Kruistocht in spijkerbroek (geef een boek cadeau)

[DOOR LINDA] ‘De woorden – of liever, hun betekenis – drongen nauwelijks tot Dolf door.
Hij besefte dat hij, op dit moment, een beslissing moest nemen waarvan zijn toekomst afhing.
Hij had zich naar de Middeleeuwen laten flitsen in de romantische hoop een riddertoernooi te kunnen bijwonen.
Een foutieve berekening had hem midden in de Kinderkruistocht doen belanden,
die hem voorkwam als een uiting van waanzin maar hem tegelijk diep ontroerde.

– Kruistocht in spijkerbroek –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 8 om zelf te lezen.

Het verhaal

Kruistocht in spijkerbroekDolf wil zich met de materie-transmitter naar een riddertoernooi in 1212 laten flitsen. Helaas gaat er iets mis en komt hij midden in een Kinderkruistocht terecht. Deze kinderen zijn onderweg van Keulen naar Jeruzalem. Bij Genua willen ze het water doorkruizen en de geloven dat de herdersjongen Nicolaas de zee voor hun kan openen omdat hij een bericht van God heeft ontvangen.

Dolf besluit mee te gaan naar Genua en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat het de kinderen zo goed mogelijk gaat. Hierdoor komt hij in de problemen met Nicolaas en de twee priesters die bij hem zijn. Zij hebben vooral haast en lijken weinig om het welzijn van de kinderen te geven. Zal het Dolf lukken om alle 8000 kinderen in Genua te krijgen? En zal de zee wijken zodat de kinderen de oversteek kunnen maken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek is anders dan ik me had voorgesteld. Waar ik dacht dat het een kinderboek was, bleek het meer een boek voor oudere kinderen te zijn. De heftigheid waarmee de kruistocht wordt beschreven zorgt ervoor dat het niet geschikt is voor jonge kinderen. De lezer krijgt te maken met wreedheid en de dood.

Hoewel het verhaal heftig is, vind ik wel dat het mooi beschreven is. Door de rol van Dolf wordt heel duidelijk dat de manier van denken in de 13e eeuw heel anders is dan in de 20e eeuw. Het geloof in God is voor de kinderen heel belangrijk en dat is voor Dolf moeilijk te begrijpen.

Ik heb dit boek zelf aangeschaft bij de boekhandel. Het boek is een uitgave van: Geef een boek cadeau!

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Geef een boek cadeau

Kruistocht in spijkerbroekSinds 8 februari 2019 kun je Kruistocht in spijkerbroek in de boekhandel aanschaffen voor maar €2,50, zolang de voorraad strekt.

Gastblogger Linda rende speciaal voor jullie naar de winkel en bedacht verschillende ideeën voor mini leeslessen om te gebruiken in de bovenbouw.

Ideeën mini leeslessen Kruistocht in spijkerbroek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kruistocht in spijkerbroek zijn:

 • Dolf moet een moeilijke keuze maken. Een keuze die invloed heeft op de rest van zijn lezen. Lees bladzijde 47 ‘Deze menslievende daad…‘ t/m bladzijde 48 ‘…kinderen naar Jeruzalem‘. voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een moeilijke keuze moet maken?
 • Voor Dolf is iedereen gelijk en mag iedereen doen waar hij goed in is. Peter kan heel goed zwemmen en vissen. Lees bladzijde 82 ‘Fredo, de zoon…‘ t/m bladzijde 83 ‘…met respect behandeld‘. voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die ergens heel goed in is?
 • Nicolaas en Anselmus hebben plannen om snel veer te vertrekken, maar Dolf is het daar niet mee eens. Doordat ze zo’n haast hebben kunnen niet alle kinderen beter worden en dat kan weleens voor grote problemen zorgen. Lees bladzijde 115 ‘In de tent…‘ t/m bladzijde 117 ‘…in Genua aankomen‘. voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die veel haast heeft?
 • De kinderen worden aangevallen door een beer en daarvoor al door andere wilde dieren. Lees bladzijde 216 ‘Ze werden aangevallen…‘ t/m bladzijde 218 ‘…uit een sprookje‘. voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek wilde dieren voor?
 • Dolf vindt het moeilijk om afscheid van iedereen te nemen. Lees bladzijde 349 ‘Daarmee was het…‘ t/m bladzijde 351 ‘…hij zich af‘. voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die afscheid moet nemen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Kruistocht in spijkerbroek.

Overige ideeën

 • Tijdreizen: Met de materie-transmitter kun je overal heen waar je wil. Dolf wil graag naar een riddertoernooi in 1212. Lees bladzijde 7 ‘…en dit’, zei…‘ t/m bladzijde 8 ‘…kleurrijk en onecht‘. voor.
  Waar zou jij wel heen willen? Hoe ziet het er daar uit? Maak hier een tekening en/of beschrijving van.
 • Lesssuggesties: Bekijk de lessuggesties vanuit de organisatie van Geef een boek cadeau hier. Introduceer het boek, ga in gesprek over het boek en verwerk het boek op een creatieve manier tot bijvoorbeeld een nieuwe kaft.
 • De film: Wil je de film bekijken (Let op: de film is 12+)? Misschien heb je dan iets aan deze lesbrief van eye.nl.

 

Vergelijkbare artikelen