Koning van Katoren (Geef een boek cadeau)

”Minister Regtoe,’ zegt Stach, ‘zeventien jaar hebben de ministers nu de tijd gehad een nieuwe koning aan te wijzen. Er is nog altijd niets van terecht gekomen. Ik kom u vragen wat iemand moet doen om koning van Katoren te worden.’ ‘De minister van Eerlijkheid is met stomheid geslagen. Nooit heeft iemand dit durven vragen. Hij sluit zijn ogen en denkt na.’
– Koning van Katoren –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 7 om zelf te lezen.

Het verhaal

Koning van katorenStach is geboren in de nacht waarop de koning stierf. Nu, 17 jaar later, is er nog steeds geen koning gekozen. De ministers laten iedereen verdwijnen die zich hiermee bemoeit. Stach besluit op aandringen van oom Gervaas, dat hij koning van Katoren wil worden. Hij zorgt ervoor dat de pers klaar staat zodat heel Katoren meekrijgt wat hij moet doen om koning te worden.

Stach krijgt 7 opdrachten. Als hij al deze opdrachten kan voltooien, dan zal hij koning worden. De ministers verwachten dat het hem nooit gaat lukken omdat ze onmogelijke opdrachten uitzoeken. Zo moet Stach als eerste naar Decibel om een einde te maken aan het geschreeuw van de vogels van Decibel te maken. De ministers hebben alleen niet ingeschat dat Stach een hele vindingrijke jongen is.

Zal het Stach lukken om alle 7 opdrachten te voltooien? Hoe kunnen de ministers hem stoppen? Zou opdracht 4a ervoor zorgen dat Stach geen koning van Katoren wordt?

Benieuwd naar het inkijkexemplaar? Dat bekijk je hier.

Recensie

Koning van Katoren is een boek uit 1971, maar daar merk je niks van als je dit boek leest. De fantasiewereld waarin Stach leeft, maakt dat de dingen in deze tijd nog steeds kunnen. Zo reist Stach met de trein, maar rijden er ook auto’s en fietsen rond. Stach schrijft brieven, maar je mist de telefoon niet in dit verhaal.

Dat Stach 7 onmogelijke opdrachten moet voltooien is overduidelijk, maar dat je als lezer zo meegenomen wordt in het oplossingsproces zorgt voor diepgang. Kinderen leren hierdoor anders naar de situatie kijken. Voorleestip: Stop met voorlezen vóórdat Stach een probleem oplost. Kunnen de kinderen de oplossing bedenken voordat je de volgende keer verder leest?

In 1972 is hij bekroond met de Gouden Griffel en in 2020 is het het boek van de Geef een boek cadeau actie. Ik hoop dat veel kinderen dit (goedkope) boek zullen lezen, het is en blijft een pareltje. Qua leeftijd is Koning van Katoren geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10 (groep 7). Dat ligt vooral aan de lastige woorden welke erin voorkomen. Met (voorlees) begeleiding zullen jongere kinderen ook kunnen smullen van dit verhaal.

Met dank aan Geef een boek cadeau voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk dit boek hier.

Geef een boek cadeau

Vanaf 7 februari 2020 is het boek Koning van Katoren verkrijgbaar voor maar €2,50. De actie Geef een boek cadeau zorgt ervoor dat zoveel mogelijk kinderen dit boek kunnen lezen. In 2019 was Kruistocht in Spijkerbroek het actieboek

Aan wie ga jij dit boek cadeau geven?

Geef een boek cadeau

De film Koning van Katoren

Film Koning van KatorenJaren geleden had ik de film Koning van Katoren gezien, maar die sprak mij niet zo aan. Door de actie Geef een boek cadeau las ik nu voor het eerst het boek en dit heeft mij enorm verrast. Waar de film mij niet kon boeien, kon ik het boek echt niet wegleggen. Stach moet 7 opdrachten volbrengen en je wordt meegenomen in zijn proces om dit op te kunnen lossen.

In de film hebben ze op bepaalde momenten voor meer actie gekozen, zoals de scene wanneer Stach moet vluchten voor de Tara’s. Mede hierdoor mis je de diepgang rondom het oplossen van het probleem. Ook wordt Stach in het boek verliefd op een dochter van een burgemeester, maar in de film is dat een journalist die hem vanaf opdracht 1 volgt.

Ik kan iedereen dan ook aanraden om eerst het boek (voor) te lezen voordat de film gekeken wordt.

Bekijk de filmtrailer hieronder:

Ideeën mini leeslessen Koning van Katoren

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Koning van Katoren zijn:

 • Lees de eerste zin voor: ‘Deze geschiedenis gaat over het land Katoren.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Au serieux‘. Stach heeft zijn opdracht voltooid. Lees bladzijde 47 ‘Stach krijgt zijn…‘ t/m bladzijde 48 ‘…op het uitoefenen.’ voor. Wat betekent au serieux?
  Leesvraag: Wanneer is au serieux in jouw boek van toepassing?
 • Omschrijving van de natuur. Lees bladzijde 52 ‘Smook ligt in…‘ t/m ‘…vleugeltje komt bovendrijven.‘  voor. De natuur wordt heel beeldend geschetst, zodat je het voor je kunt zien.
  Leesvraag: Hoe ziet de natuur in jouw boek eruit? Lees een stukje voor waaruit dit blijkt.

Download hier de Mini leesles leskaart Koning van Katoren.

Overige ideeën

 • Lees het verhaal t/m bladzijde 17 ‘…weg naar het koningschap.‘ voor. Zorg nu voor 7 opdrachten die de klas tot een hechte groep maken! Denk hierbij aan activiteiten vanuit de groene spelen of de gouden weken. Zal het de klas lukken om samen ‘Koning van Katoren’ te worden?
  Extra tip: Stach vraagt zich regelmatig af of zijn acties wel nut hebben, anders wordt hij geen goede koning. Lees daarvoor bladzijde 98 ‘ ‘Oom Gervaas, ik durf niet. Ik durf niet van de kathedraal af te springen. Ik durf niet iets te doen wat zo volkomen nutteloos en zinloos is.‘ voor.
 • Bekijk de film aan de hand van deze lesmap.

Vergelijkbare artikelen