‘Er beweegt iets in de kamer.
Onder het bed beweegt iets en het gromt zacht.
Toch. Er zit toch iets hier.
Stom, ze moet hier weg, ze moet onmiddellijk weg! Mama, help!’
– Lampje –
Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen of om aan voor te lezen.
Het verhaal
Lampje woont samen met haar vader in de vuurtoren. Haar vader is slecht te been, daarom is het Lampjes taak om elke dag naar boven te klimmen en het licht te ontsteken.
‘Als het schemert moet het licht al branden. Het meisje steekt het altijd aan. Iedere avond klimt ze de eenenzestig treden op, maakt een roestig deurtje in de lenskap open, ontsteekt de pit, draait het mechaniek op dat de lens in het rond laat draaien, doet het deurtje dicht en klaar.‘
Lampje is een meisje dat altijd druk in haar hoofd is. Ze beleeft de grootste avonturen, maar vergeet daardoor ook veel. Zo vergeet ze op een dag ook lucifers bij te halen… Door de storm en in het donker gaat ze op pad, zal ze de vuurtoren nog op tijd kunnen ontsteken?
Helaas was Lampje niet op tijd, met alle gevolgen van dien. De komende 7 jaar moet haar vader zijn schuld afbetalen door in de vuurtoren opgesloten te zijn. Lampje moet 7 jaar werken in het Zwarte huis.
‘‘Het Zwarte Huis?’ In Lampjes hoofd begint een liedje te spelen, een springtouwliedje van vroeger op de markt.
Het Zwarte Huis, het monsterhuis
Daar hebben ze een monster thuis…
‘Maar daar woont een monster!’‘
Hoe het Lampje zal vergaan in het Zwarte Huis? Daarvoor moet je Lampje zelf lezen! Doen hoor!
Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.
Recensie
Soms kom je een echt pareltje tegen in Kinderboekenland. Zo is Lampje echt een pareltje met een gouden randje! WAUW! Het is dan ook niet voor niets dat Lampje in 2018 maar liefst 4 literaire prijzen heeft gewonnen. Volkomen terecht als je het mij vraagt.
Van begin tot eind krijg je als lezer steeds een klein stukje informatie waardoor je verder wilt lezen. Je wordt nieuwsgierig gemaakt en stukje bij beetje kun je het plaatje in je hoofd vormgeven. Het verhaal beschrijft de gebeurtenissen van Lampje, maar doordat je wel in haar gedachten kunt kijken leef je helemaal mee met dit bijzondere meisje.
‘Wat dacht je dan, mompelen de balken voor de deur. Dat je gewoon gezellig op de thee kon komen? Dit huis is nu een gevangenis. Wij zorgen daar wel voor. Wanneer mag hij eruit? Na zeven jaar. Zeven. Zijn die al voorbij soms?
Nee… zucht Lampje en ze gaat zitten op het stoepje voor de deur.’
Dat je dit boek moet lezen is overduidelijk. Als leerkracht kan ik je aanraden om dit boek te lezen zodat je weet wat voor pareltje het is waardoor je het aan kunt raden aan de juiste kinderen. Het verhaal is zeer geschikt voor kinderen vanaf groep 6 die van fantasie houden. Echter was de promotie rondom dit boek voor een kind uit groep 8 bij mij op school een reden om dit boek toch te willen lezen, al houdt ze vooral van realistische verhalen. Ik ben erg benieuwd wat zij ervan zal vinden.
Lampje van Uitgeverij Querido Kinderboeken leende ik uit de onze schoolbibliotheek.
Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:
Prijzen
Annet Schaap, bekend illustrator van vele boeken zoals o.a. de serie Superjuffie, de Hoe overleef ik serie en Jippie! een humeurig sprookje, debuteerde met Lampje. Het eerste boek dat zij zelf geschreven én geïllustreerd heeft.
Dat bleef niet onopgemerkt in Kinderboekenland. In 2018 won Annet Schaap maar liefst 4 literaire prijzen met haar kinderboek! Zelf was ik aanwezig bij de prijsuitreiking van de Gouden Griffel.
Bekijk ook: Kinderboekenbal 2018
- In oktober 2017 won Lampje van Annet Schaap al de Nienke van Hichtum-prijs 2018.
- De Woutertje Pieterse prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Er waren 5 boeken genomineerd waaronder Lampje en in april 2018 won Annet Schaap deze prijs.
- r waren 10 boeken bekroond met een Zilveren griffel. Al deze 10 boeken maakten kans op de Gouden griffel 2018. Ook hier won Annet Schaap met Lampje. Voor het jeugdjournaal werd er een filmpje gemaakt over de winnares:
- De Boekenleeuw 2018 werd uitgereikt tijdens de boekenbeurs in Antwerpen. Dit is een Belgische prijs voor het beste kinder- en jeugdboek. Deze prijs ging ook naar Lampje.
Theater
Tijdens het Kinderboekenbal werd er al een mini toneelstukje van Lampje opgevoerd, toen Lampje met een bolderkar aan kwam lopen. Vis zat in de bolderkar en samen brachten zij de Gouden Griffel naar Annet Schaap. Dat dit boek geschikt is voor het theater was dan al gauw duidelijk. In december 2019 zal Lampje in première gaan.
Ideeën mini leeslessen Lampje
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Lampje zijn:
- Lees bladzijde 6 ‘Deel 1 Vuurtoren…’ t/m bladzijde 11 ‘…vergeet het toch!’ voor. Vergeet jij wel eens iets? Is dat net zo erg als wat Lampje is vergeten?
Leesvraag: Hoe vergeetachtig zijn de personages in jouw boek? - Je voelt de angst. Lees bladzijde 51 ‘Het zwarte huis…’ t/m bladzijde 57 ‘…Ze naartoe moet.’ voor.
Leesvraag: Lees een stukje voor en laat ons de emotie omschrijven. - Voorspellen. Lees bladzijde 77 ‘Het geheim…‘ t/m bladzijde 79 ‘…eindelijk slapen.‘ voor. Wat zal het geheim zijn?
Leesvraag: Lees een stukje voor waarna wij mogen voorspellen wat er zal gaan gebeuren. - Perspectief. Lees hoofdstuk ‘bloed‘ op bladzijde 80 en hoofdstuk ‘Monster‘ op bladzijde 85 voor. Het boek is geschreven vanuit de alwetende verteller. Je leest over Lampje en haar gedachten, Vis en zijn gedachten en Martha en haar gedachten.
Leesvraag: Ga tijdens het lezen in jouw boek op zoek naar wie vertelt. Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon). - Lampje krijgt een belangrijke taak. Lees bladzijde 129 ‘Natuurlijk…‘ t/m bladzijde 133 ‘…me alleen.‘ voor. Waarom zou Vis maar zoveel tellen in bad mogen denk je?
Leesvraag: Welke belangrijke taak heeft een personage in jouw boek?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Lampje.
Overige ideeën
- Ben je op zoek naar lesmateriaal om met dit boek in de klas aan de slag te gaan? Via de Woutertje Pieterseprijs worden allerlei aangeleverd. Die vind je hier. Zo staan er een suggestie in voor een gesprekken over Lampje, over hoofdpersonen en bijpersonen, over onthouden en vergeten, etc.
Ook staan er suggesties in om te doen zoals het tekenen van een portret, het maken van piratenliedjes of het werken met windrichten en het maken van een kompas. - Annet Schaap heeft op haar pagina illustraties van alle personages staan. Bij elk personage staat een stukje tekst. Maak nu zelf illustraties bij alle personages en schrijf een stukje tekst uit het boek over wat bij dit personage past.