Leespret met Sint en piet (AVI-M3)

Piet weet niet wat hij ziet.
‘Bent u dat, sint?’
‘Nee’, zegt Sint.
‘Ik ben piet. Jij bent Sint. Weet je nog?

– Leespret met Sint en Piet –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 3 om zelf te lezen.

Het verhaal

Leespret met Sint en PietHet boek bestaat uit twee verhalen: ‘aan de slag, Sint en Piet‘ en ‘Piet wordt Sint, Sint wordt Piet‘.

In het eerste verhaal komt de zus van Sint op bezoek. Zij vindt het een enorme troep in huis en er moet worden opgeruimd en schoongemaakt. Sint en Piet proberen er onderuit te komen, maar daar trapt de zus echt niet in.

In het tweede verhaal heeft Sint geen zin om naar Nederland te gaan. Hij wil graag dat Piet doet alsof hij Sint is. Piet vindt het allemaal veel te moeilijk en wil helemaal geen Sint zijn. Als Piet Sint is, is er geen Piet meer. Daar moet een oplossing voor komen.

Recensie

De verhalen zijn grappig geschreven. Ik vind het leuk dat het zich afspeelt bij Sint thuis.

In het eerste verhaal is het een troep en komt de zus van Sint om op te ruimen. In dit verhaal zitten situaties die voor de kinderen herkenbaar zullen zijn en dat maakt het erg grappig.

In het tweede verhaal wil Sint graag dat Piet leert om Sint te zijn. Als ze ontdekken dat Sint dan Piet moet zijn, vindt Sint het toch niet zo’n goed idee en ruilen ze weer om. In het verhaal komen ze verschillende obstakels tegen die iedere keer creatief worden opgelost.

De verhalen zijn geschreven op AVI-M3 niveau. Goed door de kinderen zelf te lezen, maar ook erg leuk om voor te lezen.

Met dank aan uitgeverij Deltas voor het toezenden van dit exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook de themapagina over Sinterklaas.

Ideeën mini leeslessen Leespret met Sint en Piet

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Leespret met Sint en Piet zijn: 

 • De zus van Klaas vindt dat Klaas lui is. Lees op bladzijde 4 ‘Er staat een…‘ t/m bladzijde 6 ‘…zus van Klaas.‘ voor. Ben jij wel eens lui?
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand lui?
 • Lees op bladzijde 10 ‘Piet! Wie is…‘ t/m ‘…hoop te doen.‘ voor. Sint is zijn bril kwijt doordat het een troep is. Ben je zelf wel eens wat kwijt? Of ken je iemand die altijd alles kwijt is?
  Leesvraag: Is in jouw boek ook iemand iets kwijt?
 • Lees op bladzijde 20 ‘Sint zit in…‘ t/m ‘…mij te dol.‘ voor. In het boek van Sinterklaas staat dat de broer van Els stout is.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand stout?
 • Is dit fijn voor Piet? Lees op bladzijde 24 ‘Zus Klaar wijst…‘ t/m bladzijde 25 ‘…weg is zus.‘ voor. Piet jokt dat hij het fijn vindt, want eigenlijk vindt hij dat helemaal niet.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die jokt?
 • Sint heeft geen zin. Lees op bladzijde 28 ‘Piet staat klaar…‘ t/m bladzijde 29 ‘…één, het paard.‘ voor.  Sint is moe.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die geen zin heeft? Waarom niet?
 • Piet klaagt. Lees op bladzijde 34 ‘Hou vol, Piet…‘ t/m bladzijde 37 ‘…is mijn schaar? ‘ voor. Piet vindt het niet leuk om Sint te zijn.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die klaagt?

 DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Leespret met Sint en Piet.

Overige ideeën

 • Tekenopdracht: Lees bladzijde 42 t/m 45 voor. Hier wordt verteld hoe Sint eruit ziet als hij zich omkleed als Piet. Teken zelf hoe het eruit ziet als Piet Sint wordt en Sint Piet.
 • Stelopdracht: Lees één van beide verhalen voor. Schrijf of stempel zelf een kort verhaaltje over Sinterklaas. Is dit nog lastig? Teken dan een stripverhaal over Sinterklaas.
  Leespret met Sint en Piet
 • Reken mee met Sint met deze leuke werkbladen van Juf Inger.
 • Bekijk allerlei ideeën rondom Sinterklaas op dit Pinterestbord.

Vergelijkbare artikelen