binnen. In het museum vinden ze al snel kostuums en blijkt dat ze in het hele museum de kostuums gaan zoeken, zodat uiteindelijk iedereen zich kan verkleden. In de kelder vinden Isabella en haar vader een kleine deur. Wat zit er achter die deur?

Recensie

De kaft ziet er aantrekkelijk uit met het zwart, wit, roze en alle glitters. Het hele boek is vormgegeven in zwart/wit met roze. Het is het 6e deel van Isabella Maan, maar tijden het lezen had ik niet het idee dat ik informatie miste uit eerdere delen, omdat ik die niet gelezen heb.

Het verhaal is zo geschreven dat je meeleeft met het spookje en het vervelend vindt dat hij zich eenzaam voelt. Fijn dat daar aan het eind een oplossing voor wordt gevonden. Leuk ook dat de kinderen er achter komen dat hun vooroordeel (dat spoken eng zijn) helemaal niet blijkt te kloppen. 

Met dank aan Uitgeverij Ballon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Isabella Maan 6 – Isabella en het spookkasteel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Isabella Maan 6 – Isabella en het spookkasteel zijn:

 • Lees bladzijde 48 ‘Kijk nu eens…‘ t/m bladzijde 51 ‘…kasteel te vinden.‘ voor. Isabella en haar klasgenoten vinden middeleeuwse kostuums en een kast vol met verschillende kronen. Het is de bedoeling dat ze door het hele museum kostuums gaan zoeken zodat uiteindelijk iedereen zich kan verkleden. Wat vindt jij van verkleden?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich gaat verkleden?
 • Ben jij bang voor spoken? Lees op bladzijde 38 ‘Wil je een…‘ t/m bladzijde 42 ‘…in het museum.‘ voor. De vrienden van Isabella zijn bang dat er een spook in het museum zit.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand bang voor spoken? Of voor iets anders?
 • Lees op bladzijde 55 ‘Aan het einde…‘ t/m bladzijde 59 ‘…even snel kijken.‘ voor. Papa en Isabella vinden een kleine deur achterin de kelder. Papa is erg nieuwsgierig en wil de deur graag openmaken. Wat zou erachter zitten?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die nieuwsgierig is?
 • Oscar het spook is heel erg eenzaam. Lees op bladzijde 64 ‘Ik gluurde van…‘ t/m bladzijde 67 ‘…wat ik ben.‘ voor. Ben jij weleens eenzaam?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand eenzaam?
 • Lees op bladzijde 70 ‘Papa, zei ik…‘ t/m bladzijde 75 ‘…en rende weg.‘ voor. Papa heeft een plan om te zorgen dat de kinderen het spook niet eng vinden, maar dat mislukt en iedereen moet enorm gillen. Is er bij jou weleens een plan mislukt?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een plan dat mislukt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Isabella Maan 6 – Isabella en het spookkasteel.

Overige ideeën

 • Lees op bladzijde 48 ‘Kijk nu eens…‘ t/m bladzijde 51 ‘…kasteel te vinden.‘ voor. Isabella en haar klasgenoten vinden middeleeuwse kostuums en een kast vol met verschillende kronen. Ontwerp een kostuum met een bijpassende kroon.
 • Lees op bladzijde 55 ‘Aan het einde…‘ t/m bladzijde 59 ‘…even snel kijken.‘ voor. Papa en Isabella vinden een kleine deur achterin de kelder. Papa is erg nieuwsgierig en wil de deur graag openmaken. Wat zou erachter zitten? Bedenk zelf een verhaal dat zich afspeelt achter de deur.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen