Kerst in de Tjalkstraat

Het verhaal

Kerst in de TjalkstraatJens en Jolien zijn de twee deugnieten uit Kerst in de Tjalkstraat. Ze halen maar al te graag kattenkwaad uit. Zo verstoppen ze zich achter struiken als ze aanbellen bij buren en flitsen ze auto’s met een fototoestel.

De moeder van Jens en Jolien bezorgt elk jaar kerstpakjes bij buren. Jens en Jolien krijgen beide ook een deel van de pakjes om te bezorgen. Maar nu zit Jolien met het pakje voor die rare mevrouw Prietkamp opgescheept. En voor het kerstdiner moet het hele gezin ook nog eens iets laten horen. Zou Jolien wel wat kunnen bedenken? En zou Jolien het aandurven om daar het kerstpakje te bezorgen? En wat is dat toch voor een raar geluid uit de schuur van mevrouw Prietkamp?

Recensie

Kerst in de Tjalkstraat is een heerlijk verhaal vol goedheid, kattenkwaad en weetjes over Kerstmis. De hoofdstukken lenen zich goed om los van elkaar voor te lezen. De doorgaande lijn zit hem in het bezorgen van de kerstpakjes bij de buren. Aan het eind van verschillende hoofdstukken lees je Wist je datjes. Deze geven je informatie over het kerstfeest. Informatie die je misschien nog niet kende. Dat geeft een bijzondere twist aan het verhaal.

Andere boeken over Kerst en de winter zijn Het wonderlijke winterboek en Operatie kerstboom.

Bedankt Uitgeverij de Banier voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen bij Kerst in de Tjalkstraat

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kerst in de Tjalkstraat zijn:

  • Het verhaal begint goed. Jens en Jolien halen kattenkwaad uit. Lees bladzijde 11 ‘Kan het? Jens…‘ t/m bladzijde 12 ‘…apenkoppen. Hè? Wat?‘ voor. Zit er in jouw boek kattenkwaad? Lees een stukje voor waar dit uit blijkt.
  • Hoofdpersoon Jolien vertelt tijdens het kerstdiner Wist je datjes. Deze Wist je datjes komen terug aan het eind van verschillende hoofdstukken. Lees bladzijde 17 ‘Mama schudt haar…‘ t/m bladzijde 18 ‘…je sokken afzakken.‘ voor. Wat zou jouw hoofdpersoon tijdens het kerstdiner kunnen vertellen/doen?
  • Jens en Jolien zijn erg behulpzaam. Lees bladzijde 34 ‘Wanneer mama thuiskomt…‘ t/m bladzijde 35 ‘…in de koelkast.‘ voor. Is jouw hoofdpersoon behulpzaam? Waaraan merk je dat wel/niet?

Overige lesideeën

  • Dit boek zit vol met Wist je datjes. Lees bladzijde 27 ‘Zo, dat is…‘ t/m bladzijde 28 ‘…het woord kerstpakje.‘ voor. Bedenk zelf een lijst met Wist je datjes over jouw boek. Presenteer deze aan elkaar en geef deze een plekje in de klas.
  • Kerst in de TjalkstraatJens en Jolijn bedenken nuttige dingen die ze kunnen doen. Lees bladzijde 32 ‘Zodra de deur…‘ t/m bladzijde 34 ‘…ze: ‘Ka-mer op-rui-men!‘ voor. Bedenk nu samen met de klas een lijst van nuttige dingen. Wat zouden de kinderen in de klas kunnen doen om de klas netjes te krijgen. Maak hiervan een hulpjeslijst en verdeel de taken.
    Zelf heb ik al jaren zo’n hulpjeslijst in mijn klas hangen. Elke leerling heeft een klusje, waardoor we samen in 5 minuten de klas weer helemaal in orde hebben. Geen hulpjes die na school 10-15 minuten zoet zijn met enkele klusjes. Download hier een format Hulpjes, welke goed aan te passen is aan jullie nuttige lijst.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen