Knip Knap Knuis (AVI M3 t/m M5)

Grietje: waar is pap? hij was net nog hier.
Hans: staat hij bij die boom?
Grietje: nee, hij is weg.
Hans: ik zie de maan. het is al laat.’
– 
Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Het boek

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes is een boek vol met rollen die voorgelezen kunnen worden. Dit boek is namelijk geschikt voor theaterlezen.

In dit boek vind je verschillende sprookjes. Sommige sprookjes helemaal (rood) en van sommige sprookjes een stukje (groen of geel). Elk sprookje kun je samen lezen door ieder een rol aan te nemen. Zo lees je over de prinses en de kikker waar 2 rollen beschikbaar zijn.

Kikker: kwaak.
Prinses: wat doe jij hier?
Kikker: ik kom voor jou.
Prinses: jij bent groen.

De meeste sprookjes zullen bekend zijn bij de kinderen zoals Roodkapje en Doornroosje. Andere sprookjes zijn misschien onbekend zoals De witte slang en Het dappere snijdertje.

Dit boek is geschreven op AVI-niveau M3 t/m M5. Dit is tevens ook de opbouw in het boek. De sprookjes voor startende lezers zijn zonder hoofdletters, hierin zie je ook de opbouw terug. Ik kan dit boek dan ook aanraden aan kinderen vanaf groep 3 maar vooral in groep 4 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij De Inktvis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk ook: Koe, kip en kat zijn het zat (AVI-M3)

Mini leeslessen bij Knip Knap Knuis

Dit boek is bedoeld om te gebruiken tijdens het theaterlezen. Daarom heb ik de mini leeslessen hierop aangepast:

  • Oefen in de klas met emoties. Hoe klinkt het als je verdrietig bent? En als je boos bent? Als je blij bent? Etc. Zorg ervoor dat de kinderen niet overdrijven, maar dicht bij zichzelf blijven. Geef ze daarna een verhaal en laat ze oefenen om de emoties met hun stem uit te drukken.
  • Schrijf zelf een verhaal vanuit verschillende rollen. Wie zegt wat? Probeer een probleem en een oplossing hierin te verwerken.
  • Bespreek de leestekens die kinderen in het boek tegen komen. Wat betekenen deze tekens? Hoe kun je die voorlezen? Laat ze oefenen met pauzes en rust bij punten en komma’s.
  • Via deze link lees je meer over theaterlezen op de website van Leesletters. Op deze website zijn ook verschillende gratis downloads te vinden. Benieuwd naar de gratis downloads? Klik hier.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Knip Knap Knuis.

Bekijk ook: Sam in actie (AVI-E5)

Meer theaterlezen

Er zijn verschillende bundels met theaterleesverhalen verschenen, hieronder benoem ik er enkele:

Vergelijkbare artikelen