Klas 13 wint (helaas) de loterij

[DOOR BIANCA] ‘De rest van de dag waren de leerlingen aardiger dan anders.
Misschien zou juf Linda toch nog geluk krijgen.
Die dag na school, toen juf Linda naar huis liep, werd ze getroffen door de bliksem, tweemaal.’
– KLAS 13 wint (helaas) de loterij –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Klas 13 wint de loterijSchooljuf Linda heeft altijd pech, totdat ze op een dag de loterij wint. Zij verdeelt de prijs met haar klas 13! Bijna alle kinderen krijgen meer dan een miljard euro. Maar wat doe je met zoveel geld? Sparen? Een koe kopen, allemaal katten, een eiland, een pretpark? En hebben de kinderen en de juf alleen maar geluk nu ze zoveel geld hebben?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Klas 13 is vertaald uit het Engels, klas 13 wint de loterij is het vierde deel. In het Engels zijn er al zes delen verschenen. Klas 13 wint de loterij is een op zichzelf staand deel. In 30 korte hoofdstukken wordt beschreven wat de juf en de kinderen met de één miljard euro doen. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een leuke tekening van de leerling en kan je eigenlijk al zien wat hij of zij met het geld gedaan heeft.

De lezers, zowel jongens als meisjes, kunnen heerlijk wegdromen bij de korte verhalen en er is misschien wel iets bij wat hij/zij ook graag zou willen doen met zoveel geld. Mocht dat niet zo zijn dan word je in het laatste hoofdstuk gevraagd zelf op te schrijven wat jij zou doen als je één miljard euro zou winnen. Niet alleen de leuke dingen worden beschreven, maar ook de minder leuke kanten van zoveel geld.

Een boek wat gemakkelijk leest, heel af en toe heeft een woord misschien uitleg nodig.

Kinderen die de boeken van Klas 13 leuk vinden, zullen waarschijnlijk ook veel plezier beleven aan de boeken van Lotte Wirwar. Zoals bijvoorbeeld Kikkers brengen geluk en De babysitvriendinnen.

Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk dit boek hier.

Ideeën mini leeslessen KLAS 13 wint (helaas) de loterij

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek KLAS 13 wint (helaas) de loterij zijn:

 • Juf Linda heeft steeds heel veel pech. Lees bladzijde 5 ‘Toen ongelukkige schooljuf…’ t/m bladzijde 7 ‘…achter de rug!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die steeds pech heeft?
 • Emma blijkt allergisch voor katten. Lees hoofdstuk 4 op bladzijde 23 t/m bladzijde 27 voor.
  Leesvraag: Heeft er in jouw boek iemand een allergie voor dieren? Zo, ja hoe gaan zij daarmee om?
 • Jasmien heeft in een geheime code opgeschreven wat ze met haar geld doet. Lees hoofdstuk 23 op bladzijde 99 en 100 voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook gebruik gemaakt van een geheime code?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Klas 13 wint (helaas) de loterij.

Overige ideeën

 • Schrijven: Lees hoofdstuk 31 op bladzijde 128 voor en beschrijf wat jij allemaal zou doen met het geld als JIJ de loterij zou winnen. Laat daarna de verhalen voorlezen in de klas.
 • Nederlandse Kinderjury 2020: Klas 13 wint de loterij is één van de titels voor de Nederlandse Kinderjury 2020. Lees samen met de klas de titels voor de Nederlandse Kinderjury 2020 en breng jullie stem uit. Houd de site van de kinderjury in de gaten voor de juiste data.
 • Liefdadigheid: Iris geeft al haar geld aan liefdadigheid. Bedenk met de klas aan welk doel jullie je geld zouden schenken. Lees hoofdstuk 21 op bladzijde 89 t/m 94 voor.
 • Geheime boodschap: Lees hoofdstuk 23 op bladzijde 99 en 100 voor en ontcijfer wat Jasmien met haar geld deed. Schrijf daarna zelf een geheime boodschap waarbij de getallen overeenkomen met de letters van het alfabet. (A=1, B=2, C=3, enz.)

Overige delen

Vergelijkbare artikelen