Koe, kip en kat zijn het zat (AVI-M3)

Het verhaal

Koe, kip en kat zijn het zat

In Koe, kip en kat zijn het zat werken deze dieren op de boerderij van boer Bas. Ze mogen niet kletsen en geen leuke dingen doen. Ze moeten alsmaar werken. Boer Bas doet ook erg boos tegen ze maar Koe, kip en kat zijn het zat! Hoe zullen ze dit duidelijk maken aan boer Bas? Zou het spandoek op de kaft er iets mee te maken hebben? En wat kan boer Bas doen om ze weer aan het werk te krijgen?

Het boek ‘Koe, kip en kat zijn het zat’ is een boek vol met rollen die voorgelezen kunnen worden. Dit boek is namelijk geschikt voor toneellezen (oftewel theaterlezen). Het boek begint met een introductie van de zes rollen die voorkomen in dit boek: Boer Bas, boer Bram, kip, koe, kat en duif. Per verhaal kunnen 2 kinderen het verhaal voorlezen. Boven elk verhaal staat duidelijk aangegeven welke rollen er gelezen kunnen worden.

 

Zelf dit boek aanschaffen?
Koop bij bol.com

Mini leeslessen bij Koe, kip en kat zijn het zat

Dit boek is bedoeld om te gebruiken tijdens het toneellezen. Daarom heb ik de mini leeslessen hierop aangepast:

  • Om te beginnen lees je de uitleg door op blz. 8. Dit helpt de kinderen begrijpen welke stukken ze wel en niet moeten lezen. Bij dit boek wordt uitgegaan van 2 kinderen per verhaal.
  • Op blz. 10 en 11 wil koe graag wat doen, maar kip heeft hier geen zin in. Hoe klink je als je ergens geen zin in hebt? Laat eens horen. Oefen dat nu op deze 2 bladzijden.
  • Op blz. 14 en 16 zijn koe en kip hartstikke vrolijk. Hoe klinkt het als je plezier hebt en gilt van pret?
  • In het verhaal ‘boer Bas is boos’ (blz. 17) is boer Bas boos. Hoe klink je als je boos praat? Oefen hier hoe je praat als je boos bent en laat dit horen.
  • Op blz. 19 staat het verhaal ‘Kom maar op met die mop’. Kip is hier sip. Hoe is dat om sip te zijn? Hoe klink je dan? Oefen hoe je praat als je sip bent.
  • Op blz. 23 is boer Bas woest. Wat is het verschil tussen boos en woest? Hoe klinkt dat verschil als je praat?
  • Op blz. 44 belandt kat in het water. Hij verdrinkt bijna. Hoe klinkt dat als je erg bang bent?
  • Het verhaal ‘Een zoen voor boer Bas’ op blz. 52 zou je ook met 5 kinderen (4 rollen en 1 verteller) kunnen lezen.
  • Laat de kinderen aan het begin van elk nieuw verhaal even herhalen waar het vorige verhaal over ging.
  • Via deze link lees je meer over theaterlezen op de website van Leesletters. Op deze website zijn ook verschillende gratis downloads te vinden. Benieuwd naar deze gratis downloads? Klik hier.

Andere boeken die geschikt zijn voor toneellezen:

Bij ‘Sam in actie!‘ AVI-E5 schreef ik ook mini leeslessen.

 

Vergelijkbare artikelen