Kasper wordt een kip

[DOOR BIANCA] ‘En zijn lijf – Kasper durfde bijna niet te kijken – zijn lijf veranderde. Totaal.
Er groeiden extra benen uit hem (wat net zo vies is als je denkt).
En ten slotte voelde hij nieuwe ogen uit zijn hoofd komen
(wat misschien nog wel viezer was dan de nieuwe benen).’

– Kasper wordt een kip –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Kasper wordt een kipKasper is 9 jaar en verandert op de vreemdste momenten in een dier. Zijn moeder gelooft hem niet en zijn ouders hebben andere dingen aan hun hoofd zoals zijn zieke broer Nick (SuperMove) die in het ziekenhuis ligt.

Gelukkig geloven zijn vrienden (Samir, Hogan en Flora) hem wel. Zij verzinnen de vreemdste dingen die Kasper moet doen om erachter te zien te komen wanneer hij in een dier verandert.

Zou dit op tijd lukken? Want veel tijd hebben ze niet meer, hij moet bijna op het toneel staan bij de schoolmuscial. En dan wil je toch echt niet in een dier veranderen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar of hier de boektrailer:

Recensie

Een heerlijk boek om te lezen. Vol humor, maar Kasper heeft ook te maken met verdriet, eenzaamheid, ziekte en stress. Hij wordt gepest door een jongen uit zijn klas, maar gelukkig weet Kasper daar goed mee om te gaan en hij heeft ook zijn vrienden Samir, Hogan en Flora. Zijn vrienden (vooral Flora) bedenken de vreemdste dingen die Kasper moet doen om erachter zien te komen wanneer hij in een dier verandert.

Af en toe spreekt de schrijver jou als lezer aan en soms werkt hij met voetnoten. Het verhaal blijft hierdoor gewoon goed te lezen.

Het boek heeft grotendeels hetzelfde lettertype, heel af en toe wordt een groter of dikgedrukt lettertype gebruikt als ergens de nadruk op moet liggen of als iets heel bijzonder is. Ook passen de grappige zwart-wit tekeningen goed bij het verhaal en zorgen ervoor dat je moet lachen.

Ik kan niet wachten tot het volgende deel uitkomt!

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Kasper wordt een kip

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kasper wordt een kip zijn: 

 • Alleen al bij de gedachte dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft, krijgt hij tranen in zijn ogen. Lees bladzijde 80 ‘’Kasper Verhoeven, wat…’ t/m bladzijde 82 ‘…zijn wangen begonnen te stromen.’ voor.
  Leesvraag: Stelt jouw hoofdpersoon ook wel eens iemand teleur? Hoe voelt jouw hoofdpersoon zich dan?
 • De vrienden van Kasper geloven hem eigenlijk ook niet en Kasper loopt bij zijn vrienden weg. Lees bladzijde 87 ‘’Nou, dat is echt te gek…’ t/m bladzijde 89 ‘…die dag te gaan huilen.’ voor.
  Leesvraag: Voelt jouw hoofdpersoon zich ook wel eens eenzaam? Wat doet jouw hoofdpersoon dan en hoe voelt hij zich dan?
 • De vrienden bedenken een plan waarbij Kasper iets moet doen waar hij heel bang voor is. Lees bladzijde 114 ‘Kasper kreeg een raar… t/m bladzijde 117 ‘…Je bent een held!’’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek ook iets waar de hoofdpersoon bang voor is, maar toch doet?
 • Flora stelt voor dat Kasper ontspanningsoefeningen moet doen als hij voelt dat hij in een dier verandert. Lees bladzijde 218 ‘’Het komt door stress…’ t/m bladzijde 220 ‘…dus ook veruit het beste.’ voor.
  Leesvraag: Wat doen ze in jouw boek als ze zich moeten ontspannen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Kasper wordt een kip.

Overige ideeën

 • Kasper probeert de ontspanningsoefening te doen. Lees bladzijde 225 ‘Na die laatste gedachte…’ t/m bladzijde 229 ‘Kasper was een neushoorn.’ voor.
  Het lukte Kasper nog niet om niet in een dier te veranderen, maar het ging wel langzamer. Probeer met de klas een ontspanningsoefening te doen. Laat de kinderen bijvoorbeeld allemaal één minuut stil zijn met hun ogen dicht. Ze stoppen even met denken en richten hun aandacht op hun gevoel op dit moment. Wat voelen ze op dit moment en waar voelen ze dat in hun lichaam.
  Of probeer net als Kasper heel rustig in en uit te ademen met de hele klas.

Bekijk ook: Echte duiven vangen boeven

Vergelijkbare artikelen