Jippie! Een humeurig sprookje

Al voordat ze bij de lange, houten trap kwam naar de eetkamer, hoorde ze haar moeder zingen.
‘Het wordt weer een prachtige dag, lalala.’
‘Hmpff,’ zei Super nogmaals terwijl ze de trap afslofte.
‘Misschien wordt 
het wel een rotdag!’
– Prinses Super 1 – Jippie! Een humeurig sprookje –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Prinses Super 1 - Jippie! een humeurig sprookje

Ken je dat? Dat je humeurig bent en andere mensen je proberen op te vrolijken door extra vrolijk te doen. Vaak werkt het alleen maar averechts. Vooral bij Super, het prinsesje uit Jippie! een humeurig sprookje.

Het is een boek met een typische vrolijke voorkant, op het humeurige prinsje na. Zodra je begint met lezen kom je erachter dat Super, het prinsesje, in Jippie! woont. De plek waar iedereen altijd vrolijk is. Zelf is ze helaas niet altijd vrolijk, ze heeft zelfs een ochtendhumeur en een hekel aan regen. Dat maakt het erg lastig als zij humeurig is en de anderen alleen maar vrolijk reageren. Als Super dan ook nog door JORIS!! gevraagd wordt om met hem te trouwen, zit er niks anders op dan naar Grom te vertrekken om te kijken of daar iemand is die net als haar af en toe humeurig is. In Grom zijn de mensen namelijk het tegenovergestelde van in Jippie!, daar zijn ze erg humeurig.

Zou het Super lukken in Grom aan te komen? Zouden de mensen daar haar in haar neus bijten? Zou ze daar iemand vinden die net als haar af en toe humeurig is en die perfect bij haar past?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek is echt een aanrader om voor te lezen in een middenbouw groep (bekijk ook Voorleestips voor de middenbouw). Kinderen vanaf groep 5 zullen dit boek ook zelf kunnen lezen. De tekeningen van Annet Schaap zijn prachtig en illustreren het humeur hartstikke goed. Dit is het eerste boek van Sanne Rooseboom. Benieuwd wat de schrijfster over haar eerste boek zegt:

Het sprookje heeft ook een eigen website. Koning Grom heeft zelfs een eigen Facebookpagina. Ben je al benieuwd naar de eerste hoofdstukken? Op de website van Unieboek uitgeverij Het Spectrum zijn deze al te bewonderen, lees ze hier.

‘Jippie is een heerlijk boek om zelf te lezen maar nog veel leuker om voor te lezen. Als je het zelf leest “hoor” je de stemmetjes die je heerlijk overdreven kan doen met voorlezen. Ik lees het nu voor in goep 6 en de kinderen genieten. Met zo’n boek is voorlezen nooit saai.’
– Collega Sandra –

Zelf vond ik het stuk vanaf bladzijde 50 echt geweldig. Dan vertrekt Super op haar reis naar Grom. Daar zijn de mensen zo humeurig, daar wordt je vanzelf vrolijk van. Lees Jippie! een humeurig sprookje zelf en kom erachter of jij beter in Jippie! of in Grom past.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek ‘t Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Prinses Super 1 – Jippie! Een humeurig sprookje

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Prinses Super 1 – Jippie! Een humeurig sprookje zijn: 

 • Het verschil tussen Jippie! en Grom is echt een verschil van dag en nacht.
  Leesvraag: Is er een stuk in jouw boek wat echt vrolijk zoals Jippie! of humeurig zoals Grom is?
 • In het verhaal staat het woord JORIS!! (schrijf dit op het bord). Er wordt uitgelegd waarom je het zo schrijft. Lees bladzijde 8 ‘Graaf JORIS!!, zei…‘ t/m ‘…net wat harder.‘ voor. Het is leuk als je je hier helemaal inleeft in het schreeuwen van de naam. Zo wordt echt duidelijk waarom de naam zo geschreven is. Bespreek hoe je omgaat met woorden die in hoofdletters gedrukt zijn, dit staat eigenlijk voor schreeuwen.
  Leesvraag: Zijn er van die woorden in jouw boek? Lees een stukje voor en spreek ze op de juiste manier uit.
 • Lees bladzijde 13 ‘Ze wandelden langs…‘ t/m bladzijde 14 ‘…naar de fontein.‘ voor. Het meisje gaat hier heel goed om met de teleurstelling, dit komt doordat alle mensen in Jippie! zo vrolijk zijn.
  Leesvraag: Lees een stukje uit jouw boek voor waaruit blijkt welke emoties de persoon beleeft.
 • In dit boek is het vertelperspectief het personale perspectief. Lees bladzijde 65 ‘Tegen het eind…‘ t/m bladzijde 66 ‘…bij me past.‘ voor. De verteller volgt Super en beschrijft wat zij allemaal beleeft.
  Leesvraag: Ga tijdens het lezen in jouw boek op zoek naar wie vertelt? Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon).

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Prinses Super 1 – Jippie! Een humeurig sprookje.

Prinses Super 1

Overige lesideeën bij Prinses Super 1 – Jippie! een humeurig sprookje:

 • In Jippie! is iedereen vrolijk. De juf geeft zelfs les in rijm. Lees bladzijde 10 t/m bladzijde 11 ‘…Hmpff,’ zei Super.’ voor. Juf Eugenia geeft de lessen in rijm. Laat de kinderen na het lezen zelf een stukje in rijm over hun boek vertellen. Geef ze eventueel tijd om dit op te schrijven/versieren en hang dit ergens op. Dit is een stukje boekpromotie in rijm.
 • Dat Super zo anders is dan de andere mensen uit Jippie! heeft te maken met haar stamboom. Haar moeder vertelt haar hierover in het hoofdstuk ‘Een geheim schilderij‘. Lees bladzijde 28 t/m bladzijde 30 voor. Doordat de over-overgrootvader van Super uit Grom komt, is Super soms ook humeurig. Probeer met de klas de stamboom van de kinderen in te vullen. Hoe ver terug kunnen zij gaan? Gebruik daarvoor eventueel deze stamboom.Begin onderin met het invullen van je eigen naam en ga zo omhoog naar je ouders, hun ouders dus jouw opa en oma. Kijk hoe ver je kunt komen. Laat de kinderen het eventueel mee naar huis nemen, misschien kunnen hun ouders nog helpen. Dowload het format StamboomStamboom
 • Tekenopdracht: In Jippie! een humeurig sprookje gaat Super op reis van Jippie! naar Grom. Hoe denk jij dat deze landen er naast elkaar uit zien? Pak een tekenblaadje, vouw deze dubbel en teken op de middenlijn een lange muur. Dit is de grens. Teken aan de ene kant Jippie! en aan de andere kant Grom.
 • Stelopdracht: Combineer deze tekenopdracht eventueel met deze stelopdracht:
  Stelopdracht Jippie!
 • Het is leuk om over de hoofdpersoon van je boek een paspoort in te vullen. Zo kom je erachter wat je allemaal weet over de hoofdpersoon. Ik maakte een format wat je voor alle boeken kunt gebruiken. Laat de kinderen dit over de hoofdpersoon van hun eigen boek invullen. Klik hier voor een paspoort van een hoofdpersoon.
  Paspoort van een hoofdpersoon

Andere delen

Vergelijkbare artikelen