Kinderen met een ster

‘Prachtig!’ Rosa springt op en slaat haar armen om mama’s nek. ‘Nu heb ik een eigen ster!’
– Kinderen met een ster –

Het verhaal

Je leest over 6 kinderen, van ongeveer 6 jaar oud, die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. De losse Kinderen met een sterverhalen zijn verdeeld in drie stukken. Tijdens het eerste deel lees je verschillende verhalen waarin je stukjes van het begin van de oorlog mee krijgt. Zo lees je over Bennie die de bombardementen mee maakt, Rosa die met haar familie probeert te vluchten, Jules die niet meer met de tram naar zijn vriendje mag, Leo die voortaan met de pont naar een andere school moet en Klaartje die haar huis uit moet.

In deel twee lees je ervaringen van tijdens de oorlog. Je leest hoe Jules in kamp Westerbork het weeshuis in moet, over Ruth die haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en daardoor bijna zelf op transport gaat, over Bennie die zijn verjaardag viert in het kamp, over Leo die in het kamp bij Sinterklaas op schoot mag, over Rosa die niet snapt wat die trein met wagons voor dieren in het kamp doet wat er zijn geen dieren in het kamp en over Klaartje die haar vriendin Rosa zag vertrekken.

In het derde deel lees je de ervaringen van na de oorlog. Ruth ontmoet de soldaten die hen komen bevrijden, Bennie ontdekt samen met zijn vader dat ze hun spullen niet terug krijgen van een oude vriend en Klaartje gaat met haar moeder naar de bioscoop in een stad waar de gevolgen van de oorlog maar al te duidelijk zijn. Van de andere drie kinderen, Leo, Rosa en Jules lees je geen verhalen meer…

Recensie

Ik kan het niet anders zeggen: Wat is Kinderen met een ster een ongelofelijk en bijzonder boek. Het is knap hoe de verhalen op deze kinderlijke wijze verteld zijn. Het is heel bijzonder dat deze verhalen gebaseerd zijn op werkelijke ervaringen. Dat maakt het lezen van de verhalen ongelofelijk. Dat deze kleine kinderen, deze gruwelijke dingen door hebben moeten maken.

Met mijn groep 6 heb ik de laatste tijd veel gesproken over de Tweede Wereldoorlog. Het boeit de kinderen enorm en ze willen er graag meer over weten. Ook merk je dat het ze raakt, het zijn immers geen verhalen maar herinneringen. Ik denk dat dit boek voor sommige van hen echt een aanvulling is. Wel denk ik dat het belangrijk is dat je in gesprek gaat met de kinderen die dit boek lezen Wat zijn hun ervaringen en gevoelens bij het lezen van deze verhalen?

Ik kan Kinderen met een ster aanraden aan alle kinderen of volwassenen die verhalen over de Tweede Wereldoorlog willen lezen of willen voorlezen. Kinderen die verder willen lezen in boeken waar oorlog en vrede een thema is, zouden ook Misjka en Mijn verzet kunnen lezen.

Hartelijk dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Kinderen met een ster

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kinderen met een ster zijn:

  • Kinderen met een ster is gebaseerd op echt gebeurde verhalen. De schrijfster, Martine Letterie, heeft hiervoor verschillende mensen die de oorlog hebben overleefd, geïnterviewd. Lees bladzijde 88 ‘Waar komen de verhalen vandaan?‘ voor. Wie zou dit boek hierdoor wel/niet willen lezen? En wie heeft een boek wat ook op de waarheid gebaseerd is? Waardoor weet je dat?
  • Lees op bladzijde 9 het verhaal ‘Letters aan de hemel‘ voor. Dit verhaal gaat over Bennie die samen met zijn ouders merkt dat de oorlog begonnen is door de bombardementen. Op welk moment in jouw verhaal deelt jouw hoofdpersoon iets met zijn ouders?

Ik merk dat ik het lastig vind om deze bijzondere, soms heftige verhalen te gebruiken voor mini leeslessen. Ik heb ze daarom hieronder per onderwerp bij elkaar gezet (bij overige lesideeën). Op deze manier zijn de verhalen goed terug te vinden bij de verschillende onderwerpen.

Overige lesideeën

  • Deel I vertelt hoe de oorlog begonnen is en waardoor deze kinderen dat merkten.
    Wil je verhalen lezen over het vluchten/onderuiken, dan kun je deze verhalen (voor)lezen:
    Net als de koningin op bladzijde 11
    Anders is mooi op bladzijde 14
    De kast op bladzijde 31
    Beloofd op bladzijde 36
    Wil je verhalen lezen over dingen die verboden zijn voor joden, dan kun je deze verhalen (voor)lezen:
    Een bijzondere dag op bladzijde 18
    Verboden voor joden op bladzijde 21
    – De oplossing op bladzijde 23
    Wil je verhalen lezen over mensen die opgepakt worden, dan kun je deze verhalen (voor)lezen:
    Afscheid nemen op bladzijde 25
    De kast op bladzijde 31
    Dag huis op bladzijde 34
    De man van de fietsenstalling op bladzijde 38
    – De trein op bladzijde 40
    Kinderen met een ster
  • Deel II vertelt de verhalen van tijdens de oorlog, deze verhalen spelen zich in kamp Westerbork af.
    Wil je verhalen lezen over het dagelijkse leven in kamp Westerbork, dan kun je deze verhalen (voor)lezen:
    – Een stofbril op bladzijde 50
    – Van papier op bladzijde 53
    – Het hondje van Ruth op bladzijde 59
    – Het beste medicijn op bladzijde 61
    – Het bewijs op bladzijde 63
    – Een hut op bladzijde 66
    – De heks op bladzijde 68
    – Nieuwe sommen op bladzijde 71
    – Sinterklaas in Westerbork op bladzijde 73
    Wil je verhalen lezen over het transport van en naar kamp Westerbork, dan kun je deze verhalen (voor)lezen:
    – Ik ben geen wees op bladzijde 45
    – Die niet! op bladzijde 48
    – Zijn hier ergens dieren op bladzijde 56
    – Alle kinderen moeten mee op bladzijde 76
  • Deel III vertelt het verhaal van de bevrijding en na de oorlog. In de verhalen komen nog maar 3 van de 6 kinderen voor…
    De Tommy’s zijn er! op bladzijde 81 gaat over de bevrijding in het kamp.
    De klok op bladzijde 83 gaat over het ophalen van spullen die ze bij iemand ondergebracht hebben.
    Uitstapje naar de stad op bladzijde 85 gaat over Klaartje, die samen met haar moeder door de oude stad loopt en denkt dat er weinig gebeurd is tijdens de oorlog.
  • Wist je dat kamp Westerbork verschillende programma’s voor de groepen 7 en 8 verzorgt? Lees hier meer over kamp Westerbork en het basisonderwijs.

Vergelijkbare artikelen