Jij bent de liefste

Jij bent de liefsteLIEFSTE
ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent’
– Jij bent de liefste –

Het boek

Jij bent de liefste is een aandoenlijk boek van Hans & Monique Hagen met 23 gedichten. Het boek is in verschillende formaten verkrijgbaar (Normaal 24×21 cm, Mini 17×14 cm en Maxi 30×27 cm). Van Uitgeverij Querido ontving ik het schattig kleine boekje. Op school bleken wij de middelste versie te hebben.

Jij bent de liefste

De gedichten in Jij bent de liefste zijn sprekend en diepgaand zoals het gedicht Onzichtbaar of het gedicht Wolken. Kinderen zullen zich vast herkennen in het gedicht Druppeltjes verdriet of in het gedicht Straks. 

Het gedicht Jij bent de liefste is ook in tien andere talen te lezen, dat kun je hier zien.

Mijn favoriete gedicht is Zon kom op. In dit gedicht wordt de zon toegesproken om zijn kracht te laten zien. De illustraties van Marit Törnqvist voegen echt iets toe.

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen in een van de verschillende formaten?

Ideeën mini leeslessen Jij bent de liefste

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen bij gedichten uit Jij bent de liefste zijn:

Fresia

De baby ruikt niet meer naar poep maar naar fresia. Welke geur zou bij het verhaal uit jouw boek passen?

Stekkie

Het gedicht zit vol verkleinwoorden. Welke verkleinwoorden kun jij bij jouw boek verzinnen? Kun je daar een rijm mee maken volgens het AABB schema?

Zilver en goud

Welke kleuren passen bij jouw verhaal? Schrijf eventueel zelf een gedicht over kleuren gekoppeld aan personages of dingen uit jouw boek.

Overige lesideeën bij verschillende gedichten

 • Speciaal voor groep 1/2 is er een lesbrief ontwikkelt. Bekijk de lesbrief hier.
 • Jij bent de liefste
  In het gedicht wordt gezocht naar een woord. Een woord dat vertelt dat jij de liefste bent. Wij gaan dit woord bedenken. Welk woord kunnen we gebruiken? Laat de kinderen dit woord vormgeven op een A4 en laat ze de achtergrond versieren.
 • One-two-three
  Begin je in groep 5 binnenkort met Engelse lessen? Dan is dit gedicht erg leuk ter introductie. Welke woorden kennen ze al?
 • Wolken
  In onze aardsrijkskunde methode gaat één hoofdstuk over het weer. Dit gedicht zou een mooie introductie zijn. Hoe kan het dat…?
 • Ga zelf aan de slag met poëzie. Hoe? Dat lees je in mijn blog poëzie.
  Poëzie

Overige materialen

Op de website van Hans Hagen zijn verschillende materialen bij dit boek aan te schaffen. Bekijk die hier.

Vergelijkbare artikelen