Kolletje & Dirk naar de kermis

[DOOR MICHELLE] ‘He, Kolletje drolletje!’ roept Patrick naar haar. ‘Eet jij een lekkere poepbol?’
– Kolletje & Dirk naar de kermis –

Het verhaal

Kolletje & DirkKolletje & Dirk zitten in de speeltuin en vervelen zich. Gelukkig heeft Kolletje toversokken waarmee ze kan toveren als ze zegt: Katharina Orselia Laetitia. Deze keer heeft ze geen duidelijke wens, maar even later staat er man met een groot bord. Op het bord staat dat er een kermis in de stad komt. Dit vinden Kolletje & Dirk geweldig en ze kunnen haast niet wachten tot het zover is.

Na een aantal hoofdstukken wachten en aftellen is de kermis eindelijk gearriveerd en kunnen ze verschillende attracties gaan uitproberen. Het reuzenrad, blik gooien, mini cars, suikerspinnen, oliebollen, de kop-van-jut, botsauto’s, spookhuis, draaimolen, octopus, alles wil Kolletje met haar vriendjes en familie uitproberen. Helaas gaat de kermis ook weer weg, dan maakt Kolletje haar eigen kermisattractie.

Recensie

Dit is het nieuwste boek over Kolletje. Kolletje is een vrolijk en ondeugend meisje. Als iets haar niet bevalt tovert ze het gewoon weg. In dit boek zijn dit vooral de angsten voor bepaalde kermisattracties. Samen met haar familie en vrienden beleeft ze allerlei grappige avonturen.

De hoofdstukken zijn precies de goede lengte om voor te lezen voor het slapengaan. Ook zijn ze goed te gebruiken om even tussendoor een verhaaltje voor te lezen in groep 1,2 of 3. Even lachend de dag afsluiten! Vanaf groep 4 kan dit boek zelf gelezen worden.

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Kolletje & Dirk naar de kermis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kolletje & Dirk naar de kermis zijn:

  • Wat vind Kolletje de leukste attracties denk jij? Wat zou jij de leukste attracties vinden? Gaan ze in jouw boek een uitstapje maken? Lees een stukje voor over dit uitstapje.
  • Wat tovert Kolletje? Wat zou jij toveren? Zijn de dingen die in jouw boek gebeuren fantasie of werkelijkheid?

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Kolletje & Dirk naar de kermis interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen:

  • Naar welke attractie denk je dat Kolletje nu gaat?
  • Welke problemen kan ze tegen komen?

Tijdens het voorlezen:

  • Waar zou Kolletje haar toversokken voor gaan gebruiken?

Na het voorlezen:

  • Klopt de voorspelling die je hebt gedaan?
  • Zou jij het ook op die manier oplossen?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

  • Het reuzenrad, blik gooien, mini cars, suikerspinnen, oliebollen, de kop-van-jut, botsauto’s, spookhuis, draaimolen en octopus.

Enkele lesideeën bij het boek zijn:

  • Maak een staafdiagram met onderaan verschillende attracties. Vraag aan de kinderen welke attractie ze de leukste vinden. Laat de kinderen een kruis zetten in het vak boven hun attractie. Welke attractie is het populairste? Zelf aan de slag? Download het werkblad staafdiagram hier.
    Kolletje & Dirk
  • Kunnen we in de klas, buiten of in de gymzaal ook een kermis maken? Laat de kinderen in een groepje een attractie bedenken en welke spullen ze hiervoor nodig hebben. Blik gooien, auto rijden, suikerspinnen en oliebollen verkopen en spookhuis zijn attracties die je bijvoorbeeld kan namaken met de kinderen. Bekijk hier inspiratie.
  • Als alle attracties klaar zijn, kan het rekenen met geld beginnen. Hoeveel kost een attractie? Wat zou de duurste attractie zijn en wat de goedkoopste? Kan je korting krijgen? Maak zelf met de kinderen een prijslijst en laat de kinderen kaartjes maken voor attracties.
  • Nu kan het rekenspel aan de kassa beginnen en kan de kermis open.
  • Lees het informatieboek Willewete naar het pretpark voor.

    Wat is het verschil tussen een kermis en een pretpark en wat zijn de overeenkomsten? Zet deze overeenkomsten en verschillen in een venndiagram. Download hier het werkblad venndiagram.
    Kolletje & Dirk

Andere verhalen over Kolletje

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen