Kolletje en Dirk Gruwelijk eng!

Midden in de nacht wordt Kolletje wakker geschud door Dirk. ‘Kolletje,’ klinkt zijn angstige stemmetje. ‘Er zit wat op het bed.’ Het is pikkedonker. Ze zien helemaal niets.‘ – Kolletje en Dirk Gruwelijk eng! –

Het verhaal

Kolletje en DirkIn dit boekje beleven Kolletje en Dirk een gruwelijk eng avontuur. Ze mogen bij tante Laetitia logeren, midden in het bos. Tante heeft allemaal leuke dingen bedacht die soms ook wel een beetje eng zijn. Zo gaan ze in het verhaal Pim Pompoen zelf aan de slag met een pompoen voor bij de voordeur. Daarna gaan ze in het bos op berenjacht. Maar na die berenjacht staat ze thuis wel een enge verrassing te wachten. Daarover lees je meer in een bosgeest in huis. En alsof dat allemaal nog niet eng genoeg is, lees je in het laatste verhaaltje ook nog over monsters op het bed.

Recensie

Gelukkig zijn de titels in dit boek enger dan de verhalen zelf. Een geweldig boek om voor te lezen aan jonge kinderen rondom het thema van de Kinderboekenweek 2017: Griezelen! Gruwelijk eng! Je leest over enge situaties zoals wandelen in het bos op zoek naar beren. Echter zijn het gelukkig geen echte beren, maar papieren beren die tante op bomen heeft achter gelaten als speurtocht. De enge bosgeest in huis heeft de zelf uitgesneden pompoen laten branden. Het lichtje is aan als ze terug komen uit het bos, maar het is gelukkig geen echte bosgeest maar onverwacht bezoek. Op deze manier leren de jonge kinderen dat dingen soms eng kunnen lijken, maar toch niet zo eng zijn als je denkt.

Ik kan dit boek erg aanraden voor de Kinderboekenweek 2017 en dan met name om voor te lezen in groep 1 t/m 3.

Hartelijk dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor dit onverwachte recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Kolletje en Dirk Gruwelijk eng!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken.

Bij Kolletje en Dirk Gruwelijk eng! geef ik per verhaal enkele mini leeslessen én andere lesideeën:

Pim Pompoen

 • Mini leesles: In het verhaal lees je over de toverkunsten van Kolletje. Eerst tovert ze Dirk bijna school en later zorgt ze ervoor dat hij niet huilt. Welke toverspreuk zou jouw hoofdpersoon gebruiken én wat zou hij daarmee toveren?
 • Lesidee: In het boek maken ze zelf brood. Maak in de klas zelf brood met dit recept.
 • Lesidee: Maak zelf een enge pompoen, volg daarvoor eventueel dit stappenplan.

Berenjacht

 • Mini leesles: Dirk is voor alles bang, dat blijkt wel uit dit verhaal. Waar is jouw hoofdperson bang voor?
 • Lesidee: Maak zelf een boswandeling. Zet hiervoor eventueel een speurtocht uit, of laat de ene groep kinderen dit voor de anderen uitzetten.
  De speurtocht kan eventueel ook door de klas of op school/het schoolplein georganiseerd worden.
 • Lesidee: Leer de kinderen het lied uit dit verhaal aan.

Een bosgeest in huis

 • Mini leesles: In elk verhaal hoor je iets over het zelfgemaakte boord. Eindelijk mogen ze het opeten. Word er in jouw boek gegeten? Wat eten ze dan?
 • Lesidee: Maak zelf (enge) maskers. Bekijk hier enkele ideeën.

Monsters op het bed
Kolletje & Dirk

 • Mini leesles: In dit verhaal is Tante Laetitia een bijpersoon. Een bijpersoon is iemand die ook in het verhaal voorkomt, maar niet de hoofdpersoon. Welke bijpersonen komen er in jouw boek voor?
 • Lesidee: Tante vertelt het verhaal over het angstmannetje. Lees dit verhaal niet voor, maar laat het de kinderen zelf bedenken. Waar zal het over gaan? Dit kunnen ze naspelen, tekenen of schrijven.
 • Lesidee: Knutsel je eigen angstmannetje. Dit mannetje houdt jouw angsten weg.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen